Skip to main content
DA / EN

Burma, Singapore, Sydney - Odense

En person på cykel i snevejr. Det var det første Mon Oo Yee fik i en mail fra sin ph.d.-vejleder på SDU, professor Amelia-Elena Rotaru fra Biologisk Institut.

Den 29-årige ph.d.-studerende er født og opvokset i det tropiske Burma og er ikke bange for at rejse efter det, som interesserer hende. Efter studentereksamen i Burma tog hun til Singapore, hvor hun fik en diplomuddannelse i molekylær bioteknologi på Ngee Ann Polytechnic Institute. Dernæst rejste hun til Sydney og opnåede en bachelor i science i mikrobiologi.

- Jeg ville gerne fortsætte mine studier i Europa. Jeg søgte og fandt ph.d.-stillingen på SDU på naturejobs.com, hvor mange ph.d.-stillinger er slået op. Udvalget af stillinger i Europa er meget større end i Asien og Australien, siger Mon.

Det er vigtigt for mig at forske i noget, der kan forbedre kloden og mindske klimaudfordringer.

Mon Oo Yee, ph.d.

Den unge forsker vidste, at hovedstaden i Danmark hedder København, men Odense havde hun aldrig hørt om:

- Jeg syntes, det kunne være interessant at bo i en lille by. Den første tid, jeg var her, var jeg overrasket over, at alt er på dansk. Jeg havde troet, at tekster på f.eks. vejskilte ville stå på både engelsk og dansk. Det var svært at finde vej og også vanskeligt at finde varer i supermarkedet, men alle omkring mig var meget hjælpsomme, og danskere er gode til at tale engelsk, siger Mon, som nu har boet i Odense i 3,5 år.

De elektriske egenskaber hos mikroorganismer

Mon Oo Yee er ansat i en 4+4 stilling. Det betyder, at hun har fire år til at skrive sin ph.d.-afhandling, fordi det sidste år af kandidatuddannelsen bliver inkluderet i ph.d.-ansættelsen.

- Min forskning drejer sig om fysiologien af elektroaktive mikroorganismer. Jeg undersøger mikroorganismer med potentiale for bioteknologiske anvendelser. De elektriske egenskaber hos mikroorganismer er vigtige at få viden om. Det kan hjælpe os til at finde nye bæredygtige løsninger inden for brændsel. Det er vigtigt for mig at forske i noget, der kan forbedre kloden og mindske klimaudfordringer, siger hun.

Det sociale liv som ph.d.

Den unge forsker finder også tid til sociale aktiviteter:

- Jeg er en del af en forskergruppe hos Amelia-Elena Rotaru, og jeg deler kontor med seks andre, som også arbejder på deres ph.d. Jeg deltager gerne i de mange fester, vi har på Biologisk Institut, og sommeren i Odense er skøn med de mange musikfestivaler, siger Mon.

Hun vil gerne blive i Danmark og på SDU, når hun har afleveret sin ph.d.:

- Det kunne være fint at blive her permanent, men mit visum udløber. Hvis jeg ikke får fast job på SDU, står verden endnu engang åben, smiler Mon.

Læs mere

Mød forskeren

Mon Oo Yee er 29 år og ph.d.-studerende ved Biologisk Institut. Hun er tilmeldt 4+4 ordningen og forsker i elektroaktive mikroorganismers fysiologi.

Læs mere om Mons forskning

Redaktionen afsluttet: