Skip to main content
Digital forskning

Digitale værktøjer til humanistiske forskere

DigHumLab – den nationale satsning på digital forskningsinfrastruktur for humaniora og samfundsvidenskab – bliver nu integreret på SDU og de øvrige deltagende universiteter som del af satsningen på digital forskning.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 20-08-2018

Har du brug for at arbejde digitalt med radio- og fjernsyn fra DR’s arkiver i din forskning? Trænger du til mere viden om, hvordan man henter valide data ud af ting, der foregår online? Skal du have support i forbindelse med videooptagelser og redigering af data? Eller søger du mere viden om digitale forskningsmuligheder.

Så er DigHumLab er godt sted at begynde. Den nationale satsning på digital forskningsinfrastruktur består af et sekretariat og forskellige communities på Aarhus Universitet, Aalborg Universitet, Københavns Universitet og her på Syddansk Universitet (SDU). DigHumLab’s projektperiode udløber i 2018, og nu indlejres projektet som del af de fire universiteters satsning på digital forskning inden for humaniora og samfundsvidenskab. 

 

På Humaniora på SDU er lektor i e-science Kristoffer Nielbo og videnskabelig assistent Max Roald Eckardt blandt nøglepersonerne inden for satsningen på datadreven humanistisk forskning, og dem man kan kontakte, hvis man har brug for information om eller adgang til DigHumLabs forskellige communities.

 De er tilfredse med, at DigHumLab nu indlejres på universiteterne.

- I videnskaben kan man nemt tabe fornemmelsen for, hvad der er valide data, når nye teknologier ruller ind. Derfor er det vigtigt, at der er en instans mellem institutionerne og de forskellige eksperter, hvor forskerne kan få viden om, hvad der er prøvet og hvad de nye muligheder er inden for datadreven humanistisk forskning. I DigHumLab arbejder vi godt sammen på tværs for et større formål, siger videnskabelig assistent Max Roald Eckardt.

 

Ud i felten med video

I DigHumLab-regi har SDU specialiseret sig inden for videodata og står bag communityet Mobile Labs, der understøtter forskere og studerende med videooptagelser og redigering af data. Det fysiske laboratorium med videooptage-udstyr og software til redigering er placeret på SDU Kolding.

- Den teknologiske udvikling har gjort det nødvendigt at finde en ny balance mellem teknologien og den klassiske humanistiske forskning. Med kameraer får humanister mulighed for at komme ud i felten igen uden at skulle ændre på konteksten, som virkeligheden foregår i, forklarer videnskabelig assistent Max Roald Eckardt om fordelene ved forskningens brug af video.

Han har i løbet af projektperioden undervist i forskning med videodata på alle deltagende universiteter og udviklet en række software tutorials og online-værktøjer, og dem er der stort behov for:

- Selvom videodata giver virkelig gode muligheder for især interaktionsforskningen, så er det ikke helt ligetil bare at tage kameraer med ud og forske. Teknologien er stadig skrøbelig på forskellige måder, og det er virkelig vigtigt, at forskerne lærer at pitche deres projekter på en god måde til de involverede, så de bliver trygge ved at deltage i forskning med videooptagelser, forklarer Max Roald Eckardt.

 

Forskellige communities

Udover SDU’s ekspertise inden for videodata rummer DigHumLab i øjeblikket fem andre communities med hver deres specialisering;

CLARIN (Københavns Universitet) giver forskere og studerende, som bruger sprogbaseret materiale i forskningen, adgang til forskellige samlinger af sprogdata og værktøjer til sproganalyse.

LARM.fm (Aarhus Universitet) giver forskere og studerende online-adgang til 1 million radioudsendelser og 1,5 millioner tv-udsendelser, programoversigter og radioavismanuskripter mm. fra DR’s arkiver fra de tidligste år til nu. Hvis Ønsker man “bare” at gense udsendelser, så er indgang Mediastream på Det Kongelige Bibliotek. Larm.fm understøtter gruppering samt arbejde såsom annoteringer af materialet. 

Netlab (Aarhus Universitet) rådgiver forskere, der bruger arkiveret webmateriale i forskningen fra klassiske websites til twitterfeeds og facebookmateriale.

VILA (Aalborg Universitet) arbejder med video og sensorisk data og benytter bl.a. 360 graders kameraer, 3D-lyd og VR-briller og henvender sig til forskere, der arbejder med indsamling og analyse af videodata.

DIGETIK (Aalborg Universitet) her kan forskere og studerende søge hjælp og diskutere etiske udfordringer i forbindelse med digital forskning.

Se mere om DigHumLab og de forskellige communities her 

Redaktionen afsluttet: 20.08.2018