Chris Kouvaris

Lektor

Telefon: 6550 2354
Email: kouvaris@cp3.sdu.dk
Webside: https://www.cp3-origins.dk/

Der er noget mystisk og ekstraordinært i universet. Vi ser stærke tegn på, at der er en ny form af stof, der ikke interagerer stærkt med lys, og derfor er det usynligt for os. Fysikere kalder det mørkt stof. Det fantastiske er, at vores beregninger viser, at der er fem gange mere mørke stof end det almindelige stof, som vi er lavet af.

 

Mørkt stof kan være nøglen til at forstå universet fra den mindste skala (skalaen for elementarpartikler) til den største skala (skalaen for selve universet). Derfor er det ingen overraskelse, at der lige nu er flere operative eksperimenter, der forsøger at detektere mørkt stof på forskellige måder på Jorden.

 

Mine studerende og jeg arbejder på flere forskellige måder, som vi kan bruge til at undersøge eller sætte begrænsninger på forskellige modeller for mørkt stof. En del af vores indsats er fokuseret på at udvikle teoretiske teknikker, som kan hjælpe eksperimentelle fysikere med at finde mørke stoffer. For eksempel: Hvis partikler af mørkt stof er tilstrækkeligt lette, kan de interagere med atomer, når de rammer jorden. Mit team udfører numeriske beregninger på supercomputere, hvor vi simulerer banen og spredningen af milliarder af mørke partikler, der rammer Jorden. Vores mål er at kende det nøjagtige spektrum af sådanne partikler, når de ankommer til detektorerne. Derfor samarbejder vi med eksperimentelle fysikere, der undersøger mørkt stof, og vi foreslår måder, som vil øge sandsynligheden for, at disse eksperimenter kan finde mørke stoffer.

 

Et andet fokus i vores forskning er relateret til den effekt, som mørkt stof kan have på stjerner. Navnlig kan mørkt stof forårsage sammenbrud af neutronstjerner, som omdannes til sorte huller. Det kan også skabe sine egne “mørke stjerner”. Vi studerer, hvordan disse eksotiske stjerner kunne dannes efter Big Bang, og vi forsøger at finde måder at undersøge dem ved hjælp af eksperimenter, der opdager gravitationsbølger frembragt ved sammenlægning af sorte huller, neutronstjerner og muligvis mørke stjerner. Vi forsøger også at sætte begrænsninger på nye tyngdekraftsteorier ved hjælp af eksperimentelle data fra højpræcision-atomure.

 

 

Faglig profil og samarbejdspartnere på SDU: Fysik fællesskabet