Indstil kandidater til Danmarks største litteraturpris

Der er nu igen mulighed for at indstille kandidater til ”H.C. Andersen Litteraturpris”, som gives til en forfatter, der litterært kan knyttes til den berømte Odense-forfatter. (Der er ikke længere muligt at indstille kandidater)

I 2016 gik prisen til japanske Haruki Murakami. Tidligere har forfattere som Salman Rushdie, Isabel Allende og J.K. Rowling været blandt de udvalgte.

”H.C. Andersen Litteraturpris”, der er Danmarks største litteraturpris, uddeles hvert andet år. Som priskomiteen skriver på prisens hjemmeside, så er formålet ”at hylde H. C. Andersens indflydelse på forfattere i hele verden ved at udvælge prismodtagere, hvis forfatterskab kan knyttes til H.C. Andersens navn og livsværk f.eks. gennem genremæssige ligheder eller fortællekunstneriske kvaliteter. De valgte forfattere skal være ’i svanehøjde med H.C. Andersen’”.

Prisen på en halv million danske kroner er internationalt anset og blev uddelt første gang i 2007. Dengang bestemte en priskomité modtageren. Med valget af Salman Rushdie som prisvinder, var det stadig priskomiteen, der traf den endelige beslutning, men nu var komiteen for første gang assisteret af et rådgivende udvalg bestående af fem litterater fra Syddansk Universitet. Deres opgave er at foreslå relevante kandidater til priskomiteen.

Flere ideer modtages

I 2014 besluttede komiteen, at det fremover også skulle være muligt for offentligheden at komme med forslag til, hvem der skal modtage den prestigefyldte pris. Forslagene vil blive behandlet af det rådgivende udvalg.

Professor Anne-Marie Mai fra Syddansk Universitet, der sidder i priskomiteen, fortæller, at komiteen gerne vil engagere offentligheden i arbejdet med prisuddelingen: ”H.C. Andersen er folkeeje verden over, og vi håber, at de mange, der er optaget af hans digtning, vil være med til at give os ideer til, hvem der er den rigtige modtager af den litteraturpris, som bærer hans navn”.

Lektor Søren Frank fra Syddansk Universitet, der er formand for det rådgivende udvalg, fortæller i forbindelse med Murakamis pris, at det var første gang, at udvalget modtog forslag fra offentligheden: ”Vi var i udvalget spændte på at se, hvor mange forslag, vi skulle forholde os til, og hvilke navne der blev foreslået. Det var spændende navne, og nogle af motivationerne for navnene var også gode og relevante”.

”H.C. Andersen Litteraturpris” består af en bronzeskulptur af Den Grimme Ælling udført af billedhugger Stine Ring Hansen, Raadvad. Desuden medfølger en check på kr. 500.000 og et diplom, ”The Beauty of the Swan”.

Der er ikke længere muligt at indstille kandidater.

Tilbage til aktuelt