	STEPS	Opening day System Analysis and Stakeholders Mapping	Tredns & drivers	Fieldtrip	Visioning and Backcasting			Strategy and actions planning	Final presentations preparation	Final presentations Closing day
	DATE	20/Jun	21/Jun	22/Jun	23/Jun	24/Jun	25/Jun	26/Jun	27/Jun	28/Jun
HOUR	15 min - 08:00 - 08:15									
8.15 - 12:30	60 min - 8:15 - 9:15	URIT 2023 introduction + onboarding + get to know each other Process design metholdology + assignments overview	FUNDAMENTS: SYSTEMS THINKING Jacob Rasmussen Roskilde University (RUC)	ENCE ents Field trip to climate solutions COPENHAGEN	FUNDAMENTS: FINANCE Stelios Grafakos Global Green Growth Institute (GGGI)	OFF		FUNDAMENTS: PLANNING Francesco Musco Iuav University of Venice (TBC)	FUNDAMENTS: PLANNING AND URBAN RESILIENCE Pasquale Capizzi ARUP	Group work 2 h
	60 min - 9:15 - 10:15	FUNDAMENTS: URBAN RESILIENCE Nicola Tollin UNESCO Chair on Urban Resilience University of Southern Denmark (SDU)	FUNDAMENTS: CLIMATE SCIENCE Sebastian Mernild University of Southern Denmark (SDU)		FUNDAMENTS: NATURE-BASED SOLUTIONS Simone Sandholz United Nations University (UNU-EHS)		OFF	FUNDAMENTS: GOVERNANCE Maryke van Staden ICLEI - Local Governments for Sustainability	FUNDAMENTS: GENDER AND INCLUSIVE PLANNING Sara Candiracci ARUP (TBC)	
	15 min - 10:15 - 10:30	Coffe break	Coffe break		Coffe break			Coffe break	Coffe break	Coffe break
	60 min - 10:30 - 11:30	FUNDAMENTS: DISASTER RISK MANAGEMENT (speaker TBC) Asian Disaster Preparedness Center (ADPC)	FUNDAMENTS: URBAN RESILIENCE Fruzsina Straus United Nations Human Settlements Programme (UN-Habitat)		CHECK POINT Group Presentations: S1+S2 presentation			Peer-to-peer learning session	Peer-to-peer learning session	Group work 2 h
	30 min - 11:30 - 12:00	T1. Systems thinking (Theories & Methods) Cristóbal Reveco Umaña Climate Service Center (GERICS)	T2. Trends/Drivers (Theories & Methods)					Peer-to-peer learning session	Peer-to-peer learning session	
	30 min -12:00 - 12:30	Adapt-Chile S1. Diagnosis. Systems analysis and stakeholders mapping (Instruments & Assignments)	S5.Tools. KUMU (explanation + trial)							
12:30 - 13:30	60 min - 12:30 - 13:30	Lunch break	Lunch break		Lunch break			Lunch break	Lunch break	Lunch break
13.30 - 17.00	30 min - 13:30 - 14.00	Group work (coffee break included) 3 h 30 min	S2. Trends & drivers (Instruments & Assignments)		T3. Visioning + Backcasting (Theories & Methods)			T4. Strategy and actions planning (Theories & Methods)	Group work (coffee break included) 3 h 30 min	CLOSING Group Presentations & discussion (coffee break included) 3 h
	30 min - 14.00 - 14.30		Group work (coffee break included) 3 h 15 min		S3. Visioning + Backcasting (Instruments & Assignments)			S4. Strategy and actions planning (Instruments & Assignments)		
	60 min - 14:30 - 15:30				Group work (coffee break included) 2 h 45 min			Group work (coffee break included) 2 h 45 min		
	60 min - 15:30 - 16:30									
	30 min - 16:30 - 17:00									Graduation, Closing and farewell

Training introduction
Theoretical lectures
Short theoretical lectures facilitating assignments
Instruments and assignments explanations (steps)
Peer-to-peer learning sessions (participants' presentations)
Group work on assignments with facilitations
Presentations of assignments