Skip to main content

Banebrydende BVLOS-flyvning

SDU Dronecenter har som de første i Danmark fået tilladelse til at udføre en autonom BVLOS-flyvning under de kommende Europæiske sikkerhedsstandarder. Flyvningen blev udført den 14. september 2018 i forbindelse med UAS Denmarks DemoDag i HCA Airport.

Dronen var en Cumulus V1 fra den danske droneproducent, Sky-Watch, og den fløj en planlagt rute på 26,5 km ud over Nordfyn i det særlige drone-luftrum. Flyvningen tog knap 40 min og forløb som planlagt.

BVLOS-flyvning i Europa kræver en tilladelse, der bl.a. indeholder en SORA-risikovurdering. SORA står for Specific Operations Risk Assessment og dækker over risikoanalyse af ubemandede luftfartøjers flyvning i forhold til risiko for sammenstød i luften og på jorden. I risikoanalysen beskrives de risikoelementer, som kan opstå på ruten, og det dokumenteres, hvordan der tages højde for disse. SORA metoden er en vigtig del af de kommende EU regler, der forventes vedtaget på nationalt plan i løbet af 2019. Reglerne er udstukket af det Europæiske luftsikkerhedsagentur, EASA.

At SDU Dronecenter, som de første i Danmark, og som nogen af de første i Europa, har gennemført denne SORA-risikovurdering, fremmer Danmarks muligheder på droneområdet. Erfaringerne fra denne første flyvning har stor værdi for Dronecenterets kommende BVLOS-flyvninger og for vores samarbejde med virksomheder, der søger at udløse forretningspotentialet for droner.

Fakta om BVLOS-flyvning

Missionshøjde: 300m

Varighed: 39:45 min

Rutelængde: 26,5 km

Længste distance til hjem: ca. 8,1 km

Vindhastighed: 8-10 m/s

Batteristatus: 75% ved landing

 

Sidst opdateret: 10.07.2020