Skip to main content

Uddannelser på SDU

Guide til dit studievalg

Vi har samlet 6 gode råd, så du kommer godt i gang med at vælge uddannelse.

Det skal være interessant!

Der er masser af aspekter i spil, når du skal vælge uddannelse. Og du vil sikkert gerne kunne sætte hak ved det hele: spændende jobmuligheder, et fedt studiemiljø, helst i en by med masser af tilbud – og gerne med udsigt til en god løn.  

Men det allervigtigste er, at du vælger en uddannelse, som interesserer dig fagligt. Du skal bruge mange år på uni, så det er vigtigt, at du vælger noget, du har lyst til virkelig at fordybe dig i.

Måske ved du ikke helt, hvor det skal ende, men du skal turde gå efter det, der interesserer dig. Sådan får du den bedste uddannelse og det bedste udgangspunkt for din fremtid.

Skru ned for det lange lys

For de fleste fylder fremtidsudsigterne en hel del, når de skal vælge uddannelse, men lad det ikke styre dit studievalg alt for meget.  

Virkeligheden er, at de færreste ender, hvor de forestillede sig, da de begyndte på studiet. Og det er en god ting! Undervejs bliver du klogere på dig selv og dine kompetencer og opdager nye fremtidsmuligheder.

Og så er det ikke kun uddannelsen, der bestemmer dine muligheder. Ofte kan et studiejob, en praktikplads eller frivilligt arbejde betyde lige så meget.

Kom tæt på uddannelsen

Det er en rigtig god idé at bruge nogle af de mange tilbud, der lader dig møde dit kommende studie. Åbent hus, Studiepraktik og Studerende for en dag er nogle af dem.  

Du kan læse dig til meget. Men når du taler med studerende, mærker omgivelserne og måske får skævet lidt til nogle af dine kommende medstuderende, får du en helt anden fornemmelse af, om det er sted, du kan se dig selv. 

Og så ved man faktisk, at studerende, der har besøgt uddannelsen, inden de traf deres studievalg, har større chance for at vælge rigtigt i første forsøg. 

Tal om dit studievalg

Mange oplever, at de står ret alene med deres studievalg. Og det kan især være svært at tale om, hvis man virkelig er i tvivl om, hvad man gerne vil. For det er jo federe at fremstå som den beslutsomme type med en klar fremtidsplan. 

Men det er altid en god idé at tale med andre om dit valg, fx forældre eller gode venner. Fortæl lidt  om de overvejelser, du allerede har gjort dig. Ikke kun om uddannelsen, men fremtiden i det hele taget. Måske har de gode input?

Og husk, at der  er hjælp at hente, hvis du er kørt fast, eller bare gerne vil tale med nogle om dit valg. Du kan fx altid tage kontakt til vejlederne hos studievalg.dk

Udvid din søgning - også geografisk

Studievalget handler ikke kun om, hvad du skal læse, men også om hvor. Nogle drømmer om storbyliv og masser af muligheder – andre om eventyr i provinsen. Og for nogle er det allervigtigste at være i nærheden af venner og familie.

Men det er ikke altid, du kan vælge frit. Måske findes drømmeuddannelsen bare ikke lige om hjørnet. Eller måske har du ikke snittet til at komme ind, hvor du helst ville læse.

Så bliver du nødt til at overveje, hvad der er vigtigst: Er du opsat på én bestemt uddannelse, bliver du måske nødt til at søge i flere byer. Og hvis du bare vil læse ét bestemt sted, skal du måske være åben for flere forskellige uddannelser.

Generelt kan man sige, at hvis du er fagligt smal i din søgning, så er det en god idé at tænke geografisk bredt – og omvendt.

Tag et valg!

Det lyder måske let bare at vælge med hjertet og følge det man brænder for. Men sandheden er, at de fleste af os ikke brænder for én bestemt ting.  

Mange venter i flere år med at søge ind på uddannelse, fordi de venter på at finde deres rette hylde. Men at vælge uddannelse handler også om at turde vælge en retning, som virker tiltrækkende – også selvom man aldrig bliver helt sikker på, om det er den rigtige vej.  

Den usikkerhed er også helt normal at tage med sig gennem studiet. 

Sidst opdateret: 11.04.2024