5 gode råd til dig og din lever
Maja Thiele, lektor i medicinsk gastroenterologi, har skidt nyt til dig, der elsker julens fede mad, alkohol og søde sager.
Læs herunder, hvordan du kommer helskindet igennem
- og læs hele artiklen på videnskab.dk.
Nogle simple huskeregler og gode vaner kan hjælpe dig igennem julemåneden, uden at du behøver at leve i ren askese:
1) Hold pauser
Dette gælder særligt for alkohols skadelige virkninger på leveren. Leveren er nemlig det eneste organ i kroppen, som kan gendanne sig selv, eksempelvis hvis en del af den fjernes under en operation. På dén måde er den en slags kroppens egen superhelt.
Det betyder, at de leverceller, som ødelægges på grund af fedtleverbetændelse, kan vokse frem igen som raske leverceller, hvis de bare får ro. Det kræver tre til seks måneder for leveren at komme sig helt efter en fedtleverbetændelse, men bare seks dages pause kan fjerne 12 procent af det overskydende fedt.
Giv leveren hyppige fridage i løbet af december, så kan den nå at komme sig en lille smule. Dermed står du og dit leverhelbred bedre, når januar kommer.
2) Husk at tygge maden
Mange kommer til at overspise ved det store tag-selv-bord. Ved at tygge maden øges mæthedsfornemmelsen.
Man kan også med fordel spise en portion grønsagsfibre, eksempelvis en god rødkålssalat. Fibrene mætter, og så er de meget mindre næringsrige end det øvrige julemad.
3) Drik vand til
Hvis du skifter hver anden juleøl ud med et glas vand, drikker du mindre, men du modvirker også den dehydrering, som alkohol kan udløse. Og tømmermændene har det med at være væsentligt mindre dagen derpå.
Overvej endelig også at putte noget af alkoholen i en gryderet i stedet for i glasset. Dér giver det ekstra smag uden at gøre skade. Men husk at der højst skal være én procent alkohol i mad – mere end det får alkoholsmagen til at dominere.
4) Dyrk motion
Motion er ikke kun godt til at få decembers ekstra fedt væk fra sidebenene.
Fysisk aktivitet holder gang i tarmene, så du ikke bliver forstoppet; appetitregulerer, så du ikke spiser mere, end hvad du har brug for, samt styrker musklernes og leverens insulinfølsomhed, så din krop er mere parat til at stå imod julens søde sager.
5) Hvis alt andet glipper, så prøv ’hvid januar’
Hvid januar er en måned helt uden alkohol. Det kan også være en god måde at kickstarte de gode vaner for årets første 11 måneder.
Så gør det jo ikke noget, at flæskestegen også kommer på bordet næste december.
Kilde: Maja Thiele, Forskerzonen, videnskab.dk.