Skip to main content

Hjerneimplantater testes som behandling for PTSD

I Massachusetts arbejdes der på en lille implantat, der ved indsættelse i hjernen vil kunne dæmpe symptomer, der f.eks. ses ved PTSD eller depression.

På Massachusetts Generel Hospital arbejdes der fortiden med at udvikle en lille implantat, der skal indsættelses i hjernen. Denne vil med stimulering fra elektriske impulser kunne dæmpe den usædvanlige neurale aktivitet, der kan opstå i forbindelse med psykiske sygdomme som f.eks. PTSD og depression. Da psykiske sygdomme kommer meget forskelligt til udtryk for forskellige individer, er det umuligt at finde ét bestemt område i hjernen hvor f.eks. depression eller PTSD er lokaliseret. Derfor ledes der i første omgang efter mønstre af neural aktivitet på tværs af specifikke regioner af hjernen, så disse kan kortlægges. Når den neurale aktivitet er kortlagt, kan man ifølge holdes bag terapeutisk gå ind og dæmpe de steder hvor aktiviteten er for høj, så man kan mindske symptomerne. På nuværende tidspunkt er prototypen lige blevet færdig og holdet bag skal nu til at finde de mere præcise sammenhænge mellem de neurale signaler og forskellige former for adfærd. Indenfor de næste 3 til 4 år skulle gerne være klar til kliniske tests.
Det er dog vigtigt at nævne, at tanken ikke er, at dette er den type behandling, som skal tilbydes alle; den skal derimod tilbydes til disse hvor almindelig behandling som psykofarmaka og psykoterapi ikke fungerer.

På Videnscenter for psykotraumatologi er vi altid meget interesserede i den nyeste forskning indenfor behandling af bl.a. PTSD. Du kan læse om vores egen forskning ift. behandling her.

Læs den originale artikel om arbejdet med implantatet her.

Redaktionen afsluttet: 03.08.2015