Skip to main content

Søvn kan være nøglen til PTSD

Søvnløshed kan være en af grundstenene i PTSD og behandling deraf kan derfor muligvis have en positiv effekt på PTSD-behandling.

Billede fra www.colourbox.dk

Nye studier viser, at søvnløshed for f.eks. soldater i kampzoner kan lægge grundstenen for udviklingen af posttraumatisk stress syndrom (PTSD). I et studie af Laura Straus fra University of California tillærte alle de frivillige deltagere at et specifikt visuelt signal medførte et elektrisk chok. De deltagere, der var blevet berøvet deres søvn, responderede med mere frygt til det visuelle signal end dem der havde sovet normalt, da de blev testet i dagene senere. Den manglende søvn gjorde det sværere for deltagerne, der var blevet berøvet deres søvn, at aflære sig associationen mellem stimulus og frygt, når de senere oplevede samme stimuli uden traumet. Den manglende evne til at aflære associationer forbundet med frygt minder på mange måder om udviklingen af PTSD. Dette tyder ifølge Laura Straus på, at behandling af søvnproblemer muligvis kan have en positiv effekt på PTSD-behandling. Det er især relevant se disse resultater ift. soldater, da de ofte går uden søvn i op til 24 timer, når de er på vagt og derfor er ekstra udsatte, når de udsættes som stimuli associeret med frygt.

Videnscenter for psykotraumatologi har forsket meget i krigstraumer og PTSD hos bl.a. soldater og veteraner. Du kan finde en oversigt over vores publikationer om emnet her.

Du kan læse mere om Laura Strauss studie her.

Redaktionen afsluttet: 13.07.2015