Skip to main content

Elektrisk racerbil konkurrerer på Hockenheim

For første gang kunne de ingeniørstuderende køre over målstregen på Hockenheim Formel 1-bane i Tyskland i en eldreven racerbil.

I år skulle de ingeniørstuderendes racerbil være miljømiløvenlig og baseret på den nyeste teknologi. Derfor har en gruppe af studerende knoklet for at få udviklet en køreklar eldrevet racerbil, som de kunne deltage med til den internationale konkurrence Formula Student på Formel 1-banen i Hockenheim.

”Det har givet nogle store udfordringer at udvikle en eldrevet racerbil, fordi der endnu ikke er så mange erfaringer på området. Blandt andet skulle de studerende lave en boks til 50 kilo batterier, som både er let og praktisk at komme til. Samtidig skal den yde tilstrækkelig beskyttelse ved kollision,” fortæller lektor Karsten Andersen.

Hektisk afgang
I sidste øjeblik lykkedes det dog at få bilen køreklar.
”Det var ret stressende, inden vi skulle af sted til Tyskland. Faktisk finpudsede vi det allersidste dernede,” siger Simon Mellergaard, der er holdleder for SDU-Vikings, som teamet kalder sig.

”Vi var meget spændte, for selvom løsningerne var gennemarbejdede, havde vi ikke haft mulighed for at teste bilen ved at køre et tilsvarende løb, så vi vidste ikke, om batteriet kunne holde.”

Bilens motor er på størrelse med den, som man finder i en almindelig elbil, hvor batteriet bare er større, så den kan køre længere strækninger.

Målstregen og ikke længere
Særlig godt gik det såkaldte endurance-løb på 22 km, hvor SDU kom ind på en 11. plads:

”Bare det, at vi gennemførte løbet var mere end hvad de fleste andre gjorde - kun ca. en tredjedel af deltagerne kom hele vejen. Men det var også på et hængende hår, fordi batteriet løb tør, da vi kørte over målstregen,” siger Simon.

At deltage i konkurrencen var både en sejr og en spændende oplevelse, fortæller en af kørerne:

”Det var super sjovt at skulle køre bilen! Både fordi jeg interesserer mig for motorsport, og fordi det er vildt at accelerer fra 0-100 km/t på 4 sekunder. Og så er det selvfølgelig sjovt, når man selv har været med til at bygge bilen og sammensætte alle de små dele,” lyder det begejstret fra ’driver’ Kent Hansen, der læser Robotteknologi.

Engagerede studerende bruger fritiden 
Kent starter på 7. semester efter sommerferien, men han regner ikke med at slippe racerbilen:
”Jeg vil gerne fortsætte med projektet, fordi det er helt specielt. Så enten får jeg det til at passe ind i pensum, eller også bruger jeg fritiden på det.”

Simon er heller ikke er ked af, at hans sommerferie er brugt i værkstedet.
”Det er et super spændende projekt. Det er utroligt så meget, man lærer ved at skulle lave et helt færdigt projekt og ikke bare vise resultaterne på papir. Det er noget sværere end man tror,” siger han.

SDU-Vikings, der i år bestod af 16 ingeniørstuderende fra henholdsvis Maskinteknik og Robotteknologi, kom ind på en samlet 16. plads ud af 32.

For mere information kontakt
- Lektor Karsten Holm Andersen på tlf. 6550 7456 – kha@mmmi.sdu.dk  

Redaktionen afsluttet: 08.08.2012