Skip to main content

Fra elev til studerende

  • Denne uddannelse kan læses i Odense
  • Uddannelsen udbydes på dansk

 

Når du begynder på universitetet, har du mange års erfaring med at gå i skole. Og selv om det at studere på universitetet på en del punkter minder om hvad du tidligere har oplevet, vil der være nogle væsentlige forskelle.

Fra elev til studerende

Vi kalder dig studerende fra dag 1. Men vi ved godt, at forvandlingen tager tid. Mange studerende oplever, at den første tid på universitetet er spændende, men også svær. For det er krævende at falde til, få indarbejdet nye måder at arbejde på, og – ikke mindst – knokle for at gennemskue hvordan man er studerende. Dine undervisere, ældre studerende, vejledere og mange andre er klar til at tage godt imod dig, og hjælpe dig gennem denne forvandling. De vil tale med dig om, hvordan du bliver en god studerende på din uddannelse. Og du har dine studiekammerater og din studiegruppe, som også er i gang med at falde til. Husk også at tale med dem om det.

Lektier eller studier, skole eller universitet

Du vil opdage, at vi kalder tingene noget andet her på universitetet. Du får ikke længere ”lektier for”, og du går ikke længere i ”skole”, du har ikke ”frikvarter” og du skal ikke ”til time”. Til gengæld går du på universitetet, hvor du studerer og forbereder dig og går til undervisning og forelæsninger. Og du holder pauser, så du kan lade op og finde ny energi. Det lyder måske som ordkløveri. Men vi mener det alvorligt. Når vi kalder tingene noget andet, er det fordi, det er noget andet. At studere på universitetet er hårdt, men noget du gør, fordi du har lyst til det. Det er dit engagement efter at fordybe dig og lære, som driver dig. Du arbejder selvstændigt, og du planlægger selv, hvordan du vil prioritere.

Det er det mest naturlige spørgsmål at stille sig selv, inden du sender din ansøgning. Men det er også et spørgsmål som dukker op i studiestarten, og når de første faglige udfordringer begynder at melde sig: Er jeg god nok til at gå på universitetet?

At du bliver i tvivl, er ikke i sig selv et udtryk for, at du ikke er god nok til universitetet.

I begyndelsen vil mange ting virke fremmed og svært. Og du vil opleve, at en universitetsuddannelse er uddannelse på højeste niveau. Du vil møde ældre studerende og ansatte, som kan løse svære akademiske opgaver og som har det som en fisk i vandet på universitetet. Det er ikke meningen, du skal kunne det fra dag et. Det er noget, du lærer.

Et solidt faglig fundament

Du skal naturligvis have et solidt fagligt fundament. De basale færdigheder inden for uddannelsens grundlæggende discipliner skal være på plads. Brug evt. uddannelsens specifikke adgangskrav som en indikator for, hvad du skal være god til. Hvis en uddannelse fx kræver, at du har bestået matematik på a-niveau, er det et udtryk for, at det er en fordel, hvis du er god til matematik. Tag gerne en snak med en studievejleder eller faglig vejleder fx til Åbent Hus om, hvilke faglige forudsætninger du skal have.

Evnen til at studere på universitetet

Selv om du har de faglige forudsætninger for at gå på universitet, er det også vigtigt, at du trives godt med den måde, vi arbejder med fagene. Vores uddannelser er meget forskellige. Metoderne, arbejdsformerne, undervisningen og hverdagen varierer fra uddannelse til uddannelse. Det kan tænkes, at du trives godt på en uddannelse, men vil have det svært på en anden. Så undersøg hvordan studiehverdagen tager sig ud på den uddannelse, du søger ind på.

På Syddansk Universitet er mange af vores studerende de første akademikere i familien. Det er vi stolte af.

Vi ved, at du måske kan være mere usikker på om universitetet er noget for dig, og om du hører til her, hvis du kommer fra en familie, hvor du bliver den første.

Hvorfor skulle det være sværere for dig?

Er du motiveret og har du det faglige fundament på plads, er vi sikre på, at du kan blive en god akademiker.

Studerende, som er den første i familien på universitetet, er ofte deres egen største kritiker. Og bliver i tvivl, om de er gode nok og om de hører til her.

Skulle det ske for dig, så tal med dine medstuderende eller studievejledere om din tvivl. Der er masser af mennesker omkring dig, som kender den følelse, og som vil hjælpe dig med at tackle den.

Det Tekniske Fakultet Syddansk Universitet

  • Campusvej 55
  • Odense M - DK-5230

Sidst opdateret: 14.08.2023