Skip to main content

Når bevægelse bevæger

Ældre og handicappede med funktionsnedsættelse står ofte over for flere personlige og miljømæssige udfordringer, der begrænser deres evne til at deltage i fysiske og sociale aktiviteter. Dette har en betydning for deres sundhed og trivsel. Undersøgelser viser, at tilpasset fysisk aktivitet, social interaktion og afbræk i hverdagen kan fremme ældres og handicappedes fysisk, sociale og mentale sundhed.

Formål

Det overordnede formål med projekt Når Bevægelse Bevæger er at undersøge, hvad det betyder for menneskers livskvalitet, og hvordan det påvirker deres fysiologiske, mentale og sociale sundhed at indgå i bevægelsesaktiviteter, hvor ældre og handicappede med sværre funktionsnedsættelser bliver bevæget af andre.  Dette undersøges gennem et tværvidenskabeligt studiedesign ud fra allerede eksisterende danske programmer: Team Tvilling og Cykling uden alder. Begge programmer gør brug af frivillige til at assistere indirekte fysisk aktivitet hos henholdsvis handicappede og ældre plejehjemsbeboer gennem udstyr designet til formålet. Projektet vil i sidste ende finde ud af, hvilke potentialer bevægelsesaktiviteter har for mennesker, der bliver bevæget gennem andre.

Metode

Når bevægelse bevæger består af to delprojekter, hvor fokus er, hvorvidt og ikke mindst hvordan henholdsvis Team Tvilling og Cykling uden alder bidrager til at øge livskvaliteten for mennesker, der bliver bevæget gennem andre. Vi vil også undersøge betydningen af at være frivillig, pårørende til og plejepersonale for handiatleter og ældre.

Evalueringen består af en før- efter målinger af deltagerne med ændringer i livskvalitet som det primære mål efter 12-16 ugers deltagelse i enten Team Tvilling- eller Cykling uden alder -programmet. Evalueringstilgangen er tilpasset de enkelte programmer og deltagernes fysiske og eventuelt kognitive begrænsninger. Projektet har designet et tilpasset spørgeskema til bl.a. at måle livskvaliteten hos deltagerne. Derudover består projektet af fysiologiske- og biologiske målinger samt funktionelle tests. Vi vil også lave deltagerobservation, fokusgruppe- og individuelle interviews med deltagere og pårørende, som bidrager til at forstå betydningen af at blive bevæget gennem andre

Viden herom vil danne baggrund for fremadrettet at udvikle, implementere og forankre indsatser, der kan øge livskvaliteten hos mennesker med bevægelsesproblemer. 

Klik her for at se den fælles programteori for forskningsprojektet  Når Bevægelse Bevæger

Rekruttering af deltagere

Klik her for at se rekrutteringen af deltagerne i hhv. Team Tvilling og Cykling uden alder, samt hvordan deltagerne er fordelt på forskellige afdelinger og plejecentre rundt omkring i Danmark.

Projektperiode

Projektperiode for delprojekt 1 ”Team tvilling”: Rekruttering, dataindsamling og analyse i 2021-22. Projektperiode for delprojekt 2 ”Cykling uden alder”: Rekruttering, dataindsamling og analyse i 2021-22. Projektet afrapporteres i 2023.

Samarbejdspartnere og bevillinger

Projektet udarbejdes i samarbejde med Tryg Fondens Center for Aktiv Sundhed.

Projektet er støtte med i alt 5 mio. kr. af Helsefonden og Bevica Fonden.

Projektgruppe:

Projektet udarbejdes primært fra Statens Institut fra Folkesundhed, SDU. Dertil samarbejdedes der på tværs af forskningsinstitutioner:

Statens Institut fra Folkesundhed:

·       Christina Bjørk Petersen (Projektleder)

·       Andreas Jørgensen (Ph.d.-studerende)

·       Martin Eghøj  (Videnskabelig assistent)

·       Studerende og praktikanter

 Tryg Fondens Center for Aktiv Sundhed: 

·       Mathias Reid-Larsen (Post doc, MSc, PhD og Gruppeleder ved CFAS)

Institut for Idræt og Biomekanik, SDU

·       Mette Toftager (Lektor)

Etisk komite og klinisk registrering

Projektet er registreret ved ClinicalTrials.gov (identificer: NCT04536779), samt ved De Videnskabsetiske Komiteer for Region Hovedstaden (Journal nr.:H-20010668).

 

Sidst opdateret: 09.01.2024