Skip to main content
Fremtid

Samfundsvidenskabens rolle for fremtidens Danmark

Samfundsvidenskab adresserer vigtige spørgsmål som lighed i sundhedssystemet, grøn omstilling og demokrati. Samarbejde med erhvervslivet og offentlige institutioner er afgørende for at finde løsninger på udfordringerne i fremtidens Danmark.

Af Hanne Søndergaard Birkmose, , 12-11-2024

Når robotteknologi fremstår som svaret på fremtidens udfordringer i sundhedsvæsnet, og den voksende lægemiddelindustri ses som svaret på, hvad vi med fordel kan leve af i fremtiden, så rejser spørgsmålet sig, hvordan samfundsvidenskab kan bidrage til at skabe værdi for fremtidens Danmark?

Det oplagte svar er, at samfundsvidenskab handler om at tage fat på de problemer, der betyder noget for dig, din familie, din nabo eller arbejdskollega. Det kan være spørgsmål som, hvordan sikrer vi lighed for alle i sundhedssystemet? Hvilke incitamenter har den største effekt i den grønne omstilling eller hvordan får klimaforandringerne betydning for økonomisk velstand i fremtiden? Hvordan påvirker politiske skandaler vælgernes tillid til politiske institutioner og hvilken rolle spiller medierne? Hvilken effekt har sociale medier på vores mentale sundhed og sociale interaktioner eller hvordan kan lovgivning tilpasses for at regulere kunstig intelligens og automatisering?

Den slags spørgsmål er forskerne på de samfundsvidenskabelige fakulteter optaget af at besvare. De undersøger forskellige aspekter af samfundet og menneskelig adfærd, der giver os indsigt i, hvordan samfundet fungerer og udvikler sig. De medvirker til at forme vores forståelse af verden omkring os, og hvordan vi kan bidrage til at udvikle vores samfund. Formuleret på en anden måde står den samfundsvidenskabelige tilgang som en uundværlig søjle i vores stræben efter et mere effektivt, retfærdigt og velfungerende samfund. At tænke og agere samfundsvidenskabeligt bliver i højere grad end førhen en praktisk nødvendighed for at kunne navigere i en stadig mere kompleks verden. Vi arbejder med de sociale strukturer og processer, der påvirker vores måde at være i verden på. For at forstå udviklingen i samfundet hjælper det os at identificere mønstre og tendenser. I sidste ende bliver det muligt at udvikle politikker og strategier, der fremmer social retfærdighed og økonomisk ansvarlighed. Takket være samfundsvidenskabelig viden.

Samfundsvidenskab styrker vores demokrati og fremmer en informeret og engageret offentlighed. Vi skaber på den vis grundlaget for en mere deltagende og ansvarlig befolkning. Det er afgørende for, at vores demokratiske institutioner forbliver robuste og matcher borgernes behov. Når de samfundsvidenskabelige discipliner integreres i vores beslutningsprocesser, kan vi skabe et samfund, der ikke blot er mere effektivt og retfærdigt, men også mere modstandsdygtigt og måske allervigtigst; et samfund der peger ind i fremtiden. Fordi relevansen ikke er til at tage fejl af, kan du spørge dig selv om, hvorfor samfundsvidenskab ikke fylder mere i den offentlige debat om Danmarks fremtidige udvikling? Prioriteringen er klar og tydelig i forhold til det tekniske, naturvidenskabelige og sundhedsvidenskabelige område, som har størst politisk og økonomisk bevågenhed. STEM-kompetencer (naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik) er i høj kurs og tegner den forskningspolitiske dagsorden. Succes på disse områder forudsætter imidlertid, at vi har en helhedsorienteret tilgang. Her bidrager de samfundsvidenskabelige discipliner med viden om fx organisatoriske og etiske problemstillinger og giver et mere nuanceret billede, når ny teknologi skal implementeres. Hvis vi skal opnå den bedst tænkelige effekt af ny teknologi, kræver det nytænkning i forhold til de nødvendige færdigheder, ressourcer og processer, som kan sikre, at organisationer hurtigt kan tilpasse sig skiftende markedsforhold og medarbejderne kan bygge bro mellem forskellige kompetencer.

Aktuel viden hentet i Draghi-rapporten fra september 2024: ”Fremtiden for Europas konkurrenceevne” peger på, hvordan vi som samfund kan fremme nytænkning gennem uddannelse, forskning og politiske tiltag. Rapporten fremhæver, at innovation er nødvendigt for at lukke innovationsgabet mellem EU og andre globale aktører som USA og Kina. Her kan de samfundsvidenskabelige discipliner bidrage til at sikre innovative løsninger, der ikke alene fokuserer på teknologien, men også den sammenhæng, som teknologien indgår i. Det kan være kommercielt eller i forhold til implementeringen. På den måde kan vi med viden og forskning medvirke til at forbedre både de økonomiske og sociale forhold i samfundet.

Som dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er jeg optaget af, hvordan vores forskning kan bidrage til at indfri SDU’s vision om at skabe værdi for og med samfundet. I samarbejde med erhvervslivet, offentlige institutioner og andre aktører i vores omverden kan og skal vi nytænke den samfundsvidenskabelige forskning. Alt sammen for at finde de bedste løsninger på de samfundsmæssige udfordringer vi står overfor. Uanset om det gælder miljø, klima, sundhed, digitalisering eller globalisering. Områder der optager dagsordenen både regionalt, nationalt og globalt. Det er vores opgave ikke bare at bidrage til samfundsudviklingen med relevant forskningsbaseret viden, men også at uddanne kommende medarbejdere med de relevante kompetencer, der matcher morgendagens opgaver. Virksomheder og offentlige institutioner bliver mødt med andre forventninger end tidligere fra forbrugere og borgere til de produkter og services de skal levere, og hvor indførelse af ny teknologi og en global konkurrencesituation er eksempler på, at det ikke er ”business as usual”, når virksomheder og organisationer skal følge med og tilpasse sig de krav omverdenen stiller. Vi skal derfor uddanne studerende med en høj faglighed, der sætter dem i stand til at bidrage til de udfordringer, som vi står overfor. Det kræver ikke bare viden inden for nye områder som bæredygtighed, etik og kunstig intelligens, men også kompetencer, der sætter dem i stand til at bidrage med nytænkning og kreativitet.

SDU er et internationalt orienteret universitet, som er regionalt forankret. SDU’s ambition er at være hele region Syddanmarks Universitet, hvilket senest er understreget med universitets satsning med Vejle som ny campusby fra 2026. Det Samfundsvidenskabelige Fakultet er repræsenteret på vores campusser i Odense, Kolding, Esbjerg, Sønderborg og Slagelse, og vi er bevidste om vores særlige rolle i den regionale udvikling. I tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv og offentlige og private institutioner, bidrager vi til udviklingen af løsninger på de samfundsmæssige udfordringer vi står overfor. Vores bidrag til fremtidens Danmark er at uddanne dygtige jurister, økonomer, erhvervsøkonomer, journalister, politologer og fremtidens ledere i bæredygtighed.

Kroniken er trykt i Erhverv + den 7. november 2024 - tryk på link her


Redaktionen afsluttet: 12.11.2024