Menu

Nyheder

 • 12.07.2018

  Nu skal vi vide mere om de allerældste

  Ældre mennesker over 90 år er en hastigt voksende del af befolkningen, og forskere fra Sundhedsvidenskab og Humaniora på SDU har netop fået bevilget 10 mio. kr. fra Velux Fonden til at undersøge, hvordan man kan gentænke sundhed, behandling og trivsel for de allerældste i samfundet.

 • 09.07.2018

  Flere end 6.200 har SDU øverst på ønskelisten

  Muligheden for at søge ind på universiteternes bacheloruddannelser via kvote 1 lukkede 5. juli kl. 12. Godt 6.200 har haft SDU som førsteprioritet, når de skal i gang med deres uddannelse.

 • 04.07.2018

  Ferie ferie ferie

  Sommerferien er lige rundt om hjørnet, hvis den ikke allerede er startet. De fleste tager nok ferien for givet, men det er ikke så forfærdelig længe siden, at ferie kun var forbeholdt de mest velstillede, og en arbejdsdag snildt løb op i over 12 timer.

 • 04.07.2018

  Designerstole kan også få en mediekarriere

  Er det medier, markedsføring eller møblerne selv, som gør designerstole berømte og til ikoner, vi alle drømmer om at eje? Det har erhvervs-ph.d. Rosita Satell fra SDU og Trapholt undersøgt i sin afhandling.

 • 27.06.2018

  Er fucoidan det nye vidundermiddel?

  Flere studier viser, at et stof, som blandt andet findes i brunalger, modvirker rynker og endda kræft. Og måske er stoffet hemmeligheden bag japanerne aldersrekord. Forskere har modtaget 17 millioner kroner til at undersøge fucoidan.

 • 27.06.2018

  Hvor kommer alle de vandmænd fra?

  Ny forskning viser, at mange af vores vandmænd begynder deres liv i beskyttede områder og herfra rejser ud i åbent farvand.

 • 18.06.2018

  Fake news er en gammel historie

  Fake news har været et regulært buzzword de seneste år, ikke mindst i forbindelse med den amerikanske valgkamp. Men idéen om at sprede usandheder og spekulere i, om magthaverne har rent mel i posen, er langt fra ny.

 • 14.06.2018

  Har du styr på kontroltårnet?

  Hjernen er kroppens hovedcomputer. Menneskets mest abstrakte og komplekse organ. Alligevel er der sikkert mange ting, du ikke ved om den.

 • 08.06.2018

  ​ Virtual reality skal bekæmpe unges druk

  Efter at danske unge i mange år har indtaget europæisk førsteplads i druk, skal virtual reality nu lære unge at sige nej til alkohol.

 • 06.06.2018

  Redningsaktion i Odense Fjord

  Det danske vandmiljø har det langt værre end hidtil antaget. Nu indleder SDUs biologer storstilet redningsaktion.

 • 04.06.2018

  Kemi i bevægelse

  Jan O. Jeppesen bygger molekyler, der kan fungere som små maskiner. – Kun fantasien sætter grænser for, hvad de kan bruges til, siger SDU-professoren.

 • 30.05.2018

  Madspild: Hvilke initiativer virker?

  Indsatsen har størst effekt, når flere aktører går sammen om at reducere spild af mad, påpeger SDU-forsker Johanna Gollnhofer, der i en uge selv begav sig ud i at skralde containere.

 • 30.05.2018

  Invasive arter kan også være gavnlige

  Normalt forbinder vi invasive arter med alskens dårligdomme, men sådan er ikke det ikke nødvendigvis. Faktisk har en invasiv børsteorm i den nordlige del af Østersøen vist sig at være en gevinst for havmiljøet.

 • 28.05.2018

  Robotter skal udstyres med kunstig dyrehjerne

  ​Robotforskere fra SDU er ved at udvikle et nervesystem inspireret af dyr til robotter. Den kunstige hjerne vil gøre robotter i stand til at gå, tilpasse sig og tage beslutninger. Robotterne vil endda være i stand til at lære nye færdigheder som hunde gennem belønning.

 • 25.05.2018

  SDU deltager i storstilet europæisk diabetes-indsats

  Forskere fra Institut for Psykologi skal undersøge de psykiske omkostninger for diabetespatienter og deres pårørende i et patientnært, internationalt forskningsprojekt om lavt blodsukker og diabetes.

 • 24.05.2018

  Motionsfodbold er banko med fuld plade

  To ugentlige fodboldtræninger i kombination med diætvejledning kan reducere risikoen for hjertekarsygdom med fem procent for utrænede ældre med prædiabetes. Samtidig taber de sig på en sundere måde end ved en normal slankekur

 • 23.05.2018

  Hvordan ved vi, hvad vi ved?

  Mens debatten om fake news fylder sendeflader og avissider over hele verden, har SDU-lektor og filosof Mikkel Gerken undersøgt i dybden, hvordan vi taler og tænker om viden og vurderer andre som troværdige eller det modsatte.

 • 18.05.2018

  Derfor bliver ishockeyspillere trætte sidst i kampen

  Ny forskningsartikel viser, at ishockey indeholder så mange sprinter, at spillerne naturligt er trætte i tredje periode. Videnskabeligt optimeret træning kan være vejen til at holde dampen oppe i længere tid.

 • 16.05.2018

  Droner skal inspicere luftledninger

  Droneforskere fra SDU er ved at udvikle selvflyvende droner til at inspicere landets højspændingskabler. Udstyret med kamera, sensorer og evnen til selv at lade op skal droner erstatte dyre helikoptere.

 • 15.05.2018

  Forskellen mellem sunde og usunde stiger

  Den sociale ulighed i sundhed er steget de seneste 30 år. Og for første gang er der nu dansk forskningsmæssig belæg for at sige, at borgere i socialt udsatte boligområder har en markant mere usund adfærd.

 • 09.05.2018

  Vision: Nationalt fodboldcenter ved SDU

  Flere aktører arbejder på at etablere et unikt fodboldcenter ved SDU i Odense. Centeret skal løfte nogle af samfundets udfordringer, samle viden og udvikle fodbolden til gavn for alle.

 • 09.05.2018

  Fremtidens uddannelse skabes i Odense

  SDU har besluttet sig for at afsætte op imod et tocifret millionbeløb for at udvikle fremtidens universitetsuddannelse.

 • 03.05.2018

  Kunsten at være religiøs og moderne samtidig

  ​Den danske offentlige debat levner ikke meget plads til at se ligheder mellem modernitet og Islam, men professor Dietrich Jung fra Mellemøststudier og hans projekt om moderne muslimer og religion insisterer på at udfordre Vestens patent på modernitet.

 • 30.04.2018

  Er Karl Marx værd at gemme på?

  Den 5. maj 2018 er det 200 år siden, at Karl Marx blev født. Men kan den verdensberømte sociolog, økonom og filosofs tanker overhovedet bruges til noget idag? Det har vi spurgt tre forskere om. En erfaren og to unge.

 • 26.04.2018

  MIR blev født på SDU

  Danmarks hurtigst voksende robotvirksomhed, Mobile Industrial Robots, er solgt. Selskabet er opkøbt af amerikanske Teradyne, der betaler op mod 1,7 mia. kr. SDU RoboLab var fødested for virksomheden for fem år siden.

 • 26.04.2018

  Hvad sker der, når havene stiger og kystområder bliver oversvømmet?

  Velfungerende marine-økosystemer kan hurtigt opstå, viser nyt studie.

 • 25.04.2018

  Han er fascineret af havets ukendte dybder

  Professor Ronnie N. Glud står i spidsen for en danskledet ekspedition, der udforsker nogle af de mest ufremkommelige steder på jorden - de dybeste oceangrave på op til 11 kilometers dybde.

 • 23.04.2018

  Forsker vil udvikle bedre høretests

  800.000 danskere har problemer med hørelsen. Det kan føre til depression og nedsat arbejdsevne. Ellen Raben Pedersen forsker i at gøre høretests bedre, så høreklinikker har bedre værktøjer til at vurdere hørenedsættelser.

 • 17.04.2018

  SDU investerer 100 millioner i Industri 4.0

  SDU styrker med en trecifret millioninvestering sin position, som landets førende universitet på robotområdet. Pengene skal ruste studerende og virksomheder til en verden, hvor robotter samarbejder med mennesker, produktionen automatiseres, og hvor alt kan testes virtuelt.

 • 09.04.2018

  ”Jeg havde håbet, at jeg skulle være den sidste revolutionære”

  Der er brug for en ny verdensorden både politisk og økonomisk, og det er ungdommens ansvar at bygge det nye fundament. Budskabet var klart, da Lech Walesa, nobelprismodtager og første præsident i det frie Polen, mandag formiddag debatterede Europas fremtid med en fuld sal af studerende på SDU Kolding.

 • 06.04.2018

  SDU udvider i Sønderborg

  I dag blev første spadestik taget til Center for Industriel Elektronik, der skal være hjemsted for forskning, innovation og tre nye ingeniøruddannelser. Centret, der imødekommer den regionale efterspørgsel på ingeniører, er resultatet af et unikt samarbejde mellem erhvervsliv, universitet, region og kommune.

 • 04.04.2018

  Politik i bløde sofaer

  Danske nyhedsmedier fremmer politisk deltagelse, også hos dem, der helst undgår politik. De mobiliseres gennem nyhedsformater, som taler til deres følelser.

 • 28.03.2018

  Fart og billeder præger de digitale samtaler

  Hvad laver førende danske politikere på de unges foretrukne uformelle og flygtige Snapchat? Og hvad sker der mellem os mennesker, når e-mail, sms, chat og Snapchat afløser brevet? Det er nogle af spørgsmålene, som lektor Anette Grønning undersøger i sin nye bog Digitale samtaler.

 • 27.03.2018

  Unge iværksættere satser på sensorer til beton

  Virksomheden Sensohive har fundet sin niche. Sensorer til betonindustrien. Tre ingeniørstuderende fra SDU, som for tre år siden startede egen virksomhed, har nu en global teknologikoncern i ryggen og travlt med at skrive jobopslag.

 • 21.03.2018

  Fejlbehandlede rygsmerter er en kæmpe udfordring

  29 af verdens førende rygforskere retter skarp kritik af den måde, sundhedsvæsener håndterer de rygproblemer, der på verdensplan belaster 540 millioner. Flere end 880.000 danskere er blandt de ramte, siger SDU-forskeren, der er næstformand i den globale forskergruppe.

 • 20.03.2018

  Flot søgning via kvote 2 på SDU

  SDU har test og samtaler som grundlag for optag på et bachelorstudie. Årets søgning via kvote 2 til har været meget tilfredsstillende.

 • 15.03.2018

  Vi køber og kasserer stadig mere elektronik

  E-affald er i dag den hastigst voksende affalds-type og udgør et globalt miljøproblem. - Vi nødt til at gøre op med brug og smid væk-kulturen og tænke i cirkulær økonomi, lyder det fra SDU-forsker.

 • 09.03.2018

  Hvad mailer du til din læge?

  Den digitale trafik mellem læge og patient bliver tættere og tættere. Men hvad rådgiver lægen præcist om? Og hvordan opleves e-konsultationerne? Det skal et hold forskere for første gang undersøge

 • 09.03.2018

  Nærsynethed: Børneøjne skal have dagslys

  Forsker gør op med udbredt teori om, at fysisk aktivitet kan forebygge nærsynethed hos børn og unge. I stedet peger han på, at øjet skal have dagslys, og at det skal ske, mens vi er børn

 • 08.03.2018

  Kvante Karina taler 11 sprog

  En teenager med pinkfarvet hår forklarer kvantefysik i videoblogformat. Og det gør den virtuelle figur så godt, at hun fremover bliver tilgængelig på 11 sprog. SDU-centret CP3 Origins står bag initiativet, der henvender sig til børn og unge.

 • 01.03.2018

  Fremragende forsker får EliteForsk-pris

  N. Asger Mortensen er internationalt kendt for sin banebrydende forskning i spændingsfeltet mellem den klassiske fysik og kvantefysikken. I dag stod han på podiet i Operaen, hvor Uddannelses- og Forskningsminister Søren Pind overrakte ham beviset på, at SDU-professoren tilhører eliten inden for sit felt.

 • 28.02.2018

  Dansk Industri: Gode erfaringer med SDU

  SDU får flotte karakterer i rapport, der analyserer samarbejdet mellem erhvervslivet og universiteterne.

 • 28.02.2018

  På vej mod dybet

  I dag sætter SDU-forskere kursen mod østlige Stillehav for at udforske en dybhavsgrav.

 • 08.02.2018

  Ældres alkoholvaner giver hovedbrud i ældreplejen

  Nutidens ældre drikker mere end tidligere generationer, og det øger risikoen for misbrug, sundhedsproblemer og skaber store udfordringer i ældreplejen. Nu skal filosoffer og alkoholforskere fra SDU hjælpe plejehjem og hjemmepleje i Vejle Kommune med de tabuiserede problemer.

 • 07.02.2018

  Trækfugle finder vej efter et indre kompas

  Det har længe været et mysterium, hvordan kompasset fungerer på det helt grundlæggende, molekylære niveau, men det kan forskere nu afsløre. Viden om fuglenes indre kompas kan være med til at beskytte dyr i naturen.

 • 02.02.2018

  Nyt middel på vej mod blindhed

  Forskere på SDU har udviklet nyt lægemiddel mod blindhed. Behandlingen lover enormt potentiale for patienter, der ikke kan hjælpes i dag, og Innovationsfonden investerer 14 millioner kroner i udviklingen.

 • 31.01.2018

  SDU får seks nye erhvervskandidatuddannelser

  Ud af 13 nye erhvervskandidatuddannelser kan SDU fra efteråret udbyde de seks.

 • 31.01.2018

  Lettere adgang til hospitaler giver virksomheder vækst

  Nordens største investering i velfærdsinnovation, Patient@home, har været motor for en kulturændring på hospitaler. Nu bliver der ikke kun taget varmt imod patienter men også virksomheder. Og det skaber vækst.

 • 23.01.2018

  Giftrester skal væk fra vores drikkevand

  Rester af sprøjtegifte og andre svært nedbrydelige stoffer bør slet ikke være i vores drikkevand, mener SDU-forsker. Men når nu de er der, gælder det om at få dem fjernet helt, og det kan en nyt koncept inden for vandoprensning være med til at realisere, mener hun.

 • 22.01.2018

  Forbes: Ingeniør fra SDU blandt de største unge talenter i Europa

  Magasinet Forbes har udråbt ingeniør fra SDU og medstifter af Particle3D til at være en af de mest lovende talenter i Europa. Virksomheden arbejder på at 3D-printe knogler i et materiale, som er næsten lig med naturlige knogler.

 • 22.01.2018

  SDU vinder tre ud af fem priser til Venture Cup

  25 iværksættere fra 7 universiteter har været samlet på SDU for at finde de bedste iværksætterideer til Venture Cup Idea.

 • 18.01.2018

  Ny hypotese om hvordan dyrelivet pludseligt opstod på Jorden

  Kan kræftsvulster lære os om dyrenes udvikling på Jorden? Ja, mener forskere, der præsenterer en ny teori for, hvorfor det myldrede frem med nye og avancerede dyrearter for ca. en halv milliard år siden. En biologisk innovation kan have været nøglen.

 • 18.01.2018

  Forskere tester folks reaktioner på droner

  Flyvehøjden er afgørende for, om droner forstyrrer og vækker bekymring, når de flyver over folks huse og haver.

 • 17.01.2018

  Vold er ikke kun at slå og blive slået

  Indbyrdes vold i parforhold handler om meget mere end slag og spark. Det viser en ny undersøgelse fra Institut for Psykologi, som sætter fokus på den ukendte vold, der foregår bag hjemmets fire vægge

 • 11.01.2018

  SDU Sønderborg får godkendt diplomingeniøruddannelse i elektronik

  I december godkendte Uddannelses- og Forskningsministeriet to nye uddannelser i inden for elektronik. De udbydes begge på SDU Sønderborg. I går kom så endnu en godkendelse fra Søren Pinds ministerium, nemlig diplomingeniøruddannelsen i elektronik.

 • 10.01.2018

  International hæder til SDU-historiker

  Lektor Jesper Majbom Madsen og kollegaers bog om den flittige romerske historiker og politiker Cassius Dio hædres som en af 2017's fremragende akademiske titler af verdens største biblioteksorganisation.

 • 09.01.2018

  Selv under de værste livsforhold klarer kvinder sig bedre end mænd

  Netop offentliggjort forskning fra SDU viser, at selv når mennesket bliver udsat for de værst tænkelige levekår og sygdom, overlever kvinder længere end mænd.

 • 05.01.2018

  Når tiøren falder

  Hvorfor evner nogle mennesker at anskue problemer ud fra helt nye vinkler? Og hvordan kan andre lære det? Forsker sætter fokus på aha-oplevelser

 • 03.01.2018

  Rektor fylder rundt

  Henrik Dam, som står i spidsen for SDU, fylder 50 år den 4. januar.

 • 20.12.2017

  Er vand og luft svaret på verdens klimaudfordringer?

  Adgangen til fossile brændstoffer har gennem mere end 200 år været en motor for udvikling og velstand i vores samfund. Bagsiden viser sig nu ved de klimaforandringer, som drivhuseffekten er årsag til, og som indenfor de næste generationer vil blive endnu mere massive, hvis ikke det lykkes at bremse udledningen af CO2. Men hvis fossile brændstoffer ikke længere er løsningen, hvad er så svaret på vores behov for energi? Det giver Henrik Wenzel, lektor og leder af SDU Livscykluscenter, et bud på.

 • 19.12.2017

  Millionkontrakt med Airbus

  Med SDU i ryggen er det lykkes den nystartede virksomhed, Space Composite Structures Denmark at lande en millionkontrakt med Airbus.

 • 19.12.2017

  Lomvier i forskningens tjeneste

  SDU har indgået samarbejde med Woods Hole Oceanographic Institution i USA om forskning i havfugles hørelse. Målet er at skåne havfuglene for bl.a. støj fra flådefartøjer.

 • 13.12.2017

  D-IAS arbejder for forskning i verdensklasse

  Universiteternes evne til at skabe videnskabelige gennembrud og tiltrække de bedste forskere er blevet en nøgle til klare sig i den internationale konkurrence om viden og innovation. SDU arbejder målrettet på, at skabe rammerne for excellent forskning med Danish Institute for Advanced Study – i daglig tale D-IAS.

 • 11.12.2017

  Kontoret får ikke lov at sladre om dig

  Intelligente bygninger indsamler stigende mængder informationer om os fra sensorer. Data som er penge værd på det voksende datamarked. Men nu har forskere fundet en metode, som beskytter vores privatliv samtidig med, at big data kan bruges til effektiv styring af bygninger.

 • 06.12.2017

  SDU og Region Syddanmark vil uddanne læger i Esbjerg

  Det er svært at få læger til at slå sig ned i Vestjylland. Men hvis lægerne flytter dertil allerede under uddannelsen, er der større sandsynlighed for, at de bliver boende. Derfor foreslår SDU og Sydvestjysk Sygehus, at der oprettes en kandidatuddannelse i medicin i Esbjerg.

 • 04.12.2017

  Populær blodtryksmedicin forbundet med øget risiko for hudkræft

  Netop offentliggjort forskning fra SDU og Kræftens Bekæmpelse viser en sammenhæng mellem et af de hyppigst brugte midler mod forhøjet blodtryk og kræft i huden.

 • 04.12.2017

  Højtiderne forstærker ensomheden

  Ensomhed er blevet et moderne tabu, som ofte rammer hårdt i højtiderne. Ikke fordi højtiden i sig selv skaber ensomhed, men fordi man som menneske spejler sig i de nære værdier og relationer, der set udefra virker så besnærende.

 • 29.11.2017

  HCA-center bygger bro til verden

  Førende HCA-forskere samles til international konference i Odense. Temaet er fællesskaber, og anledningen 150 året for H.C. Andersens æresborgerskab.

 • 29.11.2017

  Lysfest for Andersen

  6. december fejrer Odense sin mest berømte borger med show foran rådhuset og lyskunst i Eventyrhaven

 • 24.11.2017

  Nu er Danmarks han-ørreder igen rigtige hanner

  I årtier har medierne fortalt om feminiserede hanfisk, men nu er denne feminisering fuldstændigt forsvundet i fynske vandløb, meddeler SDU-forskere.

 • 22.11.2017

  Nethandel er ikke så enkelt

  Hvert år sætter danskerne ny rekord i nethandel, og der er ekstra gang i online-handlen på Black Friday. Et nyt forskningsprojekt på SDU undersøger nu forskelle og ligheder ved shopping online og ude i butikkerne. Og meget tyder på, at nethandel slet ikke er så ligetil.

 • 20.11.2017

  Studerende på farten

  I dag er SDU et internationalt universitet med en stor udveksling af studerende, og den udvikling har Erasmus-organisationen, som fylder 30 år, været med til at understøtte.

 • 14.11.2017

  Måske er industrisamfundet slet ikke forbi?

  Den succesfulde fynske robotindustri kortlægges af historikere på SDU i samarbejde med Odense Bys Museer og Industrimuseet i Horsens. På den måde skal en mere nuanceret historie om det 21. århundredes industri frem i lyset.

 • 14.11.2017

  SDU indleder samarbejde med The Conversation

  Ny vej for SDU forskerne ud til millioner af forskningsinteresserede læsere i hele verden.

 • 07.11.2017

  Patienter skal inddrages i medicinsk forskning

  Over de seneste 15 år har patienter i stadig højere grad medvirket aktivt ved planlægning, gennemførelse og implementering af forskning. Det handler om at dreje forskningens fokus mod de problemer patienterne oplever som vigtige, og dermed skabe større potentiale for værdifulde resultater. Udviklingen er især foregået i England og Nordamerika, men er også på vej i Danmark. Ikke mindst foranlediget af et nyt forskningsprojekt om brugerinddragelse i sundhedsforskning, som professor Mogens Hørder på SDU står i spidsen for.

 • 06.11.2017

  Ny opfindelse kan betyde gennembrud for brændselsceller

  Forskere på SDU har fået patent på en opfindelse, hvor de genanvender platin. Det kan betyde et gennembrud for brændselsceller og dermed en ny bølge af grøn energi.

 • 03.11.2017

  Knogler fra Ribe skal hjælpe med at opklare drabelige mysterier

  Undersøgelser af skeletter fra Ribe har afsløret, hvornår danske kvinder begyndte at blive ældre end deres mænd. Metoden skal nu bruges i efterforskningsarbejde

 • 01.11.2017

  Nu åbner ATLAS

  SDU’s nye grundforskningscenter skal forske i fedme på celleniveau

 • 30.10.2017

  Havskildpadden, der ikke lod sig gå på af stormen

  Da havskildpadden Eleanor blev fanget i en tropisk storm ud for Florida klarede hun sig overraskende godt. Faktisk brugte hun næsten ingen ekstra energi i de fire døgn, stormen rasede, og hun blev heller ikke skadet.

 • 30.10.2017

  Dyrkelsen af de døde er en gammel sag

  ”Trick or treat” er efterhånden en helt almindelig beskæftigelse blandt børn på de danske villaveje. Og selvom den halloween, vi kender i dag, er relativt ny i sin form her på vores breddegrader, er fejringen af højtiden alt andet end ny.

 • 26.10.2017

  Rester af sprøjtemidler i ikke-økologisk mad kan skade børns hjerner

  Det er den tydeligste konklusion i en artikel baseret på en rapport til EU, som sammenligner økologiske fødevarer med konventionelle. SDU-forskerne Philippe Grandjean og Helle Raun Andersen har bidraget til rapport og artikel.

 • 20.10.2017

  Nu skal havets skjulte skove frem i lyset

  Under vandoverfladen ligger Danmarks havskove af tang og ålegræs. Ligesom landjordens skove er de vigtige for dyrs og menneskers liv, og de spiller en stor rolle i klimaregnskabet. Nu skal de kortlægges.

 • 17.10.2017

  Droner holder styr på græskarrene

  Droner hjælper Nordeuropas største græskaravler med at tælle græskarrene. Forsker har udviklet et computerprogram, så landmanden ved, hvor mange græskar han kan sælge til Halloween.

 • 12.10.2017

  Tilbagefald af brystkræft kan forudses

  Med en simpel blodprøve kan læger i fremtiden se, om en brystkræftknude vil komme tilbage

 • 06.10.2017

  Flere nøgenmodeller i sporten

  I de senere år har flere eliteidrætsudøvere poseret uden tøj på. Det kan have uønskede konsekvenser, påpeger forsker

 • 04.10.2017

  Hvor meget mad smider vi egentlig ud?

  Vores viden om madspild bygger hovedsageligt på gamle tal og sekundære kilder. Det konkluderer forskere i en ny international rapport. Forskerne efterlyser grundlæggende viden, hvis vi skal nå FN’s mål om at halvere madspild i 2030.

 • 29.09.2017

  Spis hvad du vil — din krop tror du faster

  Forskere har fundet en mekanisme, der kontrollerer hvordan fedt bliver distribueret i en organisme, når den ikke bliver tilført næring. Det er et vigtigt skridt for at kunne udvikle faste-simulerende medicin

 • 27.09.2017

  Lov om sundhedsdata stiller nye krav til forskning

  SDU-forsker er sat i spidsen for forskergruppe, der skal skabe klarhed over en ny EU-forordning. Forordningen stiller nye krav til, hvordan borgernes data opbevares

 • 22.09.2017

  Når et hjerte stopper

  Et usædvanligt forskningsprojekt mellem en overlæge og to filosoffer skal sætte fokus på de etiske spørgsmål, som ambulancelæger bør stille sig, når de er rykket ud til en livløs person

 • 22.09.2017

  700 år gammel helgenmyte gås efter i sømmene

  Forskere bekræfter, at en gammel poses alder og indhold stemmer overens med myte om Frans af Assisi

 • 20.09.2017

  Marken er mejet af en robot

  Den første robottraktor er solgt, og virksomheden bag forventer at sælge tyve flere i 2018. I samarbejde med virksomheden Agrointelli har forskere udviklet et system, så det er helt sikkert at slippe robotter fri på marken.

 • 13.09.2017

  Energisk samarbejde satte strøm til forskers virksomhed

  Steffen Thrane Vindt har lavet en opfindelse, der kan være med til at sikre en jævn grøn energiforsyning og forbedre el- og brændselscellebilers levetid. Tidlig rådgivning og sparring overbeviste kemiingeniøren om, at forskertilværelsen kunne kombineres med drømmen om egen virksomhed

 • 08.09.2017

  Talenthold udvikler solceller af bakterier

  Et hold bestående af 12 SDU-studerende fra otte forskellige uddannelser forbereder sig på højtryk til verdensmesterskaberne i syntetisk biologi

 • 08.09.2017

  Nazister stjal dyr til arisk avlsprogram

  Igennem det meste af Anden Verdenskrig arbejdede zoologer på at genskabe udvalgte stærke dyr, der skulle sættes ud i særlig germansk fauna

 • 01.09.2017

  Edderkoppens stærke spind

  Forskere har hentet to helt specielle edderkopper til SDU. De bor nu på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, hvor de skal producere silke til forskerne.

 • 01.09.2017

  Voldtægtsofre trækker ofte anmeldelsen tilbage

  Kun 17 procent af alle anmeldte voldtægter fører til en retssag. Ny forskning peger på, at en af grundene kan være den psykiske belastning, der er forbundet med at deltage i efterforskningen for ofrene

 • 29.08.2017

  Læger skal lære empati af litteraturen

  SDU indfører fra dette semester – som det første universitet i landet – obligatorisk undervisning i litteratur og kreativ skrivning for medicinstuderende. Det skal sikre, at man uddanner mere empatiske læger. Vi var med til første undervisningsgang på Narrativ medicin.

 • 25.08.2017

  Studerende vinder tid på supercomputer

  I SDU Supercomputer Challenge arbejder studerende med komplekse problemer, som virksomheder ikke selv har kunnet løse

 • 23.08.2017

  SDU scorer højt på studiemiljø

  Studiemiljøet har aldrig været bedre på SDU. Det viser en ny undersøgelse, hvor mere end 10.000 SDU-studerende har deltaget.

 • 23.08.2017

  Forskere leder med lys og lygte efter proteiner

  I jagten på proteiner, som skal mætte klodens voksende befolkning, har forskere nu kig på olieplatforme. Overskydende gas kan bruges til at skabe proteiner.

 • 22.08.2017

  Nobelprismodtager gæster SDU

  Den amerikanske fysikprofessor Samuel Ting holder 1. september foredrag på SDU’s Danish Institute for Advanced Study.

 • 16.08.2017

  Forgiftninger fulgte med drikkevandet i Pompeii

  De gamle romere var berømte for deres avancerede vandforsyning. Men drikkevandet i rørledningerne blev formentlig forgiftet i et omfang, der kan have ført til daglige problemer med opkast, diarre, leverskader og nyreskader. Det viser analyser af vandrør fra Pompeii.

 • 11.08.2017

  Hellow: Ny app kan hjælpe dig i en ny by hvor du ingen kender

  Yonas Alizadeh har skabt en app, som kan hjælpe studerende med at lære nye mennesker at kende i en ny by.

 • 10.08.2017

  50 skildpadder reddet fra illegal handel

  SDU-biolog er med til at undersøge 50 skildpadder, som er kommet til Danmark efter en beslaglæggelse i Kroatien. De var tiltænkt det illegale marked, men kan nu se frem til et mere sikkert liv.

 • 27.07.2017

  SDU: Velkommen til 5400 studerende

  Årets optag afspejler, at Syddansk Universitet har justeret sit udbud af studiepladser for at skabe bedre sammenhæng mellem uddannelse og beskæftigelse.

 • 25.07.2017

  Må vi byde på en sprød vandmand?

  Verden har brug for nye fødevarer, og vi er så småt ved at vænne os til tanken om at skulle spise tang og insekter. Så vandmænd på tallerkenen afskrækker os ikke. Vel?

 • 17.07.2017

  Vi tænker bedst med hænderne

  Plastikzebraer og piberensere virker bedre end pen og papir, når vi skal løse problemer. For hjernen har brug for kroppen og dens erfaringer med omgivelserne i problemløsning.

 • 11.07.2017

  Direktør på briksen

  Hvordan skaber en virksomhed vækst? Det undersøger forskere sammen to private virksomheder i et usædvanligt projekt. Her sendes direktøren til eftersyn sammen med virksomhedens forretningsmodel og pengestrøms-generering.

 • 06.07.2017

  6.438 studerende har SDU som førstevalg

  Der er status quo i ansøgertallet til SDU, efter søgningen til universiteternes bacheloruddannelser lukkede onsdag.

 • 03.07.2017

  Forskere 3D-printer levende knogler

  Det er lykkes forskere fra SDU at 3D-printe kunstige knogler, som gror naturligt sammen med kroppens egne knogler. I museforsøg har de kunstige knogler endda dannet marv. Det giver helt nye perspektiver for patienter med behov for knogleimplantater.

 • 30.06.2017

  Danskerne har særligt forhold til boligindretning

  Vores interesse for hjemmet er langt fra et nyt fænomen. Den bygger på en længere udviklingshistorie op gennem det 20. århundrede, især formet af arkitekturpersonligheders brede formidling og lanceringen af Bo Bedre midt i parcelhus-boomet. Det viser ny forskning på SDU.

 • 27.06.2017

  Studerende skal have internationalt semester

  Som det første universitet indfører SDU et obligatorisk internationalt semester for sine studerende

 • 21.06.2017

  Stærkt partnerskab bag nyt center på SDU

  Et unikt samarbejde mellem offentlige og private virksomheder skaber grundlaget for nye forsknings- og innovationsfaciliteter samt nye ingeniøruddannelser på SDU i Sønderborg. Danfoss, Linak, Region Syddanmark, Sønderborg Kommune og SDU investerer hver 35 mio. i et nyt Center for Industriel Elektronik.

 • 19.06.2017

  Droner skal ind i kampen mod invasive arter

  Hvert år bruger myndighederne mange penge på at bekæmpe invasive planter som bjørneklo, gyvel og japansk pileurt. Nyt forskningsprojekt fra SDU vil bruge droner til at finde de uønskede planter i naturen

 • 16.06.2017

  Underklassen er blevet litterær

  Digte og romaner om at leve på kanten af samfundet buldrer frem med Yahya Hassan, Morten Pape og Karina Pedersen som debatskabende frontløbere. Det giver et nødvendigt og nuanceret indblik i en ellers udskældt samfundsgruppe, viser ny forskning.

 • 15.06.2017

  Droner: Folk er bekymrede for deres privatliv

  Ny undersøgelse viser, at befolkningen er skeptisk over for, at droner trænger ind i deres privatsfære.

 • 09.06.2017

  Studerende vil gøre beton grønt

  Beton er det mest anvendte byggemateriale, men udleder store mængder CO2 i fremstillingen. Tre studerende fra SDU har udviklet idéen til en hybridovn, som skal udnytte vindmøllers overskudsenergi og gøre, at produktionen udleder væsentligt mindre CO2. Idéen er så god, at de netop har vundet en international konkurrence.

 • 01.06.2017

  Effekten af lægeambulancer: Mange reddede liv bliver gode

  700 borgere blev genoplivet af læger fra lægeambulancen i årene 2006 til 2012. Næsten halvdelen af dem blev efterfølgende så raske, at de lever et normalt liv derhjemme.

 • 01.06.2017

  KOL-patienter oplever ofte bedring

  Når en patient med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL) oplever akutte forværringer af sygdommen, tolkes dette ofte som en blivende problematik. Men mange patienter får det faktisk bedre igen, viser ny forskning fra SDU

 • 31.05.2017

  For få virksomheder satser på ny teknologi

  Ny forskning viser, at danske virksomheder ikke udnytter nye teknologier og digitale løsninger og derfor sakker bagud i den internationale konkurrence.

 • 30.05.2017

  Nye rammer skal understøtte ph.d.-studerende

  Lokalerne på biblioteket skal medvirke til at skabe mere sammenhæng i livet som ph.d.-studerende

 • 26.05.2017

  Fædre skal hjælpe for tidligt fødte

  Når et barn bliver født for tidligt, er det mødrene, der får information, pleje og omsorg, mens fædre bliver parkeret på sidelinjen. Men i Kolding har man lært, at tidlig og konkret inddragelse gør far til en uvurderlig støtte

 • 22.05.2017

  Fedt kan uskadeliggøre farlig bakterie

  Visse fedtsyrer er ikke alene sunde i kosten. De kan også uskadeliggøre den farlige bakterie listeria, viser nyt studie. Opdagelsen kan på sigt føre til bedre bekæmpelse af farlige og resistente bakterier.

 • 17.05.2017

  Musvitter gør studerende klogere på klimaforandringer

  I skovene omkring SDU i Odense hænger 100 redekasser, som bliver besøgt flittigt i foråret. Ikke kun af musvitterne, men også af de studerende.

 • 11.05.2017

  Sundhedsvidenskabelig dekan ansat

  Ole Skøtt har fået en ny åremålsansættelse

 • 09.05.2017

  Søren Pind debatterede med studerende

  Uddannelses- og forskningsministeren besøgte SDU i Kolding for at debattere undervisning, dannelse og fremtid. De studerende efterspurgte bedre feedback og mere inddragelse

 • 05.05.2017

  66 mio. til SDU-forskere

  23 forskere kan sætte nye projekter i gang med støtte fra Det Frie Forskningsråd.

 • 05.05.2017

  Nyt dronecenter får stort droneluftrum over Fyn

  867 kvadratkilometer luftrum dedikeret til droner. Hurtig godkendelse af droneflyvninger og forskere og laboratorier tæt på. Det skal alt sammen sikre de bedste vækstbetingelser for droneindustrien

 • 04.05.2017

  Sociale medier afgør ikke kommunalvalget

  De sociale medier kommer ikke til at afløse gammeldags nyhedsmedier lige foreløbig, konkluderer forskere fra SDU efter en stor undersøgelse af det seneste kommunalvalg

 • 02.05.2017

  Færre overbord i dansk fiskeri

  I løbet af de seneste årtier er især danske fiskere blevet langt bedre til at passe på sig selv. Ny nordisk rapport belyser for første gang hvorfor

 • 01.05.2017

  Droner, retsmedicin og politik: SDU slog dørene op til Forskningens Døgn

  Lørdag 29. april besøgte flere tusinde SDU til Forskningens Døgn. Her fik de nysgerrige et indblik i forskernes arbejde med droner, retsmedicin, insekter, politik og en masse andet spændende videnskab.

 • 28.04.2017

  Sundhed med leg og konkurrence

  Når DR-programmet Rigtige Mænd ruller over skærmen de kommende måneder, er et hold SDU-forskere med på sidelinjen.

 • 24.04.2017

  Hver fjerde blender i affaldet virker stadig

  22 procent af de husholdningsapparater vi smider ud fungerer fint. Forskere fra SDU har regnet sig frem til, at der er helt op til 140 millioner kroner at hente, hvis kasserede apparater blev genanvendt.

 • 24.04.2017

  Tusinder til test på SDU

  I weekenden fyldte tusindvis af håbefulde ansøgere gangene på SDU. De var til test for at få en af de eftertragtede kvote 2-pladser.

 • 21.04.2017

  Spil computer i dansktimen

  Danskfaget skal pakke de klassiske tekstanalyser væk og lade folkeskoleeleverne være små forskere, der drager på opdagelser i noveller, sangtekster og computerspil. Det gør dansk mere spændende og eleverne dygtigere. Sådan lyder målet med et stort forsøgsprogram, som forskere på SDU er med i.

 • 19.04.2017

  Frontforskning i fedme

  Professor Susanne Mandrup fra SDU modtager 65 millioner kroner til at opbygge et nyt grundforskningscenter, der skal beskæftige sig med fedme på celleniveau.

 • 07.04.2017

  Statens advokat er en overvældende modstander

  Gælder alle kneb, når staten fører retssager? Juristen Frederik Waage rejser en række principielle spørgsmål om statens faste brug af et højtspecialiseret, privat advokatfirma

 • 07.04.2017

  En usædvanlig ingeniør

  Ayat Al-Badry har en drøm. Hun vil vise, at en muslimsk kvinde med tørklæde godt kan få succes i et mandefag.

 • 05.04.2017

  Forældet lovgivning gør varmen dyrere

  Fjernvarmen kunne blive væsentligt billigere, hvis affaldsforbrændingsværker slap for et gammelt krav om, at de også skal producere el.

 • 05.04.2017

  Til kamp mod en usund cannabis-kultur

  Glorificering og normalisering af hash-rygning er skyld I, at flere unge får et misbrug, mener SDU-forsker. Men det er faktisk muligt flytte de unges holdning gennem målrettet undervisning, viser et nyt forskningsprojekt.

 • 31.03.2017

  Bytte bytte købmand

  Vi bytter og deler med hinanden som aldrig før. Tanken er langt fra ny, men digitaliseringen har udbredt fænomenet via nye platforme.

 • 30.03.2017

  Smeltende havis kan føre til mere liv i havet

  Hvert år smelter mere og mere havis i Arktis. Det kan starte en kædereaktion, der fører til en øget produktion af alger og dermed mere føde til dyrene i havet.

 • 29.03.2017

  Sko af hajskind får robotter til at stå fast

  Gående robotter har problemer med at stå fast. Når de går på ujævne overflader, glider de. Men nu har forskere fra SDU løst problemet. Robotterne står fast med hajskind under fødderne.

 • 29.03.2017

  Robotten flytter snart på plejehjem

  Robotten serverer vand, bærer vasketøj og følger ældre til frokoststuen. Samtidig kan robotten tolke følelser som træthed. Forskere fra SDU står i spidsen for at udvikle en servicerobot, som allerede om to år ruller ind på et ældrecenter.

 • 25.03.2017

  Gulerødder forebygger udviklingen af tarmkræft

  Stoffer fra gulerødder reducerer forstadier til kræft med helt op til 83 procent. Det opsigtvækkende resultat er forskere fra SDU og OUH kommet frem til i rotteforsøg. Forskerne arbejder nu på at få resultatet afprøvet på mennesker.

 • 24.03.2017

  Han vil løse mysteriet om vores allerførste forfader

  Professor Donald E. Canfield har fået næsten 38 mio. fra Villum Fonden til at forske i det, han virkelig brænder for: De første dyrs opståen på Jorden.

 • 24.03.2017

  Ny universitetsdirektør på SDU

  Thomas Buchvald Vind tiltræder 1. maj. Han er 45 år og kommer fra en stilling som vicedirektør for Koncern-økonomi på Københavns Universitet.

 • 20.03.2017

  Stor opbakning til SDU’s optagelsestest

  På en lang række af SDU’s bacheloruddannelser skal kommende studerende nu gennem test og samtaler, før de kan blive optaget på deres drømmestudie.

 • 16.03.2017

  Da Norge var provinsen

  Under huden på godmodige drillerier ligger brud, ar og væv efter 400 års kompliceret samliv mellem Danmark og Norge. Historien bliver brugt — og misbrugt — til at pleje nationale selvforståelser

 • 07.03.2017

  Havets marsvin hører hurtigst

  Alle pattedyr kan høre – men det er ikke en sans, de udvikler lige hurtigt. Marsvin er de hurtigste til at færdigudvikle høresansen. Det er overstået på et døgn, tyder ny forskning på. Til sammenligning kan der gå år, før menneskets hørelse er helt færdigudviklet.

 • 06.03.2017

  Sponsorerede forsøg finder oftere positiv effekt

  Forskning, der er betalt af medicinalindustrien, finder oftere end uafhængige forsøg positive resultater af lægemidler og medikoteknisk udstyr.

 • 03.03.2017

  Nyuddannede føler sig godt rustede til arbejdsmarkedet

  SDU scorer topkarakterer i landsdækkende undersøgelse af videregående uddannelsers kvalitet

 • 03.03.2017

  Vaccinationer: Stort fokus på lille stik

  Måske skal rådgivning om børnevaccinationer gentænkes, viser ny forskning

 • 01.03.2017

  SDU giver 60 millioner til udvalgte forskningsområder

  Tre områder har så stort vækstpotentiale for samfundet, at universitetet nu giver dem et ekstra skub fremad. Det er droner, velfærdsinnovation og open data.

 • 28.02.2017

  Robotfryser skal holde styr på vores gener

  I takt med udviklingen af personlig medicin vil vi alle have vævsprøver frosset ned på hospitalet. Forskere fra SDU er i gang med at udvikle en robotfryser, som skal sikre, at patienternes gener ikke roder rundt på bunden af en kummefryser eller ender i forkerte hænder.

 • 27.02.2017

  Vi diagnosticerer os selv

  Moderne patienter søger information om sygdomme på internettet og køber medicin i udlandet uden om sundhedsvæsenet. SDU-forsker følger tendenserne.

 • 21.02.2017

  Mysteriet om den halshuggede viking

  Selvom fundet at et gammelt kranie i skovbunden sætter fantasien i gang, er det hardcore videnskab, når Dorthe Dangvard og kollegerne på Retsantropologisk Afdeling finder svarene på hvem, hvad, hvornår og hvordan.

 • 14.02.2017

  Til kamp mod kedelige idrætstimer

  Idrætsundervisningen skal ikke kun handle om boldspil og spring over hest. Der skal skabes rammer, der sikrer, at alle elever er med, uanset forudsætninger. SDU-forsker har måske fundet opskriften.

 • 09.02.2017

  Minister så SDU fra 14. etage

  Under sit besøg på SDU nåede Søren Pind både at komme højt til vejrs, invitere sig selv til en kommende indvielse samt at flyve med drone.

 • 07.02.2017

  Middelalderen får sin egen litteraturhistorie

  Skriftsproget og litteraturen gennemgik en enorm udvikling i løbet af middelalderen. Det skal frem i lyset nu, hvor Center for Middelalderlitteratur på SDU vil skrive middelalderens europæiske litteraturhistorie

 • 03.02.2017

  Lægens religion kan stå i vejen for organdonation

  Niels Christian Hvidts forskning viser en sammenhæng mellem sundhedsmedarbejderes tro og deres holdning til organdonation. Han mener, at hospitalerne skal blive bedre til at håndtere efterspørgslen efter åndeligt og eksistentielt nærvær

 • 02.02.2017

  Studiet starter i gokart

  Ræs i elektrisk gokart skød semesteret i gang for kandidatstuderende i elektronik. Efter at have trykket på speederen skal de unge nu selv i gang med at udvikle styringen til en elektrisk motor.

 • 31.01.2017

  Delfiner angriber marsvin

  Delfiner på marsvinejagt er observeret i Danmark

 • 20.01.2017

  Statsminister på knæ for robotbørn

  Lars Løkke Rasmussen var på knæ, da han besøgte Teknologiskolen på SDU. Teknologitossede børn viste stolt deres robotprojekter frem til en statsminister i børnehøjde.

 • 16.01.2017

  Endelig er det afgjort: Dansk dyrket chili er (næsten) lige så stærk som sydlandsk chili

  Nordiske chili-avlere behøver ikke længere være i tvivl om, hvorvidt hjemmedyrkede chilier får en anden styrke end under varmere himmelstrøg. Det viser ny forskning.

 • 09.01.2017

  Sydfynsk bugt har verdensrekord i at forhindre CO2 udslip til atmosfæren

  Det er ikke kun klodens store skove, der er i stand til at optage store mængder kulstof. Undersøiske enge af havgræs kan også være med – og her er den sydfynske bugt Thurøbund ubestridt verdensmester, viser ny forskning.

 • 06.01.2017

  Litteratur: Galskaben fylder mere

  Vi betragter stadig flere af vores medborgere som unormale og afvigende. Det afspejler sig blandt andet i litteraturen, hvor psykiske lidelser og diagnoser er en del af fortællingerne. Især hos de kvindelige forfattere.

 • 05.01.2017

  Fjordterner bliver hos sin partner hele livet selvom det ikke giver større ynglesucces

  Ny forskning viser, at fjordterner ikke får noget ud af at danne par med den samme partner hele livet. Alligevel bliver de sammen.

 • 27.12.2016

  Nyt tiltag på SDU: Studerende indkaldes til test og samtaler

  Karaktergennemsnit siger ikke alt, mener ledelsen på SDU. Universitetet går nu helt nye veje og inviterer ansøgerne til test og samtaler. Ansøgning om optagelse begynder til februar.

 • 23.12.2016

  Patienter med kroniske nakkesmerter kan få en bedre hverdag

  Selv mange år efter kan en skade give nakkesmerter. Med træning og smerteundervisning kan de kroniske patienter fremover hjælpes.

 • 14.12.2016

  SDU skal printe ultratynde og billige solceller

  Det er lykkes forskere på SDU NanoSYD at producere tynde organiske solceller med høj effektivitet. Nu forsøger de at printe solcellerne ud i flere meters længde, så de kan rulles ud over tage og biler.

 • 12.12.2016

  Studerende hjælper børn til vægttab

  Hele familien skal med, når overvægtige børn i et nyt forskningsprojekt lærer om sund livsstil.

 • 09.12.2016

  Landets største droneværksted

  En kæmpe hangar i HCA Airport skal danne rammen om SDU’s satsning på droner og gøre lufthaven til et internationalt fyrtårn for udvikling og testning af droner.

 • 07.12.2016

  Lær at programmere på en time

  SDU står bag en række kurser i programmering under den internationale begivenhed Hour of Code

 • 06.12.2016

  Julen er forbrugets fest

  Jul smager af hygge, højtid og juleferie i familiens skød. Men også af juleindkøb, merforbrug og gaver. Men hvad er det for gaver, vi pakker op i år?

 • Tyskland skriger på arbejdskraft

  Det tyske system er nødt til at komme op i gear for at håndtere cocktailen af et stigende migrationspres og en hastigt voksende efterspørgsel på medarbejdere

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen. Læs mere om cookies

Acceptér cookies