Skip to main content

En million til forbedret immunbehandling af brystkræft

Kræftens Bekæmpelse har i sin seneste uddeling afsat 937.000 kr. til lektor på SDU, Institut for Molekylær Medicin, Morten Gjerstoffs forskningsprojekt i immunterapi til behandling af kræft.

Brystkræft en den hyppigste kræftform hos kvinder i Danmark, og sygdommen er svær at behandle, hvis den har spredt sig til andre organer. Nyere forskning indenfor primært modermærkekræft viser dog, at immunterapi kan være meget effektiv i behandling af fremskreden kræft.

 

Immunterapi virker primært ved, at immunforsvarets T-celler genkender specielle proteinstrukturer, der er tilstede på kræftcellerne. Denne genkendelse er nødvendigt for, at T-celler kan dræbe kræftcellerne; og i brystkræft er der generelt færre af disse proteiner end i for eksempel modermærkekræft. Morten Gjerstorffs forskningsprojekt skal derfor undersøge, om man kan øge deres niveau på brystkræftcellers overflade og dermed fremme T-cellernes genkendelse af kræftcellerne.

 

Fra studier, som hans forskningsgruppe allerede har lavet, ved de, at et nyt stof (SGI-110) kan øge tilstedeværelsen af de proteiner på kræftcellerne, der kan genkendes af T-cellerne. Samtidig ser det ud til, at dette stof kan bremse kræftens vækst og spredning til andre organer.

 

De forventer, at resultaterne kan medvirke til implementering af immunterapi som effektiv behandling af patienter med fremskreden brystkræft.

Mød forskeren

Morten Gjerstorff, Lektor, cand.scient., Ph.D., SDU

Kontakt

Redaktionen afsluttet: 04.06.2018