Skip to main content
DA / EN

Nyheder fra SDU Dronecenter

Ny medarbejder: Velkommen til Jarl Møller Banke

Billede af Jarl i et glas rumSDU UAS Center byder velkommen til forskningsassistent Jarl Møller Banke, som sluttet sig til os den 1. august for at arbejde på CODRONE fremtidigt spin-out-projekt. Jarl er uddannet civilingeniør i mekatronik og har erfaring fra sin tidligere ansættelse som maskiningeniør i den automatiserede fødevareproduktionsindustri.


Pressemeddelelse: 28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner og naturbevarelse

Et billede der viser en dronepilot som er ved at letterVi befinder os midt i en biodiversitetskrise, og konsekvenserne kan blive uoverskuelige, hvis vi ikke gør noget ved det. Nu skal Syddansk Universitet stå i spidsen for det interdisciplinære forskningsnetværk WildDrone, der vil undersøge, hvordan autonome droner kan bruges til naturbevarelse.

Læs artiklen: 28 millioner kroner til stor forskningssatsning i droner og naturbevarelse

Mere information om projektet på Wilddrone.eu


Ph.d.-forsvar: Autonomous Service Drones for Safety-Compliant European Operations

Et billede af holdet bag PhD'enVi er glade for at kunne ønske Kristian Husum Laursen tillykke med hans succesfulde Ph.d.-forsvar af afhandlingen ”Autonomous Service Drones for Safety-Compliant European Operations” den 17. Marts 2023. 

Kristian vil fortsætte sin ansættelse hos SDU Dronecenter med en 1-årig translational postdoc som en del af programmet Spin-outs Denmark.

 Find Ph.d.-afhandling her: Autonomous Service Drones for Safety-Compliant European Operations 

Billede: Vejledere og bedømmere (fra venstre): Ulrik Pagh Schultz Lundquist(SDU), Anders Madsen (Trafikstyrelsen), Kristian Husum Laursen(SDU), Henrik Skov Midtiby(SDU), Kjeld Jensen(SDU) og Charles Lesire (ANITI).


SDU Dronecenter på European Robotics Forum

Robotentusiaster og -eksperter fra hele verden samles i disse dage i Odense, når European Robotics Forum løber af stablen i Odeon fra den 13.-16. marts.

Til ekstra fornøjelse lagde H.K.H. Kronprinsen vejen forbi Dronecenterets stand og var interesseret i vores projekter.

Kig forbi SDU Dronecenters stand, hvor du kan møde vores forskere og få en snak om forskningsprojekter som WildDrone, Genius og Præcisionsfrøavl. Vi har naturligvis også flere droner med, så du kan få et nærmere kig på Genius 5G-dronen eller se prototypen af en drone lavet af genbrugsmaterialer til brug i forbindelse med kortlægning af landområder i Afrika.

Vi står sammen med vores gode kollegaer fra SDU Robotics, som er værter på konferencen.


Emad Samuel Malki Ebeid skal stå i spidsen for SDU Digital and High-Frequency Electronics

SDU etablerer en ny afdeling med fokus på digital og højfrekvent elektronik. Emad Samuel Malki Ebeid, professor ved SDU, bliver sektionsleder. Emad har siden 2017 været ansat ved SDU Dronecenter. 

Læs artiken Emad Samuel Malki Ebeid skal stå i spidsen for SDU Digital and High-Frequency Electronics

 


SDU-forsker vil danne virksomhed i nyt program

14. Oktober 2022

Droneforsker Kristian Husum Laursen er udpeget som SDU’s første translationelle postdoc. Som en del af programmet Spin-outs Denmark får han et års økonomisk og faglig hjælp til at videreudvikle en konkret ide og danne egen virksomhed.

 

Læs artiklen SDU-forsker vil danne virksomhed i nyt program


WildDrone - Droner til brug ved naturbevaring

September 2022

SDU Dronecenter annoncerer et nyt MSCA Doctoral Network, der sigter mod at modernisere naturbevaringsteknikker gennem innovative droneoperationer. Det internationale konsortium vil rekruttere og oplære 13 Ph.d.-studerende.

Læs mere om WildDrone

 

Besøg WildDrone projektets hjemmeside


International Drone Sommerskole 2022

August 2022

Engagerede internationale og danske ingeniørstuderende deltog i årets Internationale Drone Sommerskole i august

Læs mere på sdu.dk

 

 

 


SDU skriver verdenshistorie: Drone lader batteriet direkte på højspændingsledning

8. juni, 2022

Lektor Emad Ebeid og hans Diii-forskningsgruppe fra SDU Drone Center har for første gang nogensinde koblet sig direkte på en højspændingsledning med 150 kV i en test i Odense. Det åbner for, at droner autonomt kan inspicere og arbejde direkte på ledningerne i det 7000 km store danske net som led i den grønne omstilling.

Resultatet åbner for at anvende droner til både inspektion og opgaver direkte på de 7000 km højspændingsledninger. I kraft af et bedre overblik kan ledningsnettet udnyttes i langt højere grad end i dag, hvilket kan få afgørende betydning for den grønne omstilling og udbygningen af bl.a. vindmølleområdet i Danmark.

 

Mere information: SDU skriver verdenshistorie: Drone lader batteriet direkte på højspændingsledning


Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling

30. maj 2022

 

Den 30. maj flyver sundhedsdroner for første gang fra Odense Universitetshospital (OUH) i Svendborg til Ærø. Dronerne kan medbringe blod og medicin, og transporttiden på 40 minutter er langt hurtigere end med bil og færge. Det sikrer korrekt behandling til patienterne hurtigere.

 

Hvis man i dag bor på en af Danmarks mindre øer og får taget en blodprøve, skal prøven fragtes med færge og bil til analyse på hospitalets laboratorium. Fremover bliver afstanden kortere, for nu er vejen banet for, at blodprøven med det samme kan sendes direkte afsted til laboratoriet med en drone.

Læs hele pressemeddelelsen Nu letter sundhedsdronerne: På vej mod hurtigere og bedre behandling

Mere information om projektet Sundhedsdroner/HealthDrone


EU-kommissær besøgte SDU

30. maj 2022

EU-kommissæren for Samhørighed og Reformer Elisa Ferreira, lagde vejen forbi SDUs donelaboratorier i HCA Airport for at høre om droner og Fyrtårnsprojektet NextGen Robotics.

Derudover, var Elisa Ferreira interesseret i at høre om Sundhedsdronerne, som hun havde hørt om i nyhederne. Besøget faldt nemlig på samme dag, hvor Sundhedsdronen gennemførte den første 50 km BVLOS-flyvning mellem Ærø og Svendborg sygehuse. Ulrik Pagh Schultz fra Dronecenteret var naturligvis glad for at kunne fortælle gæsterne fra EU om projektet og alle detaljerne om BVLOS-flyvningen.

Quadsat og Lorenz Technology kunne også fortælle EU-kommissæren om deres spændende landvindinger indenfor droner, som de bl.a. arbejder på under Fyrtårnsprojektet. Besøget var arrangeret af Erhvervshus Fyn og UAS Denmark.

Læs mere om Fyrtårnsprojektet NextGen Robotics


Ny ph.d.-studerende: Velkommen til Viet Duong Hoang

SDU Dronecenter byder Viet Duong Hoang velkommen som Phd-studerende fra den 1. februar 2022. Viet's ph.d.-projekt ligger inden for forskningsprojekterne Aerial Core og Drones4Safety.

I sit ph.d.-projekt skal Viet designe en energihøster og et gribesystem til droner. Han har en kandidatgrad fra Hanoi University of Science and Technology (HUST) i Vietnam og har arbejdet som elektroingeniør i en dronevirksomhed et par år. Han har en stærk baggrund i elektriske systemer på UAVs, power elektronik og et godt kendskab til AI.

Ph.d.-vejleder: Emad Ebeid


Millioner til nyt dansk robotfyrtårn

108 millioner kroner til banebrydende udvikling af robotter til lands, til vands og i luften er på vej til Fyn, der netop er udpeget som Danmarks fyrtårn for robotter. Millionbevillingen er startskuddet på en langsigtet udvikling, der får effekt på hele Fyn, også Det Tekniske Fakultet. SDU står i spidsen for et nyt robotcenter for Large Structure Production (LSP) på Lindø - et af fire projekter i fyrtårnet.

Læs artiklen Millioner til nyt dansk robotfyrtårn


Flokke af robotter skal hjælpe landmænd og redningsarbejdere

28. januar 2021

Droner og landbrugsrobotter i flok kan gøre en forskel både ved redningsaktioner og på marken. En gruppe forskere med SDU-professor i spidsen samt to private robotvirksomheder står bag projekt, der udvikler teknologier som vil lære robotter og droner til at samarbejde intelligent.

Målet er at udvikle teknologi, der gør det muligt for robotterne at samarbejde og løse opgaver i flok. En del af opgaven består i at udvikle brugerflader, som sætter en redningsarbejder i stand til at styre en hel sværm af droner under en operation eller en landmand i stand til at kontrollere flere robotter på samme mark.

Læs hele artiklen: Flokke af robotter skal hjælpe landmænd og redningsarbejdere
Mere om HERD projektet


Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler

13. december, 2021

Droner kan sikre overblik på forsyningsnettet og erstatte tidskrævende manuel inspektion og helikoptere, der koster millioner af kroner i inspektioner årligt. Det viser resultater fra Drones4Energy-projektet på SDU.

 

Sværme af droner kan i fremtiden inspicere de 7000 kilometer højspændingskabler i Danmark, indrapportere eventuelle fejl ved brug af kunstig intelligens og autonomt lade op direkte på kablerne undervejs. Det vil nedbringe arbejdstiden og samtidigt reducere omkostningerne voldsomt, mens det øger forsyningssikkerheden, når man får et konstant overblik over nettet.

Det er nogle af resultaterne af projektet ”Drones4Energy”, hvor et hold forskere på SDU i samarbejde med nationale og internationale samarbejdspartnere igennem tre år har udviklet en droneplatform til inspektion af højspændingsnettet.

Læs hele artiklen Droner skal tjekke 7000 km højspændingskabler
Mere om projektet Drones4Energy


Workshop: Droner, markrobotter og AI afgørende i grøn omstilling

8. oktober, 2021

Droner kan skabe overblik, kunstig intelligens kan arbejde med data og markrobotter er en ny medhjælper for landmanden i den grønne omstilling. Det er nogle af resultaterne fra SqM-farm-projektet, som blev præsentere den 8. oktober på en workshop på Gyldensteen Gods.

Læs hele artiklen Workshop: Droner, markrobotter og AI afgørende i grøn omstilling på sdu.dk

Mere om projektet SqM Farm


Ny leder af SDU Dronecenter

1. juli 2021

Professor Ulrik Pagh Schultz er udpeget som ny leder af SDU Dronecenter.

Ulrik kom til SDU i 2005 og har været ansat på Dronecenteret siden 2017. Det er derfor en leder med omfattende erfaringen inden for uddannelse, vejledning og forskning, som overtager posten efter Brad Beach, som har været leder af centeret siden det startede i 2015.

”Som leder af SDU Dronecenter vil jeg understøtte centerets fortsatte vækst som førende i udvikling af Droneteknologi til gavn for samfundet. Vi vil bygge ovenpå vores succes med droner inden for områder som inspektion af infrastruktur og logistik på sundhedsområdet, med det mål for øje at demonstrere at droner kan være en samfundsmæssig gevinst i den grønne omstilling", siger Ulrik.


GENIUS projekt:

Ny æra på vej: 5G giver droneteknologien nye muligheder

21. juni 2021

Droner kan være en hjælp til miljøovervågning, transport af medicinsk udstyr og diverse kritiske funktioner, men kan komme i karambolage med den eksisterende flytrafik. Med etableringen af det landsdækkende 5G-netværk kan droner flyve ubemandede side om side med fly og andre forhindringer i luften. Det har fået et bredt hold af forskere og virksomheder til at søsætte et ambitiøst droneprojekt med bevilling fra Innovationsfonden.

Professor Ulrik Pagh Schultz fra SDU Dronecenter står i spidsen for Grand Solutions-projektet GENIUS. Projektet har et budget på 24 mio. kr., hvoraf de 14 mio. kr. er bevilliget fra Innovationsfonden.

Læs hele artiklen: Ny æra på vej: 5G giver droneteknologi nye muligheder, på sdu.dk

Mere information på GENIUS projektets hjemmeside


Ny professor i Aerial Robotics

28. april 2021

Ulrik Pagh Schultz er blevet udnævnt til Professor i Aerial Robotics (luftrobotik) på SDU Dronecenter. Han kom til SDU i 2005 og har siden 2017 været ansat på SDUs Dronecenter.

UAS til gavn for samfundet

Spørger man Ulrik om hans forskningsplaner og fremtidige projekter, fortæller han: ”Jeg er motiveret af Dronecenterets vægt på at udvikle teknologi til gavn for samfundet, og jeg synes flyvende robotter er særligt interessante, fordi de har et kæmpe potentiale for at sætte et stort aftryk på fremtidens samfund.”

Ulrik ønsker at vise, at menneskelig programmering i sidste ende er nøglen til, at flyvende robotter får tilladelse til at arbejde udendørs overalt i vores samfund, og at højniveauprogrammering kan få dette til at ske på en effektiv, præcis og sikker måde. ”Jeg håber at kunne realisere dette i sammenhæng med forskningsprojekter som har indflydelse på den grønne omstilling, og på den måde blive del af den teknologiudvikilng, som (endelig) vil lade droner blive nyttige, autonome robotter der kan bevæge sig gennem hele vores luftrum.”

Læs mere her: New Professor in Aerial Robotics


Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

19. januar 2021

Et hold forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet har udviklet en intelligent drone, som kan tjekke højspændingsledninger for fejl og korrosion. Når dronen løber tør for strøm, genoplader den sig selv i det magnetiske felt rundt om ledningen.

Læs hele artiklen Ny intelligent drone tjekker højspændingsledninger

 


Første Ph.d. i Value sensitive Design af Droner!

Tillykke til Dylan Cawthorne fra SDU Dronecenter, som har forsvaret sin Ph.d.-projekt ”Value sensitive Design of Drones”.

I afhandlingen undersøger Dylan, hvordan ingeniører kan skabe droner, som vil være til gavn for samfundet bl.a. ved at integrere menneskelige værdier i dronedesign.

Læs resume af afhandlingen her (pdf)


U-Space indvies på Fyn

23. Oktober 2020

Danmarks første UTM-platform (U-Space) for droneflyvning, som skal sikre at selvflyvende droner ikke kolliderer med andre ting i luftrummet, indvies den 23. oktober.

Det sker når Transportminister Benny Engelbrecht skyder de første test i gang i HCA Airport på Fyn.

UTM-platformen er et digitalt trafikstyringssystem, som skal styre at droner og andre luftfartøjer, som bevæger sig i 100 m højde, kan færdes sammen i luftrummet på sikker vis.

Ifølge Kjeld Jensen fra SDU Dronecenter er det realistisk at et dansk U-space (UTM-system) er oppe at køre og kan udbredes til hele landet inden 2025.

Mere om projekt U-Space Fyn

Se også

"Selvflyvende droner skal testes over Fyn", DR.dk, 23. oktober 2020

"Selvflyvende droner over Danmark rykker tættere på", Berlingske, 23. oktober 2020

 


Nu skal sundhedsdroner testes på Ærø

30. august 2020, TV2 Nyhederne

Droner skal til at flyve med blodprøver fra Ærø til Svendborg. Søndag den 30. august mødtes forskere og virksomheder bag sundhedsdrone-projektet med ca. 200 beboere på Ærø for at fortælle om projektet. Udsigten til hurtigere og bedre behandling ved hjælp af droner er blevet meget positivt modtaget af Ærøboerne og partnerne i projektet ser frem til det fortsat gode samarbejde.

Se Tv2 Fyns indslag fra Ærø:

 

Se også

"Blodprøver og medicin med luftpost(fra 19:30), DR TV-avisen, 30. august 2020

"Kig op, der kommer medicin! Her er dronerne, der skal give dig en hurtigere behandling", www.dr.dk

Mere om projektet på Sundhedsdroner.dk

 

Værktøjsdrone skal bekæmpe bjørneklo

august 2020

Henrik Skov Midtiby fra Dronecenteret deltager i projekt, hvor man vil bruge droner som værktøj, der ud over at kunne finde bjørneklo ved hjælp af kamerateknologi og kunstig intelligens, også har monteret en ukrudtsstryger, der kan påtrykke et middel, som får planten til at dø.

Tanken er at gøre droner til et værktøj, der ikke kun kan detektere og samle data ind, men også kan bruges som et aktivt værktøj, der handler på data.

 

 

Projektet ledes af Teknologisk institut i samarbejde med Itelligence, Nygaard-Agroconsult og SDU.

Læs artiklen ”Dronen som værktøj: Flyvende bekæmpelse af ukrudt kan give miljø- og bundlinjebesparelser

 


Vi udvikler U-Space i Danmark!

1. juli 2020

Forestil dig et luftrum hvor droner og traditionel flytrafik flyver sikkert side om side, og hvor dronerne må flyve BVLOS uden for pilotens synsvidde.

Dét bliver snart til virkelighed, når nyt dansk samarbejde etablerer det første U-space i Skandinavien i luftrummet over HCA Airport. På sigt skal det nye U-space udbredes til hele Danmark.

De første testflyvninger finder sted allerede i efteråret og vil blive foretaget i regi af innovationsprojekterne Sundhedsdroner og Square meter Farming.

Partnerne i det danske U-space projekt er Naviair, Trafik-, Bolig- og Byggestyrelsen, UAS Denmark, Fyns Politi, HCA Airport og SDU.

SDU spiller en hovedrolle i projektet og forsker Kjeld Jensen fra SDU Dronecenter deler sine tanker her på tv2Fyn.

 

Fyn går forrest i nyt droneprojekt , TV2Fyn

Pressemeddelelse fra Naviair 


Droner i flok skal overvåge Europas broer og jernbaner

14. juni, 2020

Et stort EU-projekt med SDU i spidsen skal de kommende tre år udvikle et automatisk dronesystem til overvågning af broer, jernbaner og anden kritisk infrastruktur. Dronerne skal flyve i flok, fotografere konstruktionerne, ’spise’ strøm fra elkabler og selv give besked, hvis der er behov for reparationer.

Det storstilede projekt med navnet Drones4Safety har via EU’s Horizon 2020-program fået en bevilling på 26 millioner kroner, og det løber fra juni 2020-2023.

Konsortiet ledes af lektor Emad Samuel Malki Ebeid fra SDU Dronecenter.

Læs artiklen her

www.drones4safety.eu

Drones4Safety video


Drones4Safety kick-off i pressen (udvalgte indslag)

Droner skal overvåge infrastruktur, TV Avisen Morgen (00.26.50 og 01.49.12), 14. juni, 2020

Droner med kunstig intelligens skal selv tjekke revner i broer og jernbaner, DR Radioavisen P1/P4 kl. 9 (00:01:36), 14. juni, 2020,

Nyt forskningsprojekt om droner, der skal hjælpe med at tjekke revner, DR P4 Regionalenyheder (fra start), 14. juni, 2020

Kloge droner skal selv tjekke revner i broer og jernbaner , Berlingske Tidende 14. juni, 2020

Kloge droner skal selv tjekke revner i broer og jernbaner, www.borsen.dk, 14. juni, 2020

Kloge droner skal selv tjekke revner i broer og jernbaner, Avisen.dk, 14. juni, 2020


SDU og Ingeniører uden Grænser sørger for ansigtsmasker i Afrika

17. april 2020

Forskere fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet og Klinisk Institut har iværksat et samarbejde med Ingeniører uden Grænser om produktion og distribution af ansigtsmasker i Sierra Leone og Guinea-Bissau. Formålet er at begrænse smitten med COVID-19 og teste maskernes effekt.

Dylan Cawthorne og Kjeld Jensen fra SDU Dronecenter spiller en hovedrolle i projektet.

Læs artiklen her


Nu slippes sundhedsdronerne fri over Fyn

10. marts 2020

Efter måneders træning i ’kravlegården’ i UAS Testcenteret i HCA Airport flyver dronerne fra HealthDrone-projektet nu videre ud i luftrummet.

Partnerskabet har fået tilladelse til at foretage de første rutinemæssige BVLOS-flyvninger, og testflyvningerne er netop begyndt.

Læs pressemeddelelsen på Sundhedsdroner.dk

Sundhedsdroner video


Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker

Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.

Den globale opvarmning gør det muligt for skibe at tage en smutvej mellem Europa og Asien ved at sejle over Arktis, men isbjerge gør det farligt at passere.

Håbet er, at forskerne over tid kan være med til at spore alle isbjerge, så de kan indgå i Galileos globale satellit-styrede navigationssystem. Derved kan skibe indhente opdaterede oplysninger om isbjergenes placering, når de sejler gennem Arktis.

Læs hele artiklen Droner skal gøre smutvej gennem Arktis sikker


SDU Eagles vinder Danish Composite Award 2020

”Vi er et hold af passionerede studerende, som søger at flytte vores egne grænserne ved at udvikle en helt ny type autonom drone”, siger André Sousa fra SDU Eagles.

”Med præmien kan vi nå vores mål med at lette og lande dronen vertikalt, hvilket skal demonstreres til sommer på den største dronekonkurrence for studerende IMechE UAS Challenge 2020”, siger André Sousa fra SDU Eagles.


Øget fokus på forskning, uddannelse og innovation indenfor droner og robotter

24. februar 2020

Danmarks nye Robotstrategi blev lanceret hos Universal Robots den 24. februar - og SDU Dronecenter var naturligvis med. Under lanceringen fortalte Kjeld Jensen og Henrik Skov Midtiby bl.a. Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen og Klima- energi og forsyningsminister Dan Jørgensen om forskningsprojekterne sundhedsdroner og Dronebaseret græskaroptælling, som sigter mod at bruge droner i sundhedssektoren og i landbruget som hurtige, billige og bæredygtige løsninger.

Den Nationale Robotstrategi


Workshop for Site Specific Weed Management

De seneste fremskridt inden for automatisering af ukrudtsidentifikation, kortlægning og stedsspecifik kontrol af ukrudt ved hjælp af avancerede sprøjter og robotter, var omdrejningspunktet da en gruppe af 35 internationale forskere mødtes på TEK fra den 31. Oktober til 1. november 2019. Workshoppen var arrangeret af Henrik Skov Midtiby fra SDU Dronecenter, Svend Christensen fra Københavns Universitet og Ran Lati fra Newe Ya'ar Research Center Israel, og var en del af European Weed Research Society.

Henrik Skov Midtiby arbejder med kortlægning og computervision og workshoppen var relateret til forskningsprojektet Square Meter Farming, hvor droner bruges til at overvåge markerne ved Gyldensteen Gods og bl.a. give informationer om jordens status, afgrødevækst og biologiske trusler.

I løbet af workshoppen var forskerne på en tur til Gyldensteen Gods, hvor de med egne øjne så, hvordan droner kan hjælpe landmanden med at optimere markernes udbytte.

Læs mere om forskningsprojektet Square Meter Farming


SDU Eagles til verdensmesterskab

Droneholdet har udviklet en bæredygtig drone, som kan transportere varer og er 30 procent mere energieffektiv. Nu står holdet i finalen ved University Startup World Cup.

30. oktober 2019

 Ambitionerne bliver hele tiden større for de 12 studerende, der udgør droneholdet, SDU Eagles. Da de studerende i 2018 begyndte at bygge en drone, havde de rigeligt at gøre med at få den til at flyve. Nu flyver både drone og ambitioner ind i himlen.

- Vi vil revolutionere den måde, vi transporterer varer på. Vi har skabt en drone, som flyver på elektricitet, og som sparer 30 procent energi sammenlignet med andre typiske droner, siger SDU Eagles holdleder, André Rangel de Sousa, der studerer Product Development and Innovation på Syddansk Universitet:

- Det er gennem transport, vi udleder mest CO2. Men hvad nu hvis vi i stedet for veje brugte himlen? Transport med droner kan gøres meget energieffektivt.

Læs hele artiklen


Pris til SDU Eagles i IMECHE UAS Challenge

Studerendes dronehold vandt for Most Promising Team i verdens største dronekonkurrence

SDU Eagles dystede i verdens største dronekonkurrence for studerende IMECHE UAS Challenge med 32 dronehold fra hele verden.  Holdet har designet en helt ny type fastvingedrone, som skal bruges til humanitære opgaver som f.eks. nødhjælp til ufremkommelige områder.

SDU Eagles vandt prisen for Most Promising Team. "Juryen kunne virkelig godt lide vores drones design og kvalitet, og vi fik at vide, at vi er et af de mest positive, samarbejdsvillige og motiverede hold i konkurrencens historie," siger holdleder André Sousa, som læser mechanical engineering.

Nu gælder det om at forfine og videreudvikle dronesystemet før næste års IMECHE UAS Challenge 2020.

SDU Eagles er en frivillig studenterforening på SDU og består af 10-12 studerende, der brænder for droner og kommer fra flere forskellige studieretninger. Holdet er åbent for flere interesserede studerende.

Find SDU Eagles på Facebook

 


Ny videnskabelig assistent Jes Grydholdt Jepsen

30. april, 2019

Jes Grydholdt Jepsen er ansat som videnskabelig assistent på SDU Dronecenter. Nogle af hans første opgaver er at integrere droner med testcenterets indendørs positioneringssystemet OptiTrack og at arbejde på det maritime projekt Creative Sight om at bruge droner til at inspicere de udvendige dele af skibe, mens de er i tørdok.

Jes kommer fra en stilling som Robotics Developer i Blue Ocean Robotics, hvor han arbejdede på forskellige typer udviklingsprojekter inden for Blue Ocean Robotics og dronevirksomheden Third Element Aviation. 

Jes var i 2017 en af de første to Robotingeniører, der dimitterede fra kandidatuddannelsen i Robotteknologi med specialisering i Droneteknologi, SDU.


Drone kortlægger kæmpebjørneklo

Februar 2019, Gartner Tidende

Droner kan være et effektivt værktøj i kampen mod invasive plantearter. Et projekt ved Syddansk Universitet har kortlagt forekomsten af kæmpebjørneklo, så målrettet bekæmpelse kan iværksættes.

Mere om InvaDrone-projektet


Ny adjunkt Maryamsadat Tahavori

Januar 2019

Maryamsadat Tahavori er ansat som adjunkt på SDU Dronecenter fra den 15. januar 2019, og vil arbejde på Free the Drones projektet (FreeD).

Maryams forskningsfokus er på ruteplanlægning, optimering og fejltolerant kontrol af UAV’er. Derudover vil hun bidrage til undervisningen på kandidatuddannelsen i Robotteknologi med specialisering i droneteknologi.

Maryam tog sin Ph.D. ved sektionen for Automation & control, Aalborg Universitet. Hun har tidligere været ansat som adjunkt på SDU Center for Energy Informatics, SDU.

 


Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler

24. januar 2019, www.sdu.dk

I løbet af tre år skal blodprøver og medicinsk udstyr flyves med droner mellem Odense, Svendborg og Ærø. Senere skal de også transportere højtspecialiseret sundhedspersonale. Det kan sikre bedre behandling og spare sundhedsvæsenet for næsten 200 mio. kr. om året.

Læs artiklen "Droner skal flyve blodprøver og læger mellem hospitaler"

Sundhedsdroner i pressen (udvalgte artikler)

Droner skal fragte blodprøver, udstyr og læger mellem sygehuse 
Dagens tegning
Jyllands-posten, 24. januar 2019

Direktør efter flyvetur i lægedrone: Jeg følte mig helt tryg
www.fyens.dk, 24. januar 2019

SDU-forskning: Droner flyver med fynske blodprøver
www.fyens.dk, 24. januar 2019

Droner skal transportere blodprøver - og personale - mellem fynske sygehuse
Ingeniøren, 25. januar 2019

Nu skal droner flyve med fynske blodprøver og speciallæger
TV2 Nyheder, 24. januar 2019

Droner skal flyve med blodprøver og læger 
TV2 Nyheder, 24. januar 2019

Forskere vil flyve blodprøver med droner for at spare tid
Politiken, 24. januar 2019


Ny adjunkt Elzbieta Pastucha

Elzbieta Pastucha er ansat som adjunkt på SDU Dronecenter fra den 1. januar 2019 inden for områderne computer vision og fotogrammetri.

Elzbietas forskningsinteresser ligger inden for fotogrammetri og dens betydning i drone-applikationer, automatisering af rumlig databehandling, både billeder og LiDAR punktskyer. Det kommende semester vil hun undervise i fotogrammetri i kurset "Robotics and Computer Vision2 for UAS".

Elzbieta kommer fra en stilling på AGH University i Krakow, Polen ved Faculty of Mining Surveying and Environmental Engineering, department of Photogrammetry, Geoinformation and Remote Sensing of Environment.


Selvflyvende droner skal finde fejl på højspændingsnettet

18. november 2018, Ingeniøren

Et dansk forskningsprojekt skal udvikle sværme af autonome droner, der i samarbejde kan inspicere luftledninger for fejl. Strøm til deres batterier får de direkte fra ledningerne.

Læs artiklen "Selvflyvende droner skal finde fejl på højspændingsnettet"


Millioner i tilskud skal løfte droneklynge

12. November, 2018, www. fyens.dk

Perspektiverne er store, men der er stadig lang mellem flyvefærdige dronevirksomheder og til succes som i robotbranchen.

Dekan Henrik Bindslev fra Det Tekniske Fakultet på SDU, forklarer at droner i dag er, hvor smartphones var i 2001, hvor man ikke rigtig vidste, hvor stort det kunne blive.

Læs artiklen "Millioner i tilskud skal løfte droneklynge"


14 millioner til intelligente droner 

1. november 2018, www.sdu.dk

Luftledninger skal inspiceres af intelligente droner, som selv finder fejlene på ledningerne og suger energi fra højspændingskablerne, når batteriet bliver fladt. Det vil reducere elselskabernes omkostninger kraftigt og sikre en endnu mere stabil elforsyning. 

Emad Samuel Malki Ebeid fra SDU Dronecenter har netop modtaget 14 millioner kroner fra Innovationsfonden til projektet, Drones for Energy. Sammen med andre partnere har han ansvaret for at udvikle droneteknologien, som virksomheder i sidste ende kan skabe en banebrydende ny forretning ud af at sælge.

Læs artiklen "14 millioner til intelligente droner"
Forskningsprojekt Drones for Energy

Drones for Energy i pressen:

Droner skal sikre billigere energi
www.innovationsfonden.dk:

14 millioner kroner til droneforskning: SDU skal sikre billigere strøm
www.tv2fyn.dk: 

Droner skal inspicere luftledninger: Kan det betyde billigere energi?
www.fyens.dk

Droner sikrer billigere energi
www.automatik.nu

Droner skal tanke el fra højspændingsledninger
www.danskenergi.dk

Nyt droneprojekt skal give billigere energi
www.energiwatch.dk


Ny Ph.d.-studerende Adam Seewald

1. november 2018

SDU Dronecenter har ansat Adam Seewald som ph.d.-studerende på EU-projektet TeamPlay. Emnet for hans Ph.d. er "Low-power computer vision for drone systems" og hans vejledere er Ulrik Pagh Schultz og Emad Samuel Malki Ebeid fra centeret.

Adam er netop dimitteret fra University of Verona på basis af specialet "Evaluation of Optimal Trajectories for Quadrotors with Indirect Methods in the presence of intermediate constraints" under vejledning af Paolo Fiorini and Fabrizio Boriero.

Adams interesseområder er embedded systems, robotics, aviation og computer science.


Droner sikrer 40.000 flere græskar

17. oktober 2018, www.sdu.dk

Ved at udnytte ny teknologi har Nordeuropas størst græskaravler solgt 40.000 flere græskar. Ved hjælp af droner, kamera og billedanalyse er det lykkes SDU- forskere at tælle græskarrene på marken. 

Læs artiklen "Droner sikrer 40.000  flere græskar"


TEK’s Undervisningspris 2018 gik til Henrik

Henrik Skov Midtiby fra SDU Dronecenter modtog TEK’s Undervisningspris 2018 for hans store engagement inden for undervisning og hans evne til at formidle svært fagligt materiale på en let tilgængelig måde.

Undervisningsprisen gives på baggrund af indstillinger fra de studerende. Som et eksempel på Henriks engagement, har han skabt websitet tekvideo.sdu.dk, som organiserer undervisningsvideoer og interaktive matematiske problemer i mindre emner, således det fungerer som et værktøj til studerende, der skal have kompliceret matematik ind under huden. 

Udover at undervise, forsker Henrik inden for området computer vision og hans formidlingsevner gjorde ham i 2013 til en af de otte vindere af Ph.d.-cup.

Tillykke til Henrik!


Forsvaret underskrev droneaftale

www.tv2fyn.dk, 14. september 2018

Se nyhedsklip "Forsvaret underskrev droneaftale"


Fremtidens forsvarsdroner bliver skabt på Fyn

www.tv2fyn.dk, 14. september 2018

En  ny aftale mellem Forsvaret og dronecenteret UAS skal være med til at udvikle fremtidens droner til militæret.

Se nyhedsklip "Fremtidens forsvarsdroner bliver skabt på Fyn"


60 ambassadører besøgte SDU UAS Test Center

21. august 2018

Danske ambassadører, som til dagligt er udstationeret over hele verden, var den 21. august på inspirationstur på Fyn med fokus på robotter og droner. Her besøgte de bl.a. SDU UAS Test Center i HCA Airport, hvor forskere og virksomheder stod klar til at fortælle om deres forsknings- og udviklingsprojekter, og hvordan vi ser på fremtiden indenfor droneteknologi og anvendelse af droner inden for f.eks. landbrug, energi og sundhed.

De danske ambassadører faciliterer samarbejder imellem danske og udenlandske forskningsinstitutioner og virksomheder og kan hjælpe med at øge kendskabet til den særligt fynske satsning på robotter og droner.

 

 

 

 

 

 

 

 


Generalkonsul i Silicon Valley hjælper fynske teknologi-virksomheder

Fyens.dk, 21. august 2018

"Tænk stort", siger generalkonsul Katrine Joensen fra Silicon Valley, da hun besøgte SDU UAS Test Center. Sammen med 60 ambassadører var hun på tech-inspirationstur på Fyn: Hun ser bl.a. et stort potentiale i forskningssamarbejde med Stanford og Berkeley University og vigtige investeringsmuligheder i fynske robot- og dronevirksomheder.

Læs artiklen på Fyens.dk


Ny Videnskabelig Assistant Vincent Klyverts Tofterup

Vincent Klyverts Tofterup er ansat som Videnskabelig assistent ved SDU Dronecenter den 1. august 2018. Vincent dimitterede i juni som Civilingeniør i Robotteknologi med specialisering i Droneteknologi.

I hans speciale ”Fail-Safe Module for UAS”, fokuserede Vincent på sikkerhed, som en forudsætning for den fortsatte vækst i anvendelsen af droner. Som løsning på sikkerhedsproblematikken, udviklede Vincent et faldskærmsmodul, der kan eftermonteres på dronen. Faldskærmsmodulet styres af en computer, der lukker ned for motorsystemet, hvis der opdages en fejl.

Vincent interesser sig for, hvordan UAV’er kan integreres i eksisterende systemer; hvordan de kan bruges som et værktøj, der fremmer funktionalitet, effektivitet, brugeroplevelse og den overordnede præstation.

Vincent arbejder bl.a. på FreeD-projektet.


Ny Videnskabelig assistent Tobias Lundby

SDU Dronecenter har ansat Tobias Lundby som Videnskabelig assistent efter hans dimission som Civilingeniør i Robotteknologi med specialisering i Droneteknologi.

Tobias speciale handlede om UAV (drone) ruteplanlægning ved brug af databaserede parametre for sikkerhed og ydeevne. Hans interesserer sig især for UTM (Unmanned Traffic Management), ruteplanlægning og navigation, sikkerhed og UAV design og produktion.

Tobias arbejder på projekterne Creative sight og Square meter farming og kommer også til at undervise, med-vejlede og arbejde inden for UAV sikkerhed.


SDU Hjælper dansk politi i luften med droner

Fyens.dk, 7. juli 2018

Fyns Politi har været pionerer i at bruge droner i det daglige arbejde, og det er sket i samarbejde med SDU Dronecenter. Nu skal dronerne også flyve i andre politikredse.

Fyens.dk


Droner er ikke led i overvågning

Fyens.dk, 7. juli 2018

Hverken Syddansk Universitets Dronecenter eller Fyns Politi ser droner som en del af overvågningssamfundet. Droner skal skal tværtimod hjælpe borgerne og sørge for betjentes sikkerhed.

Fyens.dk


Publikum kårede Kristian som vinder af Ingeniørdysten 2018

18, Juni 2018

Ingeniørdysten, hvor ingeniører skal præsentere deres forskning på 5 min., blev traditionen tro afholdt på Folkemødet på Bornholm i et fyldt telt. Kristian Husum Terkilsen fra SDU Dronecenter fortalte om Hjertestarter-dronen, hvis ide opstod på Folkemødet 2017, hvor en besøgende foreslog at man brugte droner til at flyve hjertestartere ud til hjertestop på golfbaner.

Et år senere har forskere og studerende fra SDU Dronecenter udviklet en prototype af et autonomt dronesystem, der kan levere hjertestartere på golfbaner, i samarbejde med virksomheder som Falck, Sky-Watch, OUH og Dansk Golf Union.

Oplev Ingeniørdysten 2018 på IDA's hjemmeside


Droner skal inspicere luftledninger

sdu.dk, juli 2018

Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere. 

Læs artiklen på sdu.dk


Ny Postdoc Martin Peter Christiansen

Martin Peter Christiansen er fra den 1. maj 2018 blevet ansat som Postdoc på SDU Dronecenter. Martins forskningsinteresser ligger indenfor mapping, lokalisering og simulering af droner og andre mobile robotsystemer. Han har erfaringer med mobile robotsystemer fra både industrien og den akademiske verden.

Martin kommer fra en stilling ved AU Engineering på Aarhus Universitet, hvor fokus var på mapning af landbrugsmarker. Projektet bestod af to dele: LiDAR-baseret 3D mapning af individuelle marker ved brug af drone og satellit-baseret remote sensing


Energidrone får flere fondsmidler

25. april, 2018

Emad Ebeid fra SDU Dronecenter har modtaget 177.120 kr. fra Energy Fyns Udviklingsfond.

Midlerne går til udviklingen af droner, der er i stand til at oplade direkte fra højspændingsledninger samtidig med at de inspicerer dem og indgår dermed i SDU’s strategiske udviklingsprojekt Drones for Energy.


Droner skal sparke patienterne ud af sygehusene

April 2018, Medicoteknik

I fremtiden kan droner "sparke patienterne ud af sygehusene" ved at forkorte indlæggelsestiden og hjælpe patienterne til behandling i eget hjem. Patienterne vil f.eks. kunne tage blodprøver hjemme hos dem selv og sende dem med en drone ind til hospitalet.

Et andet scenarie er, at vi inde på sygehusene kommer til at se droner der fragter medicin, blodprøver eller  instrumenter imellem afdelingerne eller til laboratoriet.

Artikel i Medicoteknik


I fremtiden kan hjertestarteren komme flyvende

Hjerteliv, marts 2018

På Fyn tester SDU Dronecenter på golfbaner om droner kan bringe hjertestartere ud i tyndt befærdede områder.

Artikel i Hjerteliv

Projekt Hjertestarter-drone (AED Drone)


Første drone bygget i SDU Komposit Lab

21. februar, 2018

Allerede før kompositlaboratoriet står færdig i HCA Lufthavn, er den første drone flyvefærdig.

Dylan Cawthorne fra SDU Dronecenter eksperimenterede med at bruge den nye komposit 3D printer til at bygge en letvægt og aerodynamisk drone ud af få komponenter: vinge i ét stykke og tilsvarende skrog.

Resultatet blev en drone, der vejer 150 gram og har et vingespænd på 30 cm. Dronen er designet til at transportere en lille last på op til 10 gram, såsom medicin.

Efter et par testflyvninger og justeringer af balancepunkter og propel størrelser, er dronen nu flyvende.

 

Fakta:

  • Dronen er printet på en MarkForged MarkTwo composite 3D printer på SDU UAS Test Center
  • Printtid for vinge: 12 timer
  • Printtid for skrog: 5 timer

Ny adjunkt Hector Garcia de Marina

Hector Garcia de Marina er ansat som adjunkt ved SDU Dronecenter fra 1. februar 2018.

Hector specialiserer sig inden for navigation, styring og reguleringssystemer til droner og arbejder bl.a. med dronesværme. Derudover er Hector en af de aktive udviklere bag open-source projektet Paparazzi for unmanned aerial systems (UAS).

Han kommer fra en Post Doc stilling på École Nationale de l’Aviation Civile i Toulouse, Frankrig, og har fået sin Ph.D. på Rijksuniversiteit Groningen i Holland.


Forskere tester folks reaktioner på droner

19. januar, 2018

Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.

Læs artiklen på www.sdu.dk


Droner og robotter indtager undervisningen i gymnasiet

Nyt samarbejde mellem Mulernes Legatskole i Odense, Laboratorium for Sammenhængende Uddannelse og Læring (LSUL) ved Det Naturvidenskabelige Fakultet og SDU Dronecenter ved Det Tekniske Fakultet vil sætte droner og robotter på skemaet på gymnasiets nye studieretning.

Parterne har en fælles interesse i at styrke og motivere elevernes interesse for de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser.

 

”Samarbejdet er en unik mulighed for bringe forskning og undervisningspraksis tættere på hinanden og dermed integrere viden fra nyeste forskning om droner og robotter i undervisningen”, fortæller centerleder, Brad Beach ved SDU Dronecenter.

Læs artikel på sdu.dk


Ny Vicecenterleder

Christian Klit Johansen er startet som Vicecenterleder på SDU Dronecenter den 1. december 2017.

Christian kommer fra en stilling som Forretningsudvikler hos SDU Rio med særlig ekspertise indenfor robot, drone og 3D-print og har bl.a. været med til at danne fire spin-out selskaber.

Han har desuden været med til at starte TEK Innovation og har tidligere arbejdet som projektleder i RoboCluster.


Dansk droneindustri er klar til take-off

2. december 2017

Droner er blevet standardudstyr for ejendomsmæglere, landinspektører og militær. Dronerne bruges bl.a. til inspektion, reparation og opmåling, og i de kommende år vil vi se dem finde plads i værktøjskassen for landmænd, brandmænd og politiet. Danske droneudviklere håber på et nyt industrieventyr.

Læs artiklen på mandagmorgen.dk


Droner fra SDU tæller græskar

19. oktober, 2017, TV2 Nyhederne


Droner holder styr på græskarrene

18. oktober, 2017

Droner hjælper Nordeuropas største græskaravler med at tælle græskarrene. Forsker har udviklet et computerprogram, så landmanden ved, hvor mange græskar han kan sælge til Halloween.

Læs artiklen på sdu.dk


Halloween: Droner spotter de bedste græskar

18. oktober, 2017

SDU Dronecenter har udviklet et computerprogram, der ved hjælp af dronebilleder kan tælle de gode græskar ved Gyldensteen Gods og dermed minimere spild.
Planen er, at computerprogrammet skal stilles til rådighed for andre landmænd og på sigt også skal tælle andet end græskar.

 

Læs artiklen på www.fyens.dk


Droner med hjertestartere

10. oktober, 2017, Tv2Fyn

Se indslag på www.tv2fyn.dk


Drone kommer med hjertestarteren

10. oktober, 2017

Studerendepå Syddansk Universitet arbejder på at få en drone til at levere en hjertestarter på golfbanen i Bogense. Nordfynske Hjertestarterforeninger håber, at droner i fremtiden kan sikre hurtig hjertehjælp i yderområderne.

Studerendes model af drone på golfbanen i Bogense 

Læs artiklen på www. fyens.dk


I fremtiden flyver droner med hjertestartere

10. oktober, 2017

Et fynsk projekt skal få droner til at flyve med hjertestartere til yderområder

Læs artiklen på www.dr.dk


Specialkonsulent i droner Jussi Hermansen

Jussi Hermansen er den 1. oktober 2017 ansat på SDU Dronecenter, hvor han arbejder på flere forskningsprojekter herunder FreeD og ØkoDrone. Jussi er grundlægger af Viacopter, en online virksomhed der leverer droneløsninger og –systemer. Han er oprindeligt uddannet journalist og er desuden bestyrelsesmedlem i DroneDanmark. Jussi har daglig arbejdsplads i SDU UAS Test Center i HCA Airport.


Kjeld Jensen modtog TEK Innovation Pris 2017

Et innovativt mindset, fremragende samarbejdsevner og hårdtarbejdende var nogle af de ord, som Søren Elmer Kristensen fra TEK Innovation brugte til at beskrive Kjeld Jensen, inden han overrakte ham TEK Innovation Pris 2017.

Kjeld Jensen fra SDU UAS Center blev desuden tildelt prisen for sin evne til at indgå i strategiske partnerskaber og for hans innovative og skelsættende forskningsaktiviteter, der har fokus på at skabe værdi for samfundet. Dette gør ham til en værdig modtager af TEK Innovation Price 2017.

 


Videnskabelig Assistent Kristian Husum Terkildsen

Kristian Husum Terkildsen blev ansat som Videnskabelig assistent på SDU Dronecenter 1. juli 2017 og arbejder på flere forskningsprojekter herunder FreeD, ØkoDrone og Offentlighedens tanker og bekymringer vedr. brugen af droner i bolig- og offentlige områder.

Kristian er blandt de første kandidater, som er uddannet Civilingeniør i Robotteknologi med specialisering i Droneteknologi fra SDU.


Approvals & Regulations ansvarlig Henning Mussegaard

Henning Mussegaard blev ansat som ansvarlig for Approvals & Regulations på SDU Dronecenter den 1. Juli 2017. Henning er uddannet pilot og har i en årrække arbejdet for SAS. Han kommer fra en stilling i UAS Denmark, hvor han bl.a. har undervist droneentusiaster i love og regler, så de kunne opnå professionelt dronebevis. Henning har daglig arbejdsplads i SDU UAS Test Center i HCA Airport.


Emad Ebeid udnævnt til seniormedlem af IEEE

21. juni, 2017

Med udnævnelsen bliver Emad fra dronecenteret medlem af en eksklusiv klub, der omfatter 7 procent af de 431.000 IEEE-medlemmer på verdensplan. Emad er specialiseret i indlejret elektronik til droneteknologi, og udnævnelsen er en anerkendelse af professionel modenhed og vedvarende resultater.

Link til IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers)


Ph.d.-forsvar for Mads Dyrmann

Tirsdag 27. juni, 2017 kl. 13:00
Lamarr -Ø-29-602-2, Campusvej 55
Titel: Automatic Detection and Classification of Weed Seedlings under Natural Light Conditions


Droner skal ind i kampen mod invasive arter

19. juni, 2017

Hvert år bruger myndighederne mange penge på at bekæmpe invasive planter som bjørneklo, gyvel og japansk pileurt. Nyt forskningsprojekt fra SDU vil bruge droner til at finde de uønskede planter i naturen.

Læs hele artiklen


Bevilling til dronebaseret græskaroptælling

15. maj, 2017

Den fynske græskarproducent Gyldensteen Gods oplever hvert år et stort spild af græskar, da det først er, når høsten går i gang, at de ved præcis hvor mange græskar, der er på markerne.

Henrik Skov Midtiby fra SDU Dronecenter har derfor indgået et samarbejde med Gyldensteen Gods, hvor de ved hjælp af en drone vil tage billeder af græskarmarkerne før høsten går ind. Derefter optælles græskarrene på SDU ved hjælp af billedanalyse.

Den dronebaserede græskaroptælling betyder, at Gyldensteen Gods på forhånd ved hvor mange græskar de har til rådighed, og dermed kan sælge alle deres græskar i stedet for at overskuddet går til spilde.

 

Godset dyrker græskar på 80 hektar land, hvilket giver omkring 400.000 græskar som høstes og pakkes i løbet af 6 uger.

Projektet er støttet af Energi Fyns Udviklingsfond med 140.000 kr.


"Hermed erklærer vi Danmarks første internationale testcenter åbent" 

5. maj 2017 

Ministre, dronevirksomheder og forskere var samlet i SDU's dronehangar til indvielsen af Danmarks nye dronecenter, UAS Denmark, og det nye luftrum, som er dedikeret til droner.

Læs artiklen på sdu.dk


DroneLab åbner tre store laboratorier

6. maj, 2017 

DroneLab åbner med tre store laboratorier for plast- og kompositter. Samtidig vil SDU's undervisning af ingeniører i kompositter blive forstærket.

Læs artiklen på www. plast.dk


Nyt dronecenter får stort droneluftrum over Fyn

5. maj 2017 

867 km2 luftrum dedikeret til droner. Hurtig godkendelse af droneflyvninger og forskere og laboratorier tæt på. Det skal alt sammen sikre de bedste vækstbetingelser for droneindustrien.

Læs artiklen på sdu.dk


SDU giver 60 millioner til udvalgte forskningsområder

2. Marts, 2017

Tre områder har så stort vækstpotentiale for samfundet, at universitetet nu giver dem et ekstra skub fremad. Det er droner, velfærdsinnovation og open data.

Læs artiklen på www.sdu.dk


Uddannelses- og Forskningsministeren besøgte SDU Dronecenter

9. Februar 2017

På hans første officielle besøg på SDU som Uddannelses- og Forskningsminister, lagde Søren Pind vejen for DroneLab på TEK for at få en introduktion til igangværende og kommende projekter på SDU Dronecenter.

Inden turen gik videre skulle Søren Pind naturligvis prøve at flyve en drone - man bliver aldrig for gammel til at lege.

Foto: Michael Katballe

Se video på Youtube

Læs mere om Søren Pinds besøg på SDU


Ny adjunkt Emad Ebeid

 

Emad Ebeid er ansat på SDU Dronecenter fra 1. januar 2017 som adjunkt indenfor Embedded Electronics og vil arbejde på Free the Drones projektet(FreeD). Emad kommer fra en stilling på Aarhus Universitet.


Ny adjunkt Agus Hasan

 

Agus Hasan er ansat som adjunkt inden for Control Theory fra 1. december 2016 og vil hovedsageligt arbejde på Free the Drones projektet (FreeD). Agus kommer fra en stilling på NTNU, Norges Teknisk-naturvitenskapelige universitet.


Landets største droneværksted

sdu.dk, 9. December 2016

En kæmpe hangar i HCA Airport skal danne rammen om SDU’s satsning på droner og gøre lufthaven til et internationalt fyrtårn for udvikling og testning af droner.

Læs artikel på www.sdu.dk


Droneforskning: Odense får gavn af de 25 millioner

Fyens.dk, 4. november 2016

Et enigt Folketing blev torsdag enige om, at 25 millioner kroner skal gå til rum- og droneforskning i 2017. Det kan komme Odenses i forvejen veludviklede dronemiljø til gode.

Læs artiklen på fyens.dk


Droneforskere: Behold flyene i Beldringe

Fyens.dk, 24. September 2016 

Droner og passagerfly udelukker ikke hinanden i HCA Airport, siger eksperterne bag det kommende drone-testcenter i Beldringe

Fyens.dk


Danmarks Dronestrategi offentliggjort på SDU

Uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs og Transport- og Bygningsminister, Hans Christian Schmidt offentliggjorde Danmarks nye Dronestrategi på SDU den 23. September 2016.

Mere om offentliggørelsen af Dronestrategien


It's fantastic: Fynsk droneprojekt får 64 millioner

Tv2Fyn.dk, 23. september 2016

Med et budget på 64 millioner kroner kommer SDU i spidsen for et stort forskningsprojekt, som skal sikre Danmark en førerposition i udvikling af droner.

Indslag Tv2fyn


Droner: Millioner til forskning

TV-avisen, dr.dk/tv (18 min. inde i programmet), 23. september 2016

 Indslag dr.dk/tv


Droner skal være det nye sort i Danmark

dr.dk, 23. september 2016

64 millioner skal sikre Danmark en international hovedrolle i udvikling af banebrydende droneteknologi.

Dr.dk


Millioner til SDU-projekt skal løfte droneudvikling

Fyens.dk, 23. september 2016

SDU skal lede national drone-satsning på 64 millioner kroner - projektet skaber bl.a. mere udvikling i HCA Airport i Beldringe

Fyens.dk


Sats på fremtiden: To ministre gjorde SDU til landets drone-center

Fyens.dk, 23. September 2016

Ministre, forskere og store dele af dronebranchen var samlet, da regeringens dronestrategi blev lanceret på SDU.

Fyens.dk


Droner skal integreres i lufthavn og by

Fyens.dk, 23. september 2016

Fyens.dk


Nu letter Danmarks første dronestrategi

Uddannelses- og Forskningsministeriet, 23. September 2016

Droner har et stort potentiale for at styrke produktivitet og vækst. Det vil regeringen gerne fremme. Derfor fremlægger regeringen i dag Danmarks første dronestrategi. Målet er at styrke vidensbroen mellem danske virksomheder og forskere for at udvikle droneteknologien og skabe nye arbejdspladser.

Uddannelses- og Forskningsministeriet


Ny national dronestrategi til 64 mio. kr.

DK Nyt, 23. September 2016

Regeringen bidrager med 30 mio. kr., mens universiteterne investerer 34 mio. kr. i at bringe dansk droneforskning til et 'verdensklasse' niveau

DKnyt.dk


Dronekravlegårde skal forbedre danske droner

Videnskab.dk, 23. September 2016

Regeringen vil give droneforskere bedre testbaner, så Danmark kan komme helt i front på droneområdet. Det skaber glæde blandt droneforskere.

Videnskab.dk


Danmark skal drøne fremad med droner

Berlingske Business, 23. September 2016

Regeringen fremlægger Danmarks første dronestrategi for i et bredt samarbejde mellem det offentlige, virksomheder og forskere at styrke satsningen og skabe flere arbejdspladser.

business.


Dansk droneforskning letter med ny millionbevilling

Information.dk, 23. September 2016

64 millioner skal sikre Danmark en international hovedrolle i udvikling af banebrydende droneteknologi.

Information.


Robotten hjælper høsten i hus

tv2Fyn.dk, 7. september 20016

I fremtiden vil robotter og automatisering overtage en stor del af arbejdet i landbruget. Der er allerede robotter til salat på markedet, men ifølge robotforsker Henrik Midtiby er der dog stadig nogle afgrøder, som volder robotterne problemer.

www.tv2Fyn.dk


Fremtidens landbrug er et højhus styret af robotter

 

dr.dk, 6. september 2016

Interview med Henrik Midtiby fra SDU Dronecenter om automatisering i landbruget.

www.dr.dk


Ny Ph.d.-studerende Katarina Borovina

 

Katarina Borovina startede sit Ph.d.-projekt på SDU Dronecenter i August 2016 inden for "biomimetic control of drones for BVLOS flight". Katarina’s hovedvejleder er Professor John Hallam og medvejleder er  lektor Jerome Jouffroy. Ph.d.-projektet ligger inden for FreeD-projektet.


SDU centres leads new visionary project for Danish companies

 

Tovholder: Droneidéer skal have luft

Business Fyn 30. august 2016

Industriens Fond har skudt godt fire mio. i et nyt projekt, der skal styrke innovation i dansk droneindustri. Tovholder bliver Syddansk Universitet sammen med UAS Denmark

Business Fyn


Droner på et højere plan

Business Fyn 30. august 2016

Da SDU sidste år lancerede en civilingeniøruddannelse i droneteknologi, var det den første af sin art i Europa, og interessen fra studerende er stor.

Business Fyn


Ny lektor Jerome Jouffroy

 

Lektor Jerome Jouffroy er fra Juli 2016 blevet tilknyttet SDU Dronecenter, hvor han skal bidrage med sin store viden inden for control systems på Free the Drones-projektet (FreeD)

Jeromes hovedtilknytning er fortsat på SDU Mekatronik på Mads Clausen Instituttet i Sønderborg.


SDU-centre går foran i nyt visionært projekt til danske virksomheder

sdu.dk,  5. juli 2016

"Innovation på vinger" sætter fokus på at øge træfsikkerheden af danske virksomheders arbejde med innovation og droner - et område med stort potentiale for vækst og arbejdspladser. Projektet er støttet af Industriens Fond.

Læs mere her


Denmark project pairs drones and ladybirds

BBC.com, 2. juni 2016

Danske forskere udvikler en insekttransporterende ØkoDrone til brug i økologisk landbrug. Droner kan være svaret på at reducere brugen af pesticider.

Læs mere her


Droner skal sprede mariehøns

sdu.dk, 30. maj 2016

Skadedyr skal bekæmpes med mariehøns og mider i stedet for pesticider. Syddansk Universitet skal udvikle en økodrone, som kan bekæmpe skadedyr på helt nye måder.

Læs mere her


Droner i stedet for sprøjtegift

tv2fyn.dk, 29. maj 2016

Kasper Hallenborg, institutleder af Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, interviewes af TV2 Fyn om ØkoDronen, som vil transportere og sprede mariehøns i stedet for pesticider

Se interview her


Droner skal tæppebombe utøj med mariehøns og rovmider

Syddansk Universitet vil udvikle en Økodrone, der lastet med mariehøns og rovmider kan sættes målrettet ind mod skadedyr i afgrøder. Dronen kan blive en stor økonomisk gevinst for det økologiske landbrug, som ikke kan ty til sprøjtemidler, når de rammes af utøj.

Læs mere i følgende medier:
DR.dk, BT.dk, Jyllands-posten.dk, Ekstrabladet.dk, Landbrugsavisen.dk


Airbus lander på Fyn

tv2fyn.dk, 12. april 2016

Samarbejde mellem SDU Dronecenter og Airbus Defense & Space, giver kandidatstuderende mulighed for at blive oplært i opbygningen og udviklingen af Eurofighter på Airbus-fabrikkerne i Tyskland.

Læs mere her


Fond investerer massivt i robotter til flyproduktion

www.borsen.dk, 3. februar 2016

Det skal være slut med store mængder manuelt arbejde, når Terma Aerostructures bygger paneler til flyindustrien. Forskere fra tre universiteter skal hjælpe med at automatisere en helt ny form for arbejde.

Læs evt. mere her


Millioner til fynsk droneforskning

www.tv2fyn.dk, 19. januar 2016

Med forskningsprojektet Free the Drones har SDU Dronecenter fået bevilliget 10 millioner kroner til at udvikle teknologier, der gør dronerne i stand til selv at navigere og dermed udvide deres anvendelsesmuligheder.

Læs mere


Forskningsprojekt vil få droner til at flyve frit

sdu.dk, 19. Januar 2016

Brugen af droner er stærkt begrænset af, at piloten skal kunne se sin drone. SDU's dronecenter vil udvikle dronerne, så de sikkert kan flyve frit. Det kan blive kimen til et nyt erhvervseventyr.

Læs mere


Nu kan droner selv styre udenom forhindringer

sdu.dk, 6. november 2016

Ved at studere flagermus, er det lykkes SDU-forskere at udstyre droner med et sensorsystem, så de ikke kolliderer i luften. Det er første skridt til, at droner kan flyve uden menneskelig indblanding

Læs mere


Dansk universitet åbner nyt dronecenter

Jyllands-Posten.dk, 25. april 2015

Dronecenteret skal samle nogle af verdens førende kræfter med ekspertise inden for ubemandede luftfartøjer.

Læs mere her.


SDU vil forme fremtidens droneteknologi med banebrydende uddannelse

Det Tekniske Fakultet, 14. april 2015

SDU (Syddansk Universitet) lancerer en civilingeniøruddannelse med specialisering i droneteknologi - den første af sin art i Europa. Fremtidens ingeniører, der vil levere løsninger til den hastigt voksende drone-industri, skal uddannes her.

Læs mere her.

 


Droner på P4 FYN Morgen

18. marts 2015

For de fleste er droner enten noget med krig, eller noget med hobby. Men droner rimer også på big business, nye opfindelser og fynske job. Danmarks eneste testcenter for droner ligger i HCA Airport, og testcentret oplever en stigende interesse fra firmaer der vil teste droner eller udstyr til droner i lufthavnen. Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet deltager også aktivt i denne udvikling.

Hør mere her.


Flyvende robotter: SDU satser på droner

fyens.dk, 25. februar 2015

Nok er droner et nyt arbejdsredskab, men det er også sjovt at flyve med dem.

Læs mere her.


Nu kan du studere droner på universitetet

Ingeniøren, 2. januar 2015

Til februar åbner Syddansk Universitet landets første kursus i droneteknologi for både studerende og branchens aktører.

Læs mere her


Forskere vil ruste Danmark til en fremtid med droner

TV2 Fyn, 29. december 2014

Det helt store gadget-hit under juletræet i år har været droner. Det fjernstyrede, flyvende stykke legetøj er i virkeligheden et værktøj, som vi skal lære at udnytte bedst muligt, mener forskere fra SDU, der nu starter et nyt, åbent kursus i droneteknologi.

Læs mere her


Nu kan du lære at flyve med droner

Fyens, 29. december 2014

På Syddansk Universitet kan man nu tage et kursus i droner. Kurset er det første af sin art i Danmark.

Læs mere her.


SDU udvikler drone-nummerplader

www.tv2fyn.dk, 16. december 2015

Ifølge et nyt lovforslag skal alle professionelle droner flyve med en elektronisk nummerplade. Forskere på SDU Dronecenter står bag udviklingen og test af de nye nummerplader.

Læs mere her


SDU giver droneteknologien ny luft under vingerne

Ingeniøren, 20. september 2015

Syddansk Universitet har lanceret nyt dronecenter, som skal bygge bro til robotteknologien, udklække droneingeniører og forske i nye anvendelsesområder. Centret ledes af en tidligere amerikansk marinesoldat Brad Beach, som kommer fra en stilling som operativ chef for det amerikanske militærs droneskole.

Læs mere her

SDU Dronecenter Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230
  • Telefon: +45 6550 9523

Sidst opdateret: 01.12.2023