Skip to main content

Stress og genopladning

LET’S har på opdrag af Team Danmark gennemført undersøgelsen “Stress og genopladning under længerevarende træningslejre og konkurrencer”. Undersøgelsen har set på 1) hvad begreberne belastning, stress og genopladning betyder i en elitesportssammenhæng i hhv. kvindefodbold, orienteringsløb, sejlads og ishockey, 2) hvordan stress og genopladning fluktuerer over træningslejrer og konkurrencer samt 3) hvilke kilder til stress og genopladning atleterne oplever under sådanne events. På baggrund af undersøgelsen har vi udarbejdet en række anbefalinger. Vi anbefaler bl.a. at ledere/sportschef skaber rammer, hvor unødig stress undgås og genopladning tænkes ind i programmet (på lige fod med træningen og det som tager energi). Til trænerne anbefales det bl.a. at tale med atleterne om genopladning før, under og efter træningslejrer og konkurrencer (evt. vha. batterimetaforen). Til atleterne anbefales det bl.a. at lægge en bevidst plan for genopladning og prioritere den, særligt når der er pres på. 

Undersøgelsen er udgivet som en del af LET’S-inspire og kan findes her.

Vi har ønsket at lave en relativ kort og præcis rapport med fokus på de væsentligste begreber og resultater. Har du mod på at fordybe dig yderligere, kan du dykke ned i følgende ekstramateriale: 

- Bilag 1: Delstudie fodbold
- Bilag 2: Delstudie orienteringsløb
- Bilag 3: Delstudie sejlads
- Bilag 4: Delstudie ishockey
- Bilag 5: Uddybet metode 
- Bilag 6: Sportspsykologisk program
Bilag 7: Power Point Præsentation med figurer og modeller

Rapporten er udarbejdet af Astrid Becker-Larsen og Kristoffer Henriksen. Kontakt: abecker-larsen@health.sdu.dk eller khenriksen@health.sdu.dk

Sidst opdateret: 13.07.2023