Skip to main content
Narrativ medicin

Nye bøger

Enhver sygdom er en fortælling 

Billede af bogens omslagHvad tænker patienter om deres liv, når de bliver alvorligt syge? Hvordan opleves psykisk sygdom af en pårørende? Hvilke følelser kan en læge have ved mødet med en patient, som ikke vil samarbejde? Sådanne og lignende spørgsmål stiller skønlitteraturen sine læsere, og den gør det i kraft af levende billeder, medrivende historier, oprivende dramaer og betagende skønhed.

Det foreliggende udvalg samler nogle af de bedste dansk- og engelsksprogede tekster, der er skrevet om patienter, pårørende og sundhedspersonale. Redaktørerne er forskere, undervisere og klinikere fra humaniora og sundhedsvidenskab, og deres fælles indledning giver et teoretisk-metodisk grundlag for at udbyde kurser i narrativ medicin på lægeuddannelsen, på sundhedsfaglige uddannelser og i efteruddannelse af sundhedsprofessionelle.

Indimellem beskrives litteratur og medicin som to væsensforskellige kulturer; den ene karakteriseret ved refleksion og fortolkning, den anden ved handling og facts. Med denne antologi er ambitionen at vise, hvordan det tilsyneladende adskilte dybest set hænger sammen og måske endda forudsætter hinanden. Selv den bedste medicin virker ikke på den forkerte patienthistorie.

Bogen er redigeret af Anders Juhl RasmussenCindie Aaen MaagaardAnette Bygum og Morten Sodemann.

Læs mere information om bogen Enhver sygdom er en fortælling her

 

Narrativ medicin i uddannelse og praksis

Bogens omslag

Narrativ medicin i uddannelse og praksis demonstrerer, hvad narrativ medicin har udrettet under den form, hvori den studeres og praktiseres i Danmark.

Antologien introducerer narrativ medicin som et felt set i en internationalt sammenhæng, giver et indblik i den praktiske formidling af narrativ medicin til læge- og sundhedsfaglige studerende og giver eksempler på anvendelse af narrativ medicin i interventionsforskning.

 

Læseren bliver præsenteret for forskningsresultater fra studier, omhandlende narrativer i alkoholafhængighed, brugen af E-mail-konsultationer i almen praksis, kreativ skrivning som tiltag i rehabilitering samt guidet fælleslæsning for mænd i pensionsalderen og brugen af Sokratiske dialoggrupper for kræftramte.

 

Bogen henvender sig dels til studerende på læge- eller sundhedsuddannelser, dels til sundhedspersonale, der støder på mennesker med sundhedsproblemer. Bogen vil også være til brug for studerende og forskere inden for humaniora, der ønsker at se deres færdigheder anvendes i en bredere sammenhæng.

Imellem et forordet skrevet af Rita Charon og et efterord af  Rishi Goyal indeholder bogen bidrag af Ann Jurecic, Ronald Schleifer, Arthur Frank, Anders Juhl Rasmussen, Morten Sodemann, Cindie Maagaard, Helen Schultz, Anita Wohlmann, Anette Søgaard Nielsen, Jakob Emiliussen, Anette Grønning, Anne-Marie Mai, Sara Seerup Laursen, Tine Riis Andersen, Helle Ploug Hansen, Marie-Elisabeth Lei Holm, Peter Simonsen, Mette Marie Kristensen, Anna Paldam Folker og Jeanette Bresson Ladegaard Knox.

Bogen er redigeret af Anders Juhl RasmussenAnne-Marie Mai og Helle Ploug Hansen.

Læs mere om antologien Narrativ medicin i uddannelse og praksis her

 

 

 

 

 

Sidst opdateret: 10.11.2022