Skip to main content
Videnscenter for Psykotraumatologi

Selvmord

Selvmordsepidemi? Den forløbne uge har budt på et foruroligende højt antal personpåkørsler.

Årligt begår omkring 30 personer selvmord på skinnerne i Danmark, og i den seneste uge er syv personer døde efter at være blevet ramt af tog. Særligt Fyn har været ramt; her har fire personer mistet livet. Ugens mange påkørsler rejser spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en selvmordsepidemi. Det er kendt, at mediernes omtale af selvmord kan føre til en stigning i antallet af mennesker, der enten bliver inspireret af eller kopierer dødsfaldet, og fænomenet er blevet døbt Werther-effekten efter Goethes roman om den unge Werthers lidelser. Bogen blev forbudt i flere europæiske lande efter en lang række selvmord, der kopierede bogens fremstilling af den unge Werthers selvmord. Selvmordsforsker Gert Jessen udtaler til Politiken, at han ikke kan afvise, at der er tale om en imitationseffekt. Dette bør dog ikke føre til, at selvmord ignoreres af medierne, men han opfordrer til, at der trædes varsomt med omtalen, når et menneske tager sit liv.

Det er en balancegang at informere om selvmord, og flere lande har da også guidelines for, hvorledes medierne bør håndtere sagen. Fælles for retningslinjerne er et fokus på ikke at gøre en sensation ud af selvmordet, at undlade at give specifikke detaljer, og at henvise til steder, hvor man kan få hjælp, hvis man overvejer selvmord.

 

Kilde: Politiken samt Pirkis, J., Blood, R. W., Beautrais, A., Burgess, P. & Skehan, J. (2006). Media Guidelines on the Reporting of Suicide. Crisis, 27(2), 82-87.

Forfatter: Sine Vestrup

Redaktionen afsluttet: 29.02.2012