Skip to main content

Svejserobot med kun to knapper

Forskere fra SDU har udviklet en ny intelligent robotsvejser, som ikke kræver programmering. Den er så let at betjene, at forskerne bag øjner et boomende marked af smede- og maskinværksteder, som kan hente store effektiviseringer.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk,30-09-2016

Forskere omkring RoboLab på SDU har udviklet en intelligent svejserobot, som samtidig er let at betjene. Den kræver ingen programmering og er udstyret med kun to knapper. Robotten skal få flere virksomheder til at automatisere deres svejsning.

- Svejseren tager robotten ”ved næsen” og viser robotten den bane, som den skal svejse. Robotten optager og gentager den anviste svejsning, indtil den bliver bedt om at ændre bane, siger Jens Cortsen, som er leder af TEK Teknologi og har fået ideen til svejserobotten.

SDU har nu søgt om patent på opfindelsen og Jens Cortsen er klar til at springe ud med virksomheden Smooth Robotics. Han øjner et kæmpe marked af smede- og maskinværksteder, som kan hente store effektiviseringer med den nye svejserobot.   

 

Stort marked for svejserobotter

I bil-, skibs- og metalindustrien med store ensartede produktioner er der mere end 75.000 svejserobotter. Men de svejsende robotter har endnu ikke bredt sig til små og mellemstore virksomheder.

- Med Smooth Robotics åbner vi et helt nyt og stort marked for robotsvejsning. Der mangler svejsere og mange er nedslidte. Med en svejserobot kan en svejser fordoble sin produktion, og samtidig er det så simpelt som at tænde og slukke for et fjernsyn.  Robotten kræver ingen komplekse og dyre omprogrammeringer, siger Jens Cortsen.

Robottens kontrolboks er heller ikke udstyret med et virvar af knapper. Der er en knap for record, når robotten skal optage den anviste svejsebane. Når den skal svejse, trykker man på play.

Robotten skal snart testes

I robotværkstedet RoboLab står en fuld funktionel prototype af en intelligent svejserobot, men forskerne bag mangler stadig at finpudse produktet, før den er klar til at svejse på smede- og maskinværksteder.

- Men det er planen, at vi kører test hos svejseeksperter på Syddansk Erhvervsskole til november, og at vi tester den hos kunder ved årsskiftet, forklarer Jens Cortsen. 

Science Ventures Denmark A/S hjælper med at kommercialisere svejserobotten. Science Ventures Denmark A/S er ejet af Syddansk Universitet og har til opgave at etablere såkaldte spin-out virksomheder fra SDU.

 

Læs om forskningen på SDU

Ny Viden oktober 2016

Andre virksomheder fra SDU

Universal Robots, MIR, CorePath Robotics, BandCizer, Sensohive, Scape Technologies

RoboLab SDU

Redaktionen afsluttet: 30.09.2016