Skip to main content
DA / EN

Ræs giver ingeniørstuderende ny energi

Ingeniørstuderende lægger liv og sjæl i at vinde årets ræs med autonome biler. Programmering, sensorer og elektromagneter bliver kogt ned i en lille selvkørende bil, og svær teori giver pludselig mening.

Af Birgitte Dalgaard, bird@tek.sdu.dk, 31-05-2016

En racerbane snor sig ud over gulvet. En orange legetøjsbil suser op ad langsiden. Bremser i et sving. Kører forsigtigt rundt. Sætter farten op, mens en flok begejstrede ingeniørstuderende klapper.

-  Jeg vil rigtig gerne vinde, men vi har haft nogle problemer med, at vores bil faldt af banen, siger Kristoffer Mejer Kristensen, mens han rejser sig på tæerne for at få et bedre udsyn over konkurrenterne på banen.

- Den bil kører heldigvis rigtig langsomt, det er godt, konstaterer han med tilfredshed.

 

Autonome robotter

En løssluppen stemning breder sig blandt de ingeniørstuderende. De er samlet for at konkurrere om at få deres selvkørende bil til at køre hurtigst. To dage forinden har de knoklet dag og nat for at færdiggøre deres semesterprojekt om autonome robotter. Nu er der kun leg tilbage.

- Det minder om den racerbane, som jeg havde, da jeg var lille, siger Emil Seerup, som læser til civilingeniør i robotteknologi på andet semester.

- Men det er faktisk ret kompliceret at lave en bil, som selv kan køre rundt på en ukendt bane. For eksempel har bilen et accelerometer, for at den kan finde ud af, hvornår der er et sving, forklarer han.

Svær teknik kogt ned i en bil

Det er netop det, som er meningen. Det ligner en leg, men bag de højlydte grin og klap fra tilskuerne ligger et stort arbejde med at få bilerne til at slå konkurrenten.

Svære tekniske begreber som programmering, sensorer og elektromagneter bliver kogt ned i den lille bil. Og der bliver nørdet igennem for at få bilen til at køre hurtigst og undgå for mange landinger i grøften.

- Det her betyder rigtig meget for os studerende. Den teori som vi har lært igennem det seneste år bliver virkelig forstået. Det hele giver mening nu, når vi kan bruge teorien i praksis, forklarer Kristoffer Mejer Kristensen, som læser til civilingeniør i Fysik og Teknologi på andet semester, og fortsætter:

- Jeg tror også, at det er derfor, at vi går så meget op i det. Det er ligesom en kæmpe aha-oplevelse.

Vil du læse robotteknologi?

Se uddannelsen

Redaktionen afsluttet: 31.05.2016