Skip to main content
DA / EN

Stemmer skotterne ja eller nej?

Forskere på SDU inviterer til temaeftermiddag, hvor den skotske folkeafstemning om løsrivelse tages under ekspertbehandling. Arrangementet holdes på torsdag, hvor skotterne går til valg.

Stemmer skotterne ja til at løsrive sig fra Storbritannien vil det give genlyd ikke blot på den anden side af Nordsøen, men i hele Europa og resten af verden.
I lang tid har meningsmålingerne peget på et nej til løsrivelse, men på det seneste er andelen af ja-stemmer øget, og der er lagt op til en yderst spændende afstemning på torsdag, idet blot 50,1 procent af stemmerne afgør udfaldet.

- Det har ret uoverskuelige konsekvenser, især hvis skotterne stemmer ja. Det handler om olie, økonomi, om Storbritanniens forhold til EU, om Skotlands rolle som den evige lillebror samt atomvåben, siger Casper Sylvest, der er lektor i historie.

Han er med til at arrangere en tema-eftermiddag på torsdag, hvor skotterne går til valg. Arrangementet foregår på SDU, hvor en række forskere vil belyse den skotsk-engelske relation og lægge op til debat.

Løsrivelse har stor konsekvenser

Casper Sylvest peger på, at Skotland i tilfælde af uafhængighed vil kaste Storbritannien ud i en fremtid præget af usikkerhed, blandt andet fordi løsrivelsen vil blive effektueret fra 2016, men der er valg til det britiske parlament i 2015.

En eventuel løsrivelse vil også få andre konsekvenser end rent indenrigspolitiske. Får Storbritannien ændret sin veto-ret i FN, og hvordan bliver forholdet til andre internationale organer påvirket?

Samtidig vil et selvstændigt Skotland tvinge Storbritannien til at nedruste sine atomvåben, der i dag opbevares i Skotland, fordi England har en høj befolkningstæthed og dermed ikke plads til at opbevare atomvåben på forsvarlig vis.
Forskerne fortæller om forskellige aspekter af Skotlands historie og nuværende situation og besvarer spørgsmål kl. 14-17. Der er adgang for alle - dog med tilmelding.

Redaktionen afsluttet: 12.09.2014