Skip to main content
DA / EN

Er du spejderleder, amatørastronom, skolelærer, natteravn eller campist?

Eller vil du bare passe på vores nattehimmel?

Syddansk Universitetsbibliotek vil under alle omstændigheder meget gerne invitere jer til at støtte Citizen Sciences projektet Globe at NightGlobe at Night projektet er en international borger- og videnskabskampagne der vil øge opmærksomheden på nattehimlen og lysforurening, ved at invitere borgere til at måle og indsende deres lysstyrkeobservationer. Nettet af verdensomspændende målinger vil senere give mulighed for forskning i forhold til dyrelivet, sundhed, energiforbrug mm.

Det er nemt at deltage:
Alt hvad man behøver er en computer eller en nyere smartphone for at følge disse 6 trin: https://www.globeatnight.org/6-steps.php  - Se evt. vores danske udgave af vejledningen her (PDF).

Alle kan deltage:
Og har man ikke adgang til en computer eller en opdateret smartphone, kan man deltage ved at bruge udstyr på et af vores biblioteker og benytte vores IT-faciliteter. Syddansk Universitetsbibliotek har desuden købt lysmålingsudstyr, "Sky Quality Meters", som man kan komme og låne, hvis man også vil prøve at lave professionelle lysmålinger om natten. Man kan også låne en stjernekikkert, hvis man vil nyde stjernerne bedre. Dette er dog ikke nødvendigt for at deltage i projektet.
Vi har også udarbejdet en dansk oversættelse af vejledningen tilpasset målgruppen 4.-6. klasse, som kan downloades her (PDF).

Vil I hjælpe os?
Deltag! I må også meget gerne downloade vores Globe at Night-plakat og Citizen Science-plakat (PDF, A3), printe dem og sætte dem op!
Vi vil også gerne fremsende professionelt trykte plakater – evt. en stor roll up?
Og del gerne denne ordlyd blandt jeres netværk og i jeres Facebook-feed mm.

Kontakt Bibliotekar Anja Pedersen - anjap@sdu.dk eller Videnskabelig Assistent, Tobias Cornelius Hinsehvis du/I har spørgsmål, eller bare vil vide mere.


Baggrund: På Syddansk Universitetsbibliotek er vi meget engagerede i 
Citizen Science. For os handler Citizen Science om at skabe interaktion og dialog mellem borgere og forskere. Vi ønsker derfor at være med at skabe bevidsthed om - og være fortalere for -  Citizen Science bl.a. ved at promovere det IAU - International Astronomical Union anerkendte projekt Globe at Night.

Vi mener at hvis biblioteker kan formidle litteratur, information og kultur, kan vi også engagere og involvere borgere i samfundet og forskning!

Sidst opdateret: 21.11.2023