Skip to main content
DA / EN

Lab-on-Chip

Formålet med projektet var at optimere mulighederne for identifikationen af dårlige fødevarer i produktionen. Problemet i dag er de store, dyre apparater og den tid, det tager at opspore mikroorganismer og andre fødevarefordærvere. Fødevareproducenter må vente op til en uge for at kunne be- eller afkræfte mistanken om, at produktet ikke er i orden, hvilket medfører en høj risiko for tab af de varer, der bliver produceret i mellemtiden.

Løsningen, som SDU og de andre projektpartnere arbejdede på, er et lille laboratorium på en chip (lab-on-chip) på størrelse med en tændstikæske. Denne lille chip gør det væsentlig hurtigere og billigere at spore kontaminanter i fødevarer. Hvor de store nutidige apparater koster omkring 200.000 DKK i produktionen, ligger fremstillingen af chippen på under 1000 DKK. Placeret mellem produktionsmaskinen og en computer kan den løbende afgive signaler om produktets kvalitet og dermed advare øjeblikkeligt.  Chippen fungerer i første omgang som et meget hurtigt alarmsystem, der dog ikke kan identificere, hvilken kontaminerende organisme det drejer sig om.

Projektets løbetid gik fra maj 2009 til december 2013.

Læs mere og find ydereligere informationer om projektet, bevillingsgiveren, samarbejdspartnere og de enkelte delprojekter under linkene til højre.

EU logo med sh     program hjemmeside

Mads Clausen Instituttet Syddansk Universitet

  • Alsion 2
  • Sønderborg - DK-6400
  • Telefon: +45 6550 1690
  • Fax: +45 6550 1635

Sidst opdateret: 16.08.2016