Skip to main content

H.C. Andersen-professor takker af

Johs. Nørregaard Frandsen stopper til sommer som leder af H.C. Andersens Centret og går på pension efter knap 40 års ansættelse på Syddansk Universitet. Han er dog fortsat projektleder for Danske Digterruter, som netop er blevet lanceret.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 16-03-2020

Der sættes punktum for en æra, når Johs. Nørregaard Frandsen til august stopper som leder af H.C. Andersen Centret på SDU og går på pension.
Men der bliver nok fortsat rigeligt at se til for 69-årige Johs. Nørregaard, da han fortsætter som professor emeritus og projektleder for Danske Digterruter, som skal få danskerne ud i naturen og ind i litteraturen. 

Johs. Nørregaard Frandsen er uddannet cand. phil i nordisk litteratur fra Odense Universitet og begyndte universitetskarrieren med forskning i rockmusik og ungdomskultur. Og som en del af forskningsmiljøet omkring dansk kultur- og bevidsthedshistorie var han med til at grundlægge moderne kulturstudier i Danmark. 

Han var institutleder for Institut for Litteratur, Kultur og Medier på SDU fra 1999-2011 og blev i 2011 leder af H.C. Andersen Centret ved Institut for Kulturvidenskaber på SDU. 

Slipper ledelsen – men ikke HCA

Nu er det tid at give ledelsesstafetten videre:
- Der kommer en dag, hvor man skal slippe tøjlerne som leder, og nu lader jeg andre føre H.C. Andersen Centret videre, men H.C. Andersen selv, ham slipper jeg aldrig, siger han og uddyber:

- Jeg er stolt over at give et center videre, der flere gange er blevet fremhævet som det globale centrum for HCA-forskningen og både er forankret i Odense by og national og international kultur, fortæller Johs. Nørregaard Frandsen.

Og institutleder Per Krogh Hansen understreger, at det er en kapacitet, man nu tager afsked med:

- Man plejer at sige, at ingen er uundværlig. Men det tæller ikke hér. Johs har ydet en fantastisk indsats for SDU generelt og for H.C. Andersen Centret specifikt. Vi kommer til at savne ham – som fagmand og som personlighed.

Vigtig ny viden om H.C. Andersen

Johs. Nørregaard Frandsen fremhæver flere områder, hvor H.C. Andersen Centret særligt har markeret sig forskningsmæssigt de senere år:
- Med centrets interkulturelle perspektiv har vi udvidet forståelsen af H.C. Andersen som en i sandhed global forfatter, der læses forskelligt i Kina, Rusland, USA, forklarer han og fortsætter: 

- Ligeledes er vores gode samarbejde med Odense Bys Museer om en ny form for manuskriptlæsning i gang med at bringe helt ny viden frem om H.C. Andersens kreative proces. Endelig bidrager vores undersøgelser af ikoner og hvordan ikoner nedslides til udviklingen af en forskningsbaseret H.C. Andersen-kulturturisme. 

Åbner kultur for mennesker

Netop vekselvirkningen mellem forskningens analytiske indsigter i kultur og indsatsen for at få den nye viden ud i praksis. Det har været den røde tråd - ikke bare på H.C. Andersen Centret - men gennem hele Johs. Nørregaard Frandsens karriere. 

Derfor har han naturligt nok i årtier har været en allestedsnærværende kulturel ambassadør for SDU.
- Det igangsættende kulturarbejde, som giver impact, har jeg altid været optaget af. Som forsker, synes jeg, man skal kunne åbne stoffet – både litteraturen, kulturen, historien og sproget – så alle mennesker kan forstå det, fortæller han. 

Og Johs. Nørregaard Frandsen fortsætter kulturformidlingen som professor emeritus ved SDU. For udover etableringen af digterruter ude i det danske landskab, så er han i gang med indtil flere bøger - om bl.a. H.C. Andersen og Jeppe Aakjær - som skal skrives færdig. Ligesom han bliver ved med at holde foredrag om sprog, litteratur og kultur i alle hjørner og kanter af Danmark. 

Leder efter ny leder

Det er endnu ikke afklaret, hvem der bliver den nye leder af H.C. Andersen-centret, når Johs. Nørregaard Frandsen går på pension den 14. august 2020.
Institut for Kulturvidenskaber har igangsat en reorganiseringsproces af centret, men forventer ikke at have en ny leder på plads til august. Derfor står institutleder Per Krogh Hansen fra Institut for Kulturvidenskaber for centerledelsen, indtil en ny leder kan præsenteres.

Der bliver fratrædelsesforelæsning og afskedsreception for Johs. Nørregaard Frandsen efter sommerferien.

Redaktionen afsluttet: 16.03.2020