Skip to main content
Ny bog

Vollsmoses nuancer frem i lyset

Ny bog af SDU-forskere fra bl.a. Medicin, Mellemøststudier og Filosofi vil bygge bro mellem beslutningstagere og beboerne i Vollsmose. Det er helt nødvendigt at fremkalde nuancerne af livet i Danmarks største ghetto, hvis de konkrete problemer skal løses, mener bogens redaktør Helle Lykke Nielsen.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 23-01-2019

Ordet Vollsmose skaber klare billeder hos de fleste. Og de billeder er præget af kriminalitet, terror og problemer med integration.

Men de medieskabte – oftest - negative billeder af bydelen i det nordøstlige Odense er kun en lille bid af virkelighedens Vollsmose, hvor hovedparten af de ca. 9200 beboere lever deres helt almindelige liv med de glæder og udfordringer, det nu engang byder på.

Med en ny bog ”Kampen om Vollsmose” melder en række SDU-forskere – bl.a. mellemøstforskere, en filosof og medarbejdere fra Indvandrermedicinsk Klinik - sig ind i debatten om Vollsmose. Med det klare formål at deres ofte empirisk baserede forskning i forskellige af Vollsmoses problematikker skal nuancere og kvalificere den offentlige debat om livet i landets udsatte boligområder.

 

Virkelighedens komplekse Vollsmose

Lektor Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier har redigeret bogen og bidraget med flere kapitler. Hun håber, at bogen kan bidrage med bedre forståelse af de mennesker, der bor i Vollsmose og nogle af deres udfordringer.

-Både den megen negative medieomtale og Odense Kommunes forsøg på at rebrande Vollsmose som en hip multikulturel bydel, skildrer Vollsmose så polariseret, at det bliver svært at få en reel forståelse af livet i Vollsmose, forklarer mellemøstforsker Helle Lykke Nielsen og uddyber:

 -Med bogen forsøger vi at udfylde en smule af gabet mellem de yderpoler, som præger den offentlige debat, så vi kan tilbyde den undrende offentlighed en vis forståelse af virkelighedens langt mere komplekse Vollsmose, siger hun om bogens formål.

 

Fokus på dagliglivet

Den nye bog kommer vidt omkring i Vollsmose med kapitler om bl.a. Vollsmoses tilblivelse og tidlige historie, Islams betydning i bydelen, hvordan ghettolisterne påvirker aspekter af det sociale liv i Vollsmose, hvilke konsekvenser de mange familier med posttraumatiske stressforstyrrelser (PTSD) i Vollsmose har for både familierne og området.

Og bogens vidt forskellige temaer er én af dens helt store styrker, understreger lektor Helle Lykke Nielsen, da undersøgelser af den daglige praksis i landets udsatte boligområder giver et helt anderledes validt grundlag for at tale om og forstå, hvad der foregår i Vollsmose og andre ghettoer.

 

PTSD og Vollsmose

Forskningen i menneskers daglige liv byder nogle overraskelser, som er umulige at få øje på med top-down-planer, mener mellemøstforskeren og siger:

- Den største overraskelse, som jeg har fået i arbejdet med bogen, er den enorme betydning, som problemer med PTSD har for både familier og området. Sundhedsfaglige taler om, at PTSD ”smitter” på tværs af generationer og i høj grad kan være med til at forklare, hvorfor unge mænd i Vollsmose bliver kriminelle, siger lektor Helle Lykke Nielsen og pointerer:

- På den måde er det sundt at arbejde på tværs, fordi man øjnene op for, hvor store problematikker skoler, politi mv. skal løfte i området.

 

Ikke noget quick fix

Og det er netop SDU-forskernes håb med bogen, at den kan være en øjenåbner i forhold til, hvad man rent faktisk kan gøre for at løse Vollsmoses komplekse samling af problematikker.

- Det er en vigtig pointe for mig, at der ikke findes noget quick fix på udfordringerne i Vollsmose. problematikkerne er så komplekse og sammensatte, at det ikke giver mening at forestille sig, at det hele kan løses med én plan. Derfor er det vigtigt at bryde med top-down-tankegangen og få øje på dagligdagen og virkeligheden for de mennesker, der lever i Vollsmose, understreger lektor Helle Lykke Nielsen.

 

Læs mere om, hvordan SDU-studerende oplevede det, da deres undervisning flyttede én dag til Vollsmose her

Topfoto: U Press/William Thorup Hansen

Mød forskeren

Lektor Helle Lykke Nielsen forsker i bl.a. Odense-bydelen Vollsmose ved Center for Mellemøststudier på SDU. Hun har redigeret den nye bog ”Kampen om Vollsmose”, der udkommer fredag 25. januar 2019. Desuden er hun del af forskningsprojektet ”The role of language in segregation and gentrification processes: linguistic landscapes in Gothenburg”, som er støttet af det svenske videnskabsråd.

Kort om bogen

”Kampen om Vollsmose” udkommer fredag 25. januar på forlaget U Press og lanceres fredag kl. 14 ved et arrangement i Vollsmose Kulturhus, hvor fem af forfatterne bag bogen holder et kort oplæg om deres del af bogen. Alle interesserede er velkomne til bogreceptionen.

Redaktionen afsluttet: 23.01.2019