Skip to main content
Anerkendelse

Esbjerg Universitetspris 2022: Anila vinder for sin kandidatafhandling om effekten af moderat alkoholindtagelse i blodlipider

Anila Khatiwada er den ene af sidste års prismodtagere af Esbjerg Universitetspris. På grund af en utilsigtet forsinkelse blev prisen først overrakt torsdag den 2. februar 2023 på Syddansk Universitet i Esbjerg.

Af Education Esbjerg og Sara Christine Nielsen, , 06-02-2023

Esbjerg Universitetspris uddeles hvert år til fremragende studerende ved Aalborg Universitet Esbjerg og Syddansk Universitet Esbjerg for at fremme erhvervsrettet forskning i innovation, kompetence og internationalisering. Det er de to universiteter, der indstiller de studerende til universitetsprisen.

Prisen uddeles af Education Esbjerg i samarbejde med en række fonde. Fondene under Claus Sørensens Fond, Danske Bank Fonden i Esbjerg, Esbjerg Fonden samt Lida & Oskar Nielsens Fond stiller et kapitalgrundlag på op til 50.000 kr. til rådighed for Universitetsprisen.

Anila Khatiwada

Banebrydende resultater

Anila Khatiwada afsluttede sin kandidatafhandling i Folkesundhedsvidenskab ved Syddansk Universitet den 16. juni 2022. Her undersøgte hun, hvordan moderat alkoholindtagelse, f.eks. 1-2 glas vin eller øl, øger to af kroppens niveauer af apolipoprotein (ApoA-I og ApoA-II). En forskning, som kan være med til at påvirke nye anbefalinger omkring alkoholindtag for befolkningen, da netop disse proteiner er forbundet med vores gode kolesterol og derved giver mindre risiko for generelle hjertesygdomme.

Nysgerrighed ledte til undring

Anilas nysgerrighed inden for området kom sig af en samtale, hun havde med en professor:

- En af mine professorer fortalte mig engang, at det at drikke alkohol er godt for kroppen, hvortil jeg spurgte, hvordan det kunne være godt. Herefter ledte jeg efter evidens for, hvilke positive effekter et moderat alkoholindtag kan have på kroppens forskellige niveauer af apolipoproteiner, og det var starten på min forskning.

Anila Khatiwada

Glædeligt overrasket prismodtager

Selvom Anila har lavet en fantastisk afhandling, blev hun overrasket, da beskeden om, at hun havde modtaget prisen, tikkede ind:

- Jeg er overvældet over at modtage prisen, specielt som international studerende. Det giver mig endnu mere motivation for at fortsætte med at forske og bevare troen på, at jeg kan.

I hendes afhandling har hun også undersøgt, hvordan kroppens tredje protein (ApoB) bliver påvirket ved moderat alkoholindtag, men her vurderer Anila, at der skal mere forskning til. Hun håber derfor på, at den pengepræmie, der følger med prisen, kan være med til at muliggøre, at hun kan fortsætte med at forske yderligere inden for dette område.

Forskning af undervandsrobotter

Den anden prismodtager af Esbjerg Universitetspris 2022 er Malte von Benzon og Fredrik Fogh Sørensen, der begge er uddannet Civilingeniør i bæredygtig energiteknik med specialisering i offshore energisystemer fra Aalborg Universitet. Her har de forsket i automatisering af undervandsrobotter med hovedfokus på rensning af marinebegroning på offshore strukturer. Et område, som i stigende grad er relevant i takt med udbygningen af offshore energi, såsom offshore vind og energi-øer.

Malte og Fredrik er nu begge ansat som videnskabelige assistenter på Aalborg Universitet i Esbjerg ved AAU Energi.

Stort tillykke til alle prismodtagere for den fine hæder.

Alle prismodtagere

Redaktionen afsluttet: 06.02.2023