Titel
Sundhedsprofessionelles kompetencer for at levere sikker og højkvalitets Hospital-at-Home
Baggrund
Regeringens Sundhedsstrukturkommission anbefaler i juni 2024, at primærsektoren skal styrkes. En måde at bidrage til dette på er at lægge en del af hospitalsbehandlingen ud i borgerens eget hjem. Dette koncept kaldes “Hospital-at-Home” eller hjemmebehandling, og flere steder i Danmark begynder initiativer med netop dette at spire. Det er dog ikke altid så ligetil at flytte behandlingen fra hospitalsregi til hjemmeregistreret. Lægers og sygeplejerskers normale rolle og arena bliver udvidet, og ingen har endnu undersøgt og beskrevet, hvordan man kan klæde dem på til at håndtere dette i Danmark. Dette Ph.d.-studie undersøger, hvilke krav der stilles til sundhedsprofessionelles kompetencer, når de skal levere hospitalsbehandling i hjemmet, samt, hvordan de sundhedsprofessionelle oplever denne transition og slutteligt, hvilke anbefalinger, der kan udvikles til fremtidig uddannelse af sundhedsprofessionelle, der skal varetage denne opgave.
Ph.d.-studiet er et delprojekt af PÅ FORKANT, som er et samarbejde mellem Sygehus Sønderjylland, de fire sønderjyske kommuner Tønder, Sønderborg, Haderslev og Aabenraa, de praktiserende læger i de fire kommuner og en række forskningsgrupper under Syddansk Universitet.
Formål
At udforske, hvad der kræves i forhold til sundhedsprofessionelle for at levere sikker og højkvalitets hjemmebehandling (Hospital-at-Home)
Forskningsspørgsmål
- Erfaringer fra litteraturen med kompetencer, staff-to-staff relationer og værktøjer, når sundhedsprofessionelle leverer Hospital-at-Home.
- Sundhedsprofessionelles perspektiver på professionel identitet, faciliterende faktorer og barrierer når de leverer Hospital-at-Home
- Vurdering og udvikling af anbefalinger vedrørende sundhedsprofessionelle, der leverer Hospital-at-Home, med fokus på kompetencer, personaleforhold, værktøjer og professionel identitet.
Metoder
Den metodiske tilgang for dette ph.d.-studie er overordnet kvalitativ, hvor der udover litteraturstudie vil blive benyttet semistrukturerede interviews, fokusgruppe interviews og workshops.
Resultater
Projektet formidles løbende i lukkede forum til PÅ FORKANTs styregruppe og dialogforum. Projektets resultater publiceres som mindst tre videnskabelige artikler i peer-reviewed tidsskrifter med Open Access omhandlende resultater fra studiet. Derudover planlægges præsentationer på relevante konferencer indenfor forebyggelse, tværfagligt samarbejde og Hospital-at-Home.
Tidsramme
November 2022 – december 2026
Vejledere
Hoved-vejleder: Professor Pernille Tanggaard Andersen, ph.d., Forskningsenheden for Sundhedsfremme, Institut for Sundhedstjenesteforskning, Syddansk Universitet
Bi-vejleder: Professor Jens Søndergaard, Cand.med., ph.d.; Forskningsleder, praktiserende læge, klinisk farmakolog, Forskningsenheden for Almen Praksis, Syddansk Universitet.
Bi-vejleder: Mette Elkjær, postdoc, Akutmodtagelsen, Sygehus Sønderjylland og Institut for Regional Sundhedsforskning, Syddansk Universitet.
Bi-vejleder: Mette Maria Skjøth, Oversygeplejerske, ph.d., HD(O), RN Hudafdeling I og Allergicentret, Odense Universitetshospital og specialist advisor i Sundhed.dk