Skip to main content

Ny Viden Podcast


Velkommen til SDU’s videnskabspodcast, hvor det er tid til fordybelse. I hvert afsnit kommer du helt tæt på et aktuelt forskningsfelt, og du bliver klogere på forskningen og personerne bag.


Podcast

Afbrudt amning og andre problemer ved PFAS-stoffer

Perfluorerede stoffer - også kendt som PFAS-stoffer - er overalt i vores samfund. Fra brandslukningsskum til sliplet-pander. Stofferne har vist sig at have sundhedsskadelige effekter hos mennesker og kan bl.a. gå ud over kvinders evne til at amme. I denne podcast fortæller de to miljømedicinere adjunkt Amalie Timmermann og professor Philippe Grandjean om en række af de skadelige effekter ved PFAS.

Vært og tilrettelægger: Theis Kamuk Larsen


Podcast

Litteratur og livsmening

Kan det gøre et menneske sundere at læse en bog? Sundhedsforsker Mette Marie Kristensen og litteraturprofessor Peter Simonsen er begge en del af SDU’s forskningsprojekt “Læs som mand”. Her undersøger de sammenhængen mellem sundhed og dét at læse litteratur.


Podcast

Konspirationsteorier og kommentarspor

Sammen med lektor i konspirationsteorier ved Amerikanske Studier, Kasper Grotte Rasmussen og journalistisk lektor og ph.d.-studerende med speciale i sociale medier, Didde Elnif, drejer Ny Viden blikket ind på konspirationsteorier, og algoritmerne på de sociale medier.


Podcast

Droner i dagligdagen

Som droneforsker skal Kristian Husum Terkildsen forholde sig til spørgsmål af sikkerhedsmæssige og etisk karakter: Hvordan undgår vi, at en defekt drone lander på et menneske? Eller at transportdronerne på sigt invaderer vores offentlige (luft)rum? Hvordan designer vi en drone, så den ikke skaber frygt, men snarere tryghed?


Podcast

Lig på bordet – fortællinger fra en retsmediciner

De fleste af os kender dem fra krimiserierne. Men er virkeligheden for en retsmediciner ligesom den, vi ser på tv? Vicestatsobducent Peter Juel Thiis Knudsen tager os med på obduktionsstuen og fortæller, hvordan det egentlig foregår, når man arbejder med lig på bordet.


Podcast

PCOS – en sygdom præget af myter

Sygdommen PCOS er forbundet med mange myter og forvirring. Diagnosticering har ikke altid været helt skarp nok, og behandlingen ikke helt balanceret.


Podcast

Et genopladeligt håb

Du kender det godt: Lithiumbatteriet. Du kender måske ikke navnet, men du har nok et i lommen eller sidder med et i hånden. Der er nemlig et lithiumbatteri i din telefon og i mange andre af de elektriske apparater, vi bruger i dagligdagen.