Skip to main content

Jesper Wengel

Prefessor

Telefon: 6550 2510, 2084 6872
Email: jwe@sdu.dk
Webside: https://www.sdu.dk/en/om_sdu/institutter_centre/c_bionec

I forskningscentret BioNEC udvikler vi nye kemiske byggesten til fremtidens nanoteknologi. Det karakteristiske for vores aktiviteter er, at vi anvender og kombinerer de vigtigste biologiske makromolekyler med henblik på at løse videnskabelige udfordringer på grænsefladen mellem kemi og biologi, for eksempel relateret til fremstilling af nye lægemiddelkandidater.

Naturens vigtigste byggesten er i nanostørrelse. Det drejer sig om DNA, fedtstoffer, kulhydrater og proteiner. Nukleinsyrerne DNA og RNA udgør det genetiske materiale. Fedtstoffer er basis for biomembraner, som indkapsler celler. Kulhydrater er blandt de mest komplekse biomolekyler og bruges til lagring af energi og som signalmolekyler imellem celler, mens proteiner er vigtige byggesten og udgør naturens ”nano-fabrikker”. Det unikke, som kemikere er i stand til er, at designe og fremstille nye spændende strukturer og molekyler. Og i BioNEC er det vores vision at være så kreative, at vi kan bidrage til grundlaget for fremtidens teknologier og tage tigerspring i forskningen.

Forskergruppen ledet af professor Jesper Wengel er central i BioNEC, og fra instituttet deltager også forskergruppen ledet af lektor Stefan Vogel.