Skip to main content

Hver fjerde blender i affaldet virker stadig

22 procent af de husholdningsapparater vi smider ud fungerer fint. Forskere fra SDU har regnet sig frem til, at der er helt op til 140 millioner kroner at hente, hvis kasserede apparater blev genanvendt.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk 

22 procent af de kaffemaskiner, strygejern og blendere vi smider ud fungerer upåklageligt. Det viser en ny undersøgelse fra SDU, hvor forskere har undersøgt vores kasserede husholdningsapparater.

-  For mig er det et stort mysterium, hvorfor folk smider så meget ud, som virker, siger Keshav Parajuly fra SDU Livscykluscenter. Han understreger, at mængden af apparater, som virker, faktisk er større, men flere apparater er gået i stykker, da de blev kastet i buret på genbrugsstationen.

Keshav Parajuly

- Store værdier går tabt. Vi fandt ud af, at hvis de elektronikprodukter, som virker, blev solgt videre til genbrug, så var der i hvert bur værdier for op til små 2000 kroner. Hvert år indsamles der 25.000 ton husholdningsapparater, så den samlede gevinst ved at genbruge de kasserede apparater er mellem 65 og 140 millioner kroner.

Spritny blender

I to uger har Keshav Parajuly påtaget sig det beskidte arbejde at stå på hovedet i genbrugsstationens bure med kasserede små husholdningsapparater og billedskærme.

Næsten 5 ton elektronikaffald fra otte forskellige genbrugsstationer i Odense er blevet inspiceret og testet. 22 procent af husholdningsapparaterne fungerede perfekt, mens det var tilfældet for 7 procent af billedskærmene.

- Vi fandt kameraer, computere og en blender, som aldrig var kommet ud af indpakningen, siger Keshav Parajuly, som forsødede sit arbejde ved at høre musik fra et anlæg, han også havde fisket op fra buret med små husholdningsapparater.

Fandt ikke én eneste iPhone

Det er ikke kun penge, der er at tjene, hvis vores elektronikaffald systematisk blev sorteret og genanvendt.  Miljøet ville være den helt store vinder.

- Populært siger man, at der skal fire planeter til, hvis hele jordens befolkning skal have den levestandard, vi har i Vesten. Derfor bliver vi nødt til at tænke i cirkulær økonomi, hvor vi blandt andet reparerer vores ting i stedet for at smide dem ud, understreger Keshav Parajuly.

Han peger på, at Riksdagen i Sverige har besluttet at halvere momsen på reparation af for eksempel cykler, sko og tøj for at fremme incitamentet til at reparere tingene i stedet for at smide dem ud.

- I de 16 bure med kasserede husholdningsapparater fandt vi ikke én eneste iPhone eller iPad. Det er produkter, hvor der er skabt virksomheder, som lever af at opkøbe iPhones og computere for at sælge dem videre. Jeg håber, at den tendens breder sig til andre produkter, siger Keshav Parajuly.

Vil du studere energiteknologi

SDU uddanner civilingeniører i energiteknologi.

Se ingeniøruddannelserne her

Redaktionen afsluttet: 24.04.2017