Skip to main content
DA / EN

Forsker: Tendenser til oprustning i Rusland

Konflikten i Ukraine kan betyde, at Rusland vil bruge store økonomiske udgifter på militæroprustning, som de gjorde under den kolde krig, lyder det fra Østeuropa-ekspert Erik Kulavig

 

Konflikten mellem Rusland og Vesten kan betyde, at russerne vil opruste i samme grad som under den kolde krig.
Og hvis det sker, så risikerer vi, at Rusland igen får et autoritært politisk system.

Det konstaterer Østeuropa-ekspert og lektor Erik Kulavig fra Syddansk Universitet.

- Rusland er et relativt fattigt land. Hvis de skal bruge mange milliarder rubler på militærudgifter, så skal skatterne være høje. Så kommer der et modsætningsforhold mellem stat og samfund, og så får vi igen det traditionelle russiske autoritære politiske system.
Det er alt, alt for tidligt at sige, at det vil ske, men der er nogle tendenser, der trækker i den retning, siger Erik Kulavig.

- Det vil være meget ulykkeligt både for russerne og for os. For så kommer der en usikkerhedsfaktor ind i verdenspolitikken, tilføjer han.

Vesten skal overbevise russerne om vores gode intentioner

Erik Kulavig mener, at Vesten også bærer en del af ansvaret for optrapningen af konflikten:

- Vesten har været for hurtige til at bruge "det russiske paradigme". Men verden ser anderledes ud fra Kreml. Med den historiske erfaring Rusland har (fra 2. Verdenskrig, red.), kan man godt forstå, at Rusland har forbehold for, at de tidligere satellitstater går ind i NATO, siger han.

Det gælder om at overbevise russerne om, at Vesten har reelle hensigter:

- Der er en overbevisning i Moskva om, at Vesten er "up to something". Så kan vi i Vesten godt sige, at det er en paranoid holdning. Men vi må overbevise russerne om, at det ikke er sådan,« afslutter Erik Kulavig.

 

Redaktionen afsluttet: 14.11.2014