Menu

Lars Grøntved

Lars Grøntved erhvervede sig ph.d.-graden i molekylærbiologi fra Syddansk Universitet i 2008, hvorefter han arbejdede som postdoc i Gordon Hagers gruppe ved National Cancer Institute (NCI), National Institutes of Health (NIH), Bethesda, USA. Her anvendte han genomsekventering linket med forskellige biokemiske teknikker (f.eks DNase-seq og chip-seq) til at undersøge grundlæggende mekanismer for interaktion mellem transskriptionfaktorer (fokus på nukleare hormonreceptorer) og kromatin. Han udviklede blandt andet teknologi til at undersøge general kromatin tilgængelighed i væv og samarbejdede i den forbindelse med en række forskere på NIH. For sin forskning på NIH modtog han de prestigefyldte ”NCI Directors Intramural Innovation Award” og “NIH Directors Award”. I 2014 blev han rekrutteret til institut for Biokemi og Molekylær Biologi på SDU.

Forskningsleder: Lektor Lars Grøntved

Forskningsgruppe: 
Postdoc Majken Siersbæk

Ph.d.-stipendiat Adrija Kalvisa

Ph.d.-studerende Stine Marie Præstholm

Generel beskrivelse af forskningsområde

Mange differentierede væv besidder enorm transskriptionel plasticitet som reaktion på ændringer i det omkringliggende miljø. F.eks ved længerevarende faste, skiftende døgnrytme og aktivering af B-celler under et immunrespons. Denne evne til at tilpasse sig til miljøet er afgørende for organismen; Dog er tilpasningen ofte forbundet med udvikling af sygdomme, såsom fedme og diabetes. Vores forskning har til formål at belyse de underliggende mekanismer for miljøpåvirkning af gentransskription i leveren og undersøge, hvordan den individuelle genom sekvens direkte påvirker kromatin strukturen og evnen til at reagere på miljøet. Vi bruger mus som modelsystem og avanceret funktionel genomsekventerings teknologi til at forstå organiseringen af kromatinstrukturen. Forskningen er finansieret af tilskud fra SDU2020, det danske diabetes akademi, Novo Nordisk Fonden og det fire forskningsråd.

Læs mere på den engelske side.

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.  Læs mere om cookies

Acceptér cookies