Skip to main content

Syddansk Universitets forskerportal

Syddansk Universitets forskerportal er en offentlig adgang til forskning og ekspertiser på SDU. Har du brug for hjælp til at komme i gang med at bruge forskerportalen eller til at rette dine egne oplysninger heri, kan du bruge denne FAQ.

Øverst finder du informationer om portalens funktioner og derunder svar på spørgsmål om redigering af de oplysninger, der udstilles i portalen. Finder du ikke svarene på lige netop dit spørgsmål her, står Pure-kontoret til rådighed på puresupport@bib.sdu.dk.

Forskerportalen

Hvorfor en ny portal?

SDU har fået en ny portal, fordi den gamle var forældet. Denne nye portal kommer med et responsivt design, en ny emnebaseret søgefunktion og fuld visning af alle vores indholdstyper i Pure. Portalen er et standardprodukt fra samme firma, der leverer det bagvedliggende Pure-system, og vi forventer derfor et bedre samspil mellem vores bagvedliggende data og den offentlige forskerportal i fremtiden.

Hvordan kan jeg søge efter SDU’s forskning eller forskere?

Leder du efter en bestemt forsker, kan du søge på hendes navn i søgefeltet på forsiden. Leder du efter en særlig ekspertise, kan du søge på emneordskoncepter eller fritekst. Default er almindelig fritekstsøgning.

Ønsker du at kombinere søgeord, kan du gøre det med operatorerne 'AND' eller 'OR', og du kan trunkere søgeord med * og bruge ? som wildcard. Du kan søge på både dansk og engelsk.

Et eksempel kan være: 

surroga* AND wom?n

Hvad er en søgning i emneordskoncepter?

En søgning efter emneordskoncepter er en måde at indsnævre resultater til kun de forskere og det indhold, der er mest passende for søgningen. Søgemetoden bruger maskingenererede emneord – kaldet Fingeraftryk – som bliver knyttet til indhold og personer og returnerer kun resultater, hvor søgetermerne bliver brugt som emneordskoncept.
En konceptsøgning returnerer kun de fem mest brugte emneordskoncepter for dit søgeord. De forskere og det indhold, der dukker op i søgeresultatet, er det, der passer til disse fem emneordskoncepter.

Hvad er et Fingeraftryk?

Forskerportalen benytter Elseviers Fingerprint Engine til at analysere tekst for at identificere relevante emneord. De maskingenererede emneord, der tilknyttes indhold kaldes for et Fingeraftryk. Fingeraftryksværktøjet analyserer og udtrækker emneordskoncepter for de publikationer og priser, der har en engelsk titel og et engelsk abstrakt i de korrekte sprogfelter inde i Pure.
På baggrund af de publikationer og priser, der har fået et Fingeraftryk, aggregerer værktøjet desuden et Fingeraftryk for hver enkelt person og organisation i Pure.
Det er stadig muligt også at tilføje sine egne emneord som normalt. De bliver dog ikke inkluderet som en del af Fingeraftryksmetoden.

Hvad er PlumX metrics og Altmetrics?

På nogle publikationer vises der PlumX metrics og Altmetrics. Metrikkerne siger noget om, hvordan publikationer er blevet brugt og citeret. PlumX og Altmetrics er en integreret del af forskerportalens design og stammer ikke fra SDUs Pure-installation men kobles på portalen på anden vis. Begge metrikker benytter DOI-numre til at koble publikationer med metrikker. Det er derfor en god idé at tilføje DOI-numre til dine publikationer i Pure, såfremt udgiver benytter sig af disse. DOI-numre kan kendes ved, at de altid starter med 10.

Downloadstatistik

Uploader du en fil til din publikationsregistrering i Pure, kan den blive downloadet fra forskerportalen. Bliver den det, vil du få en metrik på din publikationsside, som viser hvor mange gange, filen er blevet downloadet. Downloads foretaget af web-crawlere og robotter tæller ikke med i statistikken.

Hvor kommer informationerne i forskerportalen fra?

Forskerportalen udstiller data fra SDU’s forskningsregistreringssystem Pure: www.sdu.dk/pure
Navn, stilling og nuværende ansættelse kommer fra PDS-systemet:
www.sdu.dk/pds

Hvor ofte opdateres informationerne?

Det kan tage op til 24 timer, før en ændring foretaget i Pure eller PDS slår igennem på portalen.

Hvorfor har jeg en offentlig forskerprofil på sdu.dk?

Din offentlige profil på https://portal.findresearcher.sdu.dk/ er med til at gøre din forskning synlig for offentligheden. Den hjælper altså studerende, kollegaer, presse og fonde til at opdage og bruge din forskning og dine indsigter. Din forskerprofil bliver automatisk oprettet i forbindelse med din ansættelse i videnskabeligt virke på Syddansk Universitet og udstiller data fra forskningsregistreringssystemet Pure.

Bliver alle mine publikationer vist i portalen?

Alle publikationer i Pure med workflow status ’Til validering’ eller ’Valideret’ udstilles i portalen. Til forskel fra den gamle portal, så er der ikke længere forskel på hvilke publikationer der udstillet på henholdsvis forskerens egen profil og på forskningsenhedens profil.

Skal administrativt personale fjernes fra forskerportalen?

Ja, administrativt personale, der ikke ønsker at vise eventuel forskning, vil blive fjernet fra forskerportalen i 2019. Fremadrettet vil det være valgfrit for administrativt personale at få en Pure-profil og en profil på forskerportalen. Det er derfor stadig muligt for forskende personale i administrative stillinger at have en profil i Pure og på forskerportalen.
Der vil blive udviklet et nyt elektronisk visitkort til at vise administrativt personales kontaktoplysninger.

Beskrivelser af forskningsenheder

Ønsker du at præsentere din forskningsenhed med en beskrivelse af enheden i portalen, er det nu muligt. Som leder af enheden skal du blot sende teksten til puresupport samt navnet på din enhed, så sørger vi for at lægge teksten på portalen. Du vil dog selv være ansvarlig for at holde beskrivelsen opdateret.

Hvordan ændrer jeg mine profilinformationer?

Organisatoriske tilhørsforhold, ansættelsestitler og -dato kan du få rettet ved at kontakte din nuværende institutsekretær. Disse informationer skal rettes i SDU’s persondatasystem PDS. Andre profil- og kontaktinformationer såsom adresse, e-mailadresse, websted og telefonnumre kan du rette ved selv at logge ind i Pure og redigere din personprofil. Klik på info-symbolerne i Pure, for at få hjælpe til at redigere din profil.

I den nye sektion Min portalprofil på din personprofil i Pure, kan du kontrollere dele af din offentlige portalprofil. Her kan du vælge, hvilke organisationstilknytninger, du vil have vist i portalen. samt vælge om du vil have verdens-samarbejdskortet synligt på din profil eller ej. I takt med videreudviklingen af forskerportalen, vil der med sandsynlighed blive tilføjet flere elementer til Min portalprofil-sektion, således at du med tiden vil få mere kontrol over din egen forskerprofils udseende.

Hvordan retter jeg i afsnittet ’Personlig profil’?

Ønsker du at rette i eller tilføje afsnittene 'Forskningsområde' eller 'Forskningsinteresser' på din profiloversigt, kan du gøre det ved at logge ind i Pure og rette din profil her. Tidligere blev sektionerne overført fra PDS, men dette sker ikke længere. Har du en lang CV-tekst under dette afsnit, anbefaler vi at du sletter CV-teksten på din profil i Pure og i stedet opretter et CV under fanen 'Curriculum Vitae' i Pure.

Hvordan tilføjer eller ændrer jeg mit profilbillede?

Du kan tilføje eller opdatere dit profilbillede i portalen ved at send et nye billede til mailadressen personfotos@sdu.dk
Billedet vil blive uploadet til PDS, hvor du efterfølgende selv skal logge ind og give tilladelse til, at det må overføres til din Pure-profil.
Du logger ind i PDS med dit normale SDU-login med domænenavn på www.sdu.dk/pds

Kan jeg vælge, hvilke publikationer, aktiviteter m.m., der bliver vist på min profiloversigt?

Du kan udvælge fem registreringer i hver af de forskellige indholdstyper, der skal promoveres på din oversigt. Dette gøres i menupunktet Fremhævet indhold på din personprofil i Pure. Som standard vil de fem nyeste stykker indhold i hver indholdstype være fremhævet.

Note: Fremhævet indhold blev tidligere valgt ved at oprette et Udvalgt indhold CV. Denne CV-type er fjernet fra Pure. Havde du tidligere et Udvalgt indhold CV er data flyttet til Fremhævet indhold-sektionen.

Hvordan tilføjer jeg et CV på min offentlige profil?

Du kan have et eller flere offentlige CV’er på din profil. CV´erne tilgås under profilbilledet på din profil i portalen. CV’er oprettes eller redigeres under Curriculum Vitae sektionen i Pure. Opretter du et nyt CV, som du ønsker skal være synligt på din profil i portalen, skal du huske at vælge typen 'Offentligt CV'.

Har du et CV via SDU’s persondatasystem PDS, som bliver vist under overskriften 'Personlig oversigt', kan det slettes ved at logge ind i Pure og redigere din profil i ’Personlig oversigt’-fanen. Du kan i stedet oprette et offentligt CV direkte i Pure.

Hvordan tilføjer og udstiller jeg mit ORCID?

Ønsker du at udstille dit ORCID på din profil i portalen, kan du tilføje dit ID til din profil i Pure.

Åbner du ‘Rediger profil’-knappen under dit profilbillede i Pure og lokaliserer ORCID-knappen, kan du her tilføje dit ORCID eller oprette et. Husk at gemme din Pure-profil, når du er færdig. Din ORCID-profil vil nu blive automatisk opdateret med dine Pure publikationer én gang om ugen og dit ORCID vil være synligt på din profil i portalen.

Hvordan får jeg et Fingeraftryk?

Du får et 'Fingeraftryk' på din profil, når du har publikationer eller priser med engelske titler og resuméer i de dertilhørende felter i Pure. Har din registrering i Pure ikke noget Fingeraftryk, kan du tilføje en engelske titler og abstrakter, hvis du ønsker det. Du kan også tilføje informationer om dine ’Forskningsinteresser’ på din profil i Pure, da denne tekst også vil indgå i dit samlede 'Fingeraftryk'.

Hvordan redigerer jeg et Fingeraftryk?

Du kan fjerne uønskede Fingeraftryk på publikationer og på din profil i Pure. 
På publikationer fjerner du Fingeraftryk ved at åbne publikationen i Pure. Derefter skal du vælge Fingeraftryk i venstremenuen. For at fjerne uønskede Fingeraftryk på din profil, klik på 'Rediger profil' under dit profilbillede. Herefter kan du klikke på fanen Fingeraftryk. 
Du kan også slå en hel tesaurus fra for at fravælge alle Fingeraftryk på én gang. 

Kan jeg linke til Scopus, Google Scholar, Twitter, Facebook m.m.?

Du kan fra din profil på portalen linke til så mange af dine andre offentlige forskerprofiler som du har lyst til. Du tilføjer links ved at åbne din profil i Pure, og indsætte links og ID’er under punkterne Id og Links.