Menu

Kantine

Mange studerende og medarbejdere har udtrykt ønske om at leve et sundere liv og dette ønsker universitetet at medvirke til ved at tilbyde velsmagende, sund og nærende mad i universitetets kantiner, der opfylder målsætningerne for sund kantinedrift fra Fødevarestyrelsen og fra Motions- og Ernæringsrådet.

Overordnet skal universitetets mad- og måltidspolitik afspejle de 8 kostråd:

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen. Frugt og grønt skal indgå i alle menutilbud, og prispolitikken skal tilskynde til, at man vælger frugt og grønt
  • Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen. Der bør være mindst en varm fiskeret om ugen og ellers fiskepålæg hver dag.
  • Spis kartofler, ris og pasta og groft brød – hver dag. Vælg fuldkornsprodukter.
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager, og begræns sukkerindholdet i al mad. Server sunde mellemmåltider lige til at tage med.
  • Spar på saltet – og vær opmærksom på det høje saltindhold i forarbejdede fødevarer. Tilsmag maden omhyggeligt i køkkenet, f.eks. med andre krydderier og naturlige smagsgivere.
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød. Erstat fast fedtstof med flydende olier i madlavningen og brug kun i begrænset omfang fedtstof på smørrebrød og sandwich.
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand. Der skal være adgang til gratis vand i alle kantiner.
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen.

Maden og sortimentet skal være sundt, fedtfattigt, varieret og veltillavet, velsmagende, ernæringsrigtigt og tilpasses den aktuelle årstid samt kundeunderlaget, hvor hovedparten af kantinens gæster er studerende. Det skal altid være muligt at sammensætte et sundt og ernæringsrigtigt måltid.

Maden skal fortrinsvis bestå af friske kvalitetsråvarer med en bestand af økologiske råvarer.

Brugernes indtag af fedt skal reduceres og der skal gøres tiltag til at fremme indtagelsen af frugt, grønt og fisk.

Følgende principper skal lægges til grund for madens kvalitet:

  • Friske råvarer, der afspejler årstiden.
  • Frisk tilberedt – årstidens råvarer forarbejdes fra bund i køkken
  • Madvarerne skal være af god kvalitet, ernæringsrigtige og velsmagende og i videst mulige omfang tilberedt på stedet
  • Brug af økologiske råvarer og færdigprodukter og/eller IP produkter tilstræbes i det omfang, det er økonomisk og kvalitetsmæssigt hensigtsmæssigt
  • Mad og drikke anrettes indbydende.

Mødeservering skal stemme overens med universitetets overordnede mad- og måltidspolitik, og frugt og grønt skal være en fast bestanddel i mødeforplejning.

Kantinen har en social funktion som mødested for studerende, medarbejdere og gæster og der skal derfor tilbydes et attraktivt og inspirerende spisemiljø for kantinens brugere.

Mad- og måltidspolitiken skal formidles til alle studerende og medarbejdere og disse skal have mulighed for at have indflydelse på maden i kantinerne ved deltagelse i regelmæssige brugerundersøgelser.

Mad- og måltidspolitiken revideres hvert andet år og godkendes af universitetets Hovedsamarbejdsudvalg.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.  Læs mere om cookies

Acceptér cookies