Skip to main content

Open Access

Open Access betyder fri adgang til forskningspublikationer for alle med så få restriktioner som muligt.

Det betyder, at forskningen kan læses og bruges, også af dem, der ikke har en institution i ryggen til at betale for adgang til forskning.  Er forskningen Open Access, kan den nå bredere ud. Både til andre forskere og til samfundsmæssigt brug.

Open Access kan være svær at genkende, hvis man sidder på en institution som SDU, hvor adgang til forskningsartikler gives med det samme, når man befinder sig på institutionens netværk.

Open Access er ikke kun én ting. Her er de tre mest almindelige distinktioner:

Grøn Open Access er, når et peer-reviewed manuskript er åbent tilgængeligt via forskerens institution. De fleste forlag tillader, at forfattere må selvarkivere deres endelige manuskript af artiklen i Pure og gøre den offentlig tilgængelig efter typisk et år.

Gylden Open Access betyder, at en forsker eller institution har betalt en publiceringsafgift, også kaldet APC, der gør den udgivne publikation frit tilgængelig for alle via forlaget.

Kan læses online (Bronze OA) betyder, at artiklen kan læses online hos forlaget, men læseren kan dog ikke downloade eller genbruge artiklen, da alle rettigheder stadig er forbeholdt forlaget eller tidsskriftet.