Skip to main content
Nye forskningsideer

Fire HUM-forskere får Carlsberg-bevillinger

Fire humanistiske forskere på SDU fik en særligt god start på december. I denne uge fik de nemlig besked om, at de har modtaget hver en Carlsberg-bevilling til deres projekter.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 03-12-2020

Hvordan gik det med Louis Pios amerikanske drøm, da socialdemokratiets grundlægger forsøgte at oprette en socialistisk koloni i USA i sine sidste leveår?

Hvordan kan litteraturhistorien bidrage til en mere holistisk forståelse af kvinders arbejdsliv og et stadig mere feminiseret arbejdsmarked?

Hvordan kan science fiction - især om fremtidens ørkenlandskaber - berige vores forståelse af global opvarmning i en antropocæn tidsalder?

Hvordan udvikler man nye teknikker med ultraviolet og infrarødt lys, der kan give middelalderforskere adgang til skjult og udvisket middelalderlitteratur?

Det er de temaer, som fire forskere fra Humaniora på SDU netop har fået Carlsberg-bevillinger til at gøre os klogere på.

Litterær indsigt i arbejdslivet

Lektor Emily Hogg fra Institut for Kulturvidenskaber har fået et af de eftertragtede tre-årige Young Researcher Fellowships på 3, 5 mio. kr. til sit forskningsprojekt Feminized: A new Literary History of Womens Work.

Projektet skal via engelsksproget litteratur fra det 20. århundrede berige vores forståelser af kvinders arbejdsliv og et tiltagende feminiseret arbejdsmarked lige fra Storbritannien til Kenya.

Banebrydende nyt om Pio og cli-fi

Lektor Anders Bo Rasmussen fra Institut for Historie og lektor Rune Graulund fra Institut for Kulturvidenskaber har fået hver en monografi-bevilling på lige over 700.000 kr. til hhv. projekterne Louis Pios American Dream: Transplanting Socialism in the face of White Supremacy, 1875-1895 og Future Desert: Wastelands Imaginaries of the Anthropocene.

Endelig har professor Christian Høgel fra Institut for Historie  fået en forskningsinfrastruktur-bevilling på knap 800.000 kr. til projektet Infrastructure for Multi- and Hyperspectral Image Acquisition. Projektet foregår i samarbejde med adjunkt Aglae Pizzone fra DIAS, Syddansk Universitetsbibliotek og  SDU's Centre for Photonics Engineering ved Det Tekniske Fakultet.

I alt modtager humanistiske projekter på SDU 5,8 mio. kr. fra Carlsbergfondet i år. Det er væsentlig mere end de to foregående år, hvor Carlsberg-bevillinger til Humaniora på SDU lå på samlet hhv. 2,8 mio. kr. og 1,4 mio. kr.

Se hvem der ellers har fået Carlsberg-bevillinger her

Redaktionen afsluttet: 03.12.2020