Skip to main content

Overraskende mange veteraner søger hjælp

Behovet for behandling til traumatiserede soldater, har langt oversteget forventningerne, viser et svar fra sundhedsminister Astrid Krag (SF) til Folketingets Sundhedsudvalg, det skriver Information.

Odense Universitetshospital havde forventet at skulle behandle 20 personer med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) årligt, men har opjusteret tallet efter at have haft 56 personer i behandling for lidelsen i 2012.

Udviklingen ser ud til at være landsdækkende, for eksempel har Region Midtjylland oplevet en markant stigning i antallet af behandlingsforløb fra 33 til 43, og i Nordjylland beretter Aarhus Universitetshospital, at Klinik for PTSD og Transkulturel Psykiatri har haft 36 personer fra regionen i behandling, hvor de havde forventet 15.

Lange ventetider
Med de mange tilfælde har det været nødvendigt at øge kapaciteten med 86 procent i Odense og Aarhus, og i Aarhus er der i øjeblikket op mod fire måneders ventetid på at komme i behandling.

Overlæge ved Krise- og Katastrofepsykiatrisk Center på Rigshospitalet Henrik Steen Andersen fortæller, at antallet af soldater med PTSD ligger på 80-85 tilfælde om året, og at tallet ikke er faldet de seneste år på trods af at der er kommet flere centre til.

Forskning på området
Krigstraumer et af vores kerneforskningsområder på Videnscenter for Psykotraumatologi, hvortil lidelserne akut stressforstyrrelse, posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) og kompleks PTSD, er særligt knyttet. Du kan finde en række af vores egne undersøgelser på områder her.

Læs også rapporten ”Efter Afghanistan”, som blev udgivet fra Veterancentret ved Forsvaret tidligere på året. Videnscenter for Psykotraumatologi har bistået med ekspertise og analyser i forbindelse med undersøgelsen, der kan findes på Veterancentrets hjemmeside.

 
Kilde: Politiken.dk