Skip to main content

Bæredygtig forsyning


Redder du verden ved at gøre din fødevarevirksomhed grønnere og mere bæredygtig?

Nej! – Det gør du nok ikke, men du har taget et godt skridt i den rigtige retning.

Mange fødevarevirksomheder mangler inspiration til at reducere virksomhedens affald/spild, uden det går ud over økonomien i virksomheden. Nogle leger måske med tanken, om det kan lade sig gøre at tjene på bæredygtige tiltag, eller om de 'blot' skal danne grundlaget for, at verden også består i morgen.

Projektet 'Bæredygtig forsyning' handler netop om de barrierer, motivationer og muligheder for grønnere tiltag, som fødevarevirksomheder står overfor i arbejdet med at implementere bæredygtighed eller cirkulær økonomi i virksomheden. Projektet er gennemført med basis i teori såvel som i praksis med bidrag fra seks virksomheder (se nedenfor). Det er der bl.a. kommet værktøjer og film ud af, som du frit kan hente her på siden til inspiration.

Værktøjer og film om projektet 'Bæredygtig forsyning'

Hvis du brænder for at gøre din virksomhed mere bæredygtig enten for at bidrage til at gøre verden mere grøn eller for at øge din indtjening, kan du hente projektværktøjerne her, ligesom du kan se film om projektet. Begge dele vil hjælpe dig godt på vej.

Sådan kommer du i gang:
  • Trin 1: Hvorfor overhovedet arbejde med bæredygtighed og den grønne dagsorden?

    Se filmen om, hvordan det bliver nemmere for små- og mellemstore virksomheder at arbejde med bæredygtighed. Find filmen her.

  • Trin 2: Hvad er din motivation?

    Der er grundlæggende fire motivationer for at arbejde med bæredygtighed. Se filmen og overvej, hvor du er - og hvor du gerne vil være. Se filmen om motivationstesten her.
    Test din motivation for den grønne dagsorden: Hvor er du - og hvor vil du gerne være? Find motivationstesten her.

  • Trin 3:

    Hvem skal være dine partnere på den grønne rejse?
    Hvem er de vigtige bæredygtige partnere. Se med og find ud af, hvad de kan bidrage med, og hvordan du bliver vigtig for dem. Se filmen om netværksbarometret her.
    Find ud af hvem, der kan gøre dig/virksomheden mere bæredygtig. Del 1 af netværksbarometret finder du her.
    Og overvej derefter, hvad din forretning betyder for andres bæredygtighed. Find del 2 af netværksbarometret her.

Deltagende virksomheder og udviklingsprocessen

I gennemførelsen af projektet har nedenstående seks virksomheder bidraget med timer, tanker, idéer og et udviklingsorienteret mindset i arbejdet med at blive mere bæredygtige.

Virksomhederne arbejdede i hele projektperioden videre med deres bæredygtige dagsorden, mens de sideløbende indgik i projektets udviklingsproces, som ses her:

 

Processen består af individuelle konsultationer og implementeringsforløb samt fælles workshops mellem virksomhederne. Processen har været med til at definere nye bæredygtige forretningspotentialer i virksomhederne, ligesom den har været med til at sikre den viden, som projektet har som formål, og som nu kan være til gavn for andre interesserede virksomheder i den danske fødevarebranche.

Om projektet og dets formål

Projektet blev gennemført i 2019 med det formål at finde frem til de rette forudsætninger for implementering af bæredygtighed, cirkulær økonomi eller FN's verdensmål blandt danske små og mellemstore fødevarevirksomheder. De centrale spørgsmål, der er søgt svar på, er bla.:

  • Hvad er motivationen for implementeringen?
  • Hvad er barriererne?
  • Hvordan imødekommes disse?
  • Hvordan opretholder man som virksomhed et udviklingsfokus, når der går drift og dagligdag i den?

Partnere og kontakt

Projektet er gennemført i et samarbejde mellem Syddansk Universitet og Aarhus Universitet med støtte Danish Food Innovation.

Projektleder Kristin B. Munksgaard, professor mso, Syddansk Universitet, kbm@sam.sdu.dk.


Sidst opdateret: 02.07.2023