Skip to main content
Afsked

Musikalsk farvel til Anne Jensen

Med veloplagte taler og masser af musikalitet blev der sagt godt farvel til institutleder Anne Jensen, der har forladt Institut for Kulturvidenskab til fordel for NORS på Københavns Universitet.

Af Susan Grønbech Kongpetsak, , 28-03-2019

Stort fremmøde, indtil flere syngende indslag og taler om bl.a. synkronsvømning, fantastiske Toyota, Chris og Chokoladefabrikken og hvordan musikalitet er helt uundværlig, når man skal lede et institut på Humaniora. 

Det var kompositionen, da der 27. februar blev holdt afskedsreception for Anne Jensen, der stoppede som institutleder på Institut for Kulturvidenskaber, fordi hun pr. 1. marts tiltrådte som ny institutleder på NORS på Københavns Universitet.

Anne Jensen blev ansat som adjunkt på Odense Universitet i 1995, blev leder af Center for Universitetspædagogik i 2005, avancerede til institutleder i 2007 og stillede sig i 2012 i spidsen for det fusionerede Institut for Kulturvidenskaber (IKV).


Foranderlige tider

Med receptionen og de mange indslag blev der sat et flot punktum for de år, hvor institutleder Anne Jensen har navigeret sikkert i en universitetsverden præget af forandringer.

Og det adresserede dekan Simon Møberg Torp i sin tale, der takkede Anne Jensen for hendes store indsats og dedikation.
- Forandringens vinde har præget dine år som institutleder her på SDU, alligevel har du altid været i dit rette element her på universitetet. Og jeg har en ret klar fornemmelse af, at det ikke kun skyldes din akademiske skoling, men også dine særegne erfaringer som synkronsvømmer på højt niveau. I hvert fald er de væsentlige kvalifikationer fra synkronsvømningen nogle af de kvaliteter, der har kendetegnet dig som leder, sagde han.


Med stor styrke har du i en længere årrække været leder for mange mennesker og et institut med en meget mangfoldig portefølje

Simon Møberg Torp, dekan

Og uddybede så:

- Du har med stor smidighed formået at bevæge dig mellem forskellige roller og opgaver på universitetet. Du har altid haft godt styr på og fuld kontrol med dit institut, også helt ned i detaljerne. Og med stor styrke har du en længere årrække været leder for mange mennesker og et institut med en meget mangfoldig portefølje, sagde dekan Simon Møberg Torp bl.a. og roste også Anne Jensen for hendes mod til at følge sin lyst til at kaste sig ud i nye udfordringer i et helt nyt bassin.


Svær at komme efter

Derefter talte IKV’s sekretariatsleder Christina Bruun Levinsen og - efter et veloplagt syngestykke fra IKV-sekretariatet - også professor Johs. Nørgaard Frandsen, lektor Torben Spanget, institutleder-kollega Per Krogh Hansen og professor Anne Scott Sørensen.

Christina Bruun Levinsen takkede – en anelse berørt – for et virkelig godt og tæt samarbejde, hvor de eneste knaster har været, at IKV’s institutleder og sekretariatsleder måske har været lidt for ens, også når det gælder deres skridtlængde.

- Mit adelsmærke, før jeg mødte dig, Anne, har altid været mine utrolige hurtige og lange skridt, så nu må det frem, at det ikke har huet mig at ligge i baghjul alle disse år, ligesom det er helt ok ikke at skulle høre mere om din fantastiske Toyota, sagde sekretariatslederen med et glimt i øjet og sluttede med ordene:
- Med din vilje, din viden og dit engagement har du virkelig stået op for IKV, og nu ligger sporene dér takket være dig. Du bliver svær at komme efter.


Stærk og musikalsk

Professor Johs. Nørregaard Frandsen underholdt med anekdoter om, hvordan det bestemt ikke var kedeligt at være i institutlederkreds med Anne Jensen bl.a. dengang institutlederne opførte Chris og Chokoladefabrikken ved et fællesarrangement.
Lektor Torben Spanget takkede Anne Jensen for at være en stærk institutleder, når det kommer til at holde fanen højt for forskningsfriheden – også inden for den rekvirerede forskning.
Institutlederkollega Per Krogh Hansen holdt en elegant tale med udgangspunkt i han og Anne Jensens fælles interesser for bordfodbold og musik.

Du har som institutleder været mere til klassisk musik og partitur, end jeg er. Det har nok været meget klogt, IKV-orkestrets størrelse taget i betragtning

Per Krogh Hansen, institutleder

Her understregede han fordelene ved at være musikalsk i jobbet som institutleder:
- Du har som institutleder været mere til klassisk musik og partitur, end jeg er. Det har nok været meget klogt i forhold til IKV-orkestrets størrelse. Når man nu skal have litterater, filosoffer og en række andre miljøer til at lyde som harmoni fremfor polyfoni. Og selvom det nogle gange har lydt mere som Stravinsky og Per Nørgaard end Mozart, så har du fået dæmpet trompeterne.

Endelig takkede professor Anne Scott Sørensen den afgående institutleder for at have været en god og stærk kvindelig leder, der har fundet sin egen stil og skabt et solidt institut, der nok skal køre godt og sikkert videre – også under en ny leder.


En god tid

Lektor og IKV’s viceinstitutleder Anders Engberg-Pedersen sluttede talerrækken med en munter gaveoverrækkelse, hvor Anne Jensen fik både et kunstværk og en mini en-armet tyveknægt. Den sidste var til at hjælpe med at få forskerne på hendes kommende institut til at præstere ligeså godt på BFI-point og eksterne bevillinger, som forskerne på IKV.

Og til slut var det Anne Jensens tur til at sige farvel og tak for IKV-tiden:
- Det er vemodigt at sige farvel, men alt har sin tid, og min med jer har været god. Jeg er overbevist om, at IKV har gode muligheder for fortsat at være en succes, sagde hun.


Alt har sin tid, og min med jer har været god. IKV har gode muligheder for fortsat at være en succes

Anne Jensen, institutleder

Og fortsatte sin tale:

Det er altid farligt at takke nogen, for der er risiko for, at man glemmer for mange, så jeg vil bare sige: I ved, hvem I er. Og så vil jeg takke for samarbejdet og kampene – også i bordfodbold - med fakultetet, takke for at være forkælet med dygtige tap’ere og deres gode humør. Og en særlig tak til Christina (Bruun Levinsen, red.) for det utrolig fine samarbejde.

Redaktionen afsluttet: 28.03.2019