Skip to main content
Arbejder hjemmefra

”Mit behov for belønning er kommet bag på mig”

Sharon Millar, institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation, prioriterer en-til-en samtaler og humor som værktøjer til at vise nærvær, mens hun er leder fra hjemmekontoret. Og så prøver hun at vælge yoga fremfor vingummier i løbet af arbejdsdagen.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 04-05-2020

Fra sit arbejdsværelse med skrivebord og en ordentlig kontorstol er Sharon Millar, institutleder ved Institut på Sprog og Kommunikation, på en af de mere specielle opgaver som leder. Nemlig at være nærværende leder for 80 medarbejdere (VIP og DVIP), selvom alle sidder hver for sig under nedlukningen af SDU. Vi stillede hende fire spørgsmål om at være leder under corona-krisen.

 

Hvordan får du hjemmekontoret til at fungere?

- Jeg holder mig til min normale arbejdsrutine, men jeg prøver at huske, at der er behov for flere pauser - især når man sidder meget længere foran en computerskærm end før. Dog er det nemt at glemme tiden, så jeg er begyndt at bruge alarm på telefonen for ikke at sidde i timevis i samme stilling ved skrivebordet. Jeg havde ambitioner om at dyrke lidt yoga i løbet af dagen – stræk- og styrkeøvelser – men har opdaget, at jeg først har brug for viljestyrkeøvelser for at komme i gang.

Hvad er den største forandring ved at være leder hjemmefra?

- Den manglende fysiske tilstedeværelse betyder, at man skal finde andre måder at vise nærvær overfor medarbejderne. Det indebærer øget kommunikation, især skriftligt. Jeg er meget mere på - også fordi medarbejderne står med nye opgaver (fx online-undervisning) og evt. har begrænsede muligheder for at udføre andre opgaver (fx forskning). Det skaber bekymringer og usikkerhed omkring forventninger og prioriteringer. Tempoet har også forandret sig – tingene sker simpelthen lynhurtigt nogle gange. 

Hvad har overrasket dig mest under nedlukningen?

En hel del ting faktisk.

1. - Hvor udfordrende digitale løsninger kan være. Ikke så meget teknologi, der kikser, men den energi, som online-arbejde suger til sig. Det er mere trættende, end jeg forventede. Online-løsninger giver mange muligheder, men jeg savner tilstedeværelsen.

 

2. - Jeg også lidt overrasket over, hvor hurtigt jeg har vænnet mig til at arbejde hjemmefra.

3. - Jeg var heller ikke klar over, hvor meget motion man får, bare fordi man er på arbejdspladsen og bevæger sig mere.

4. - Mit behov for belønning er også kommet bag på mig – en lille småkage til kaffe og jeg vil helst ikke tale om, hvor betryggende vingummi kan være.

To gode initiativer på instituttet, som har gjort en forskel i denne tid?

Begge eksempler drejer sig om kommunikation. Vi har oprettet en fredags-mail fra institutlederen – med henblik på at holde humøret oppe gennem lidt humor. Jeg får mange links til sjove videoer, billeder osv. fra familie og venner i Irland og UK, og jeg deler nogle af dem.

Se video fra en fredagsmail her.

Derudover har vi prioriteret, at enten jeg eller min viceinstitutleder har været i kontakt med stort set alle medarbejdere enkeltvis, deriblandt vores DVIP-undervisere, for at høre hvordan det går med arbejde hjemmefra.

 

Hvad er dit vigtigste budskab som leder i denne usædvanlige situation?

For at undgå stress og følelse af utilstrækkelighed er det vigtigt med fokus på prioritering af arbejdsopgaverne og en fleksibel tilgang til disse opgaver. Og ikke mindst en anerkendelse af de begrænsninger som hjemmearbejde og samfundets delvis nedlukning medfører. Det er en stejl læringskurv for os alle. Som Nell Scovell siger: ‘Sometimes, not knowing what you're doing allows you to do things you never knew you could do’.

Mød institutlederen

Sharon Millar er institutleder ved Institut for Sprog og Kommunikation. Hun blev institutleder i 2019 og var før det professor mso ved instituttet, hvor forskede i bl.a. hatespeech.

Redaktionen afsluttet: 04.05.2020