Menu

Nyt fra Danskstudiet 2008

05.12.08"Jørgen Aabenhus og Anne-Marie Mai redigerede i foråret En bog om Michael Strunge, der udkom 19.6 2008, den dag, Strunge ville være fyldt 50 år.
Anne-Marie Mai stillede op til interview om bogen d. 5/12 2008 hos 1. Årgang på Journalistuddannelsen.
Læs fire forskellige artikler, skrevet af journaliststuderende"
1. Kristine Sofie Bugbee - Selvmordet kaster lange skygger
2. Sophie Bremer - Strunge splitter stadig
3. Steffen Nielsen - Dygtig digter, splittet sind
4. Stephanie Korsholm - Strunge gik lige i hjertet

28.11.08 "Pablo Llambias modtog på Det Danske Akademis årsfest den 28/11 2008 Beatrice-prisen. Suzanne Brøgger motiverede tildelingen. Pablo kvitterede ved at erklære at Suzanne er den fiktive person han helst ville være. Foto copyright: Niels Bjervig/Bogmarkedet. Tak fordi vi må bringe billedet!"

Danskstuderende var inviteret med, da Dansk Selskab for 1700-talsstudier 8. november besøgte Christiansfeld. Vi fik beset både brødremenighedens smukke kirkesal, Gudsageren og museet med de mange mærkelige minder fra brødremenighedens lange historie i Danmark. Vi besøgte også den sidste af de gamle virksomheder i byen: kakkelovnssætteren. Kakkelovnssætteren var tilmed vores egen studerende, Nada Schmidts dygtige mand. Hans Schmidt fortalte med megen humor om sit håndværk og om være ene om at føre denne fine brugskunst videre i det 21. århundrede.

Som det fremgår tryllebandt han helt og aldeles Thomas Bredsdorff. Vi andre var også dybt fascinerede.

23.10.08 Jøsses, Jensinius, er der virkelig gået en måned? Semestret myldrer af sted, og der har været litteraturfestivaller både i Trekanten og Esbjerg. I går på min odenseanske måtte lå dette smilende og velkendte ansigt, og Ugeavisen Odense kunne citere det, ansigtet altså, for rigtig pæne ord om Danskbutikken i Kolding . . . Nu vi taler om Odense: På lørdag spiller The Claus Beck-Nielsen Memorial på Momentum i Odense Sidst jeg så dem, var det virkelig godt.

22.09.08 Det er værd at være læser i Trekantområdet når nu Litteraturfestivalen går i gang. Lige her og nu vil jeg pege på muligheden for at møde Sara Stridsberg, forfatter til den flossede og fascinerende romanagtighed Drömfakultetet - som vi er ved at læse i Moderne Skandinavisk litteratur, kultur og medier, og som indbragte Stridsberg Nordisk råds litteraturpris. Romanen handler om Valerie Solanas, hende der skød Andy Warhol og forfattede SCUM-manifesto, SCUM = The Society for Cutting Up Men . Læs SCUM her.

Endvidere vil jeg reklamere for Anne-Marie Mais samtale med forfatteren Jens Smærup Sørensen og Folketingsmedlem for SF på Folkebiblioteket den første oktober. Smærups store monument over den jyske landbokultur, Mærkedage, kommer nok til at stå centralt. Læs mere her  Mine overbygningsstuderende kommer, bl.a. for at overveje om de problemstillinger vi arbejder med under overskriften Postkolonialisme, har noget som helst med forholdet mellem den københavnske centrum og landbokulturen i periferien at gøre

18.09.08 I går udkom Suverænen af "forfatteren" Das Beckwerk der på sin egen spøjse, ja undertiden slapstick-agtige maner handler om politik og samtidskunsten. Jeg faldt over nogle klip med Nielsen på, ja, Momondo, hvor Nielsen er tilbage i utopiernes Vaterland, America, se her

01.09.08 Sæsonen er forbi: Summer is gone/ and the moon is high/I stay up late and watch the mosquitoes fly/September came and brought a clear blue sky kvad poeten, men september er den smukkeste, og her skal vi ikke være sentimankolske, her skal vi den 10. september have besøg af Pia Tafdrup, se arrangementsiden.
Nede i byen dukker vores næsten egen Pablo Llambias op i støjende selskab den 12. september, læs her (det er altså ikke mig der har skrevet den pressemeddelelse).

29.08.08 VELKOMMEN! til de nye studerende - der i dag til intro-arrangementet udover deres undervisere og tutorer mødte Dy Plambech til en samtale om romanen Texas Rose.
Her tænker hun over et særlig begavet spørgsmål:

Velkommen også til kolleger og ældre studerende. Det bli'r et godt efterår, alle sammen!

04.08.08. Fra en tidligere studerende - jamen, det er jo Ellen! - har vi modtaget denne lovende invitation:

Kære alle på danskstudiet.

Jeg skriver til jer for at informere om Kolding Krøniken, som starter op på mandag d. 4. august.
Nogle af jer har måske ikke hørt om Krøniken endnu, så derfor denne lille intro. Der er vedhæftet pressemeddelelse og noget om den første forfatter, Simon Fruelund. I kan se mere på www.koldingkroeniken.dk

Kolding Krøniken bliver skrevet fra august 2008 til juni 2009 af 11 danske forfattere. De to første uger af hver måned kommer en ny forfatter til byen for at skrive sit bidrag til Krøniken. Det foregår på Kolding Folkebibliotek i lokalet Holms, hvor borgerne mandag til fredag kl. 14 til 16 har mulighed for at gå i dialog med forfatteren omkring Krøniken.

Den første forfatter skriver med udgangspunkt i, hvad der sker i Kolding, Danmark og verden (ikke mindre!) i 1908, den næste i 1918, og sådan springer Krøniken et årti frem, indtil vi i juni 2009 rammer nutiden. Alle forfatterne kan dog frit lade sig inspirere af, hvad der sker aktuelt. Genren er fri - og forfatterne kan selv vælge, om de vil skrive en lukket tekst, eller om de vil lade teksten arbejde sammen med andre forfatteres tekster.

Vi håber naturligvis, at mange borgere - og ikke mindst danskstuderende! - vil være interesserede i at deltage i processen med at skabe et litterært værk, hvilket jo normalt ikke er en proces, vi som læsere indgår i.
For at markere starten på Kolding Krøniken har vi arrangeret en lille reception mandag d. 4. august kl. 14 i lokalet Holms på biblioteket. I er alle meget velkomne.

Venlig hilsen
Ellen Ravn Bertelsen
Projektleder, Kolding Krøniken
Det glæder vi os til at følge!

28.07.08 Mens vi venter på de nye studerende og hele efterårssæsonen kan den nu hjemvendte webredacteur, noget forsinket, fremlægge lidt billeder og ord fra sommerafslutningen på skrivekunst.

12.05.08 Og samme Anne-Marie Mai har, fortjent!, modtaget "Direktør N. Bang og hustru Camilla Bang, født Troensegaards Legat". Det skal fejres, og du og jeg må være med: se her . TILLYKKE!

08.05.08 Fra den både flittige og flittigt rejsende Anne-Marie har vi modtaget dette postkort fra Prag:

         Institut for Germanistik ved Universitas Karolina/ Charles University i Prag havde i dagene fra d. 17-19. april indbudt til en konference om nyere nordisk litteratur.
Diskussionerne kom blandt andet til at dreje sig om genreblandinger, politisk litteratur, biografier og litteraturkritik. Jon Helt Haarders begreb om performativ biografisme blev blandt andet brugt af Eirik Vassenden fra Bergens Universitet, og begrebet viste sig at være meget anvendeligt til at få samlet de forskellige betragtninger over biografiernes og biografiske genres centrale placering i nordisk nutidslitteratur. Også undertegnedes begreb om ”Det formelle gennembrud” stod sin prøve i forskellige diskussioner.
Det var dog relativt svært for de ellers meget dygtige tjekkiske studerende at få alle detaljer med i de forskellige indlæg, men den danske forfatter Jan Sonnergaard blev meget populær for sin oplæsning af brudstykker fra Radiator-trilogien. Et par af hans noveller er med i en kommende tjekkisk antologi over nordiske noveller. Det nordiske seminar fandt sted i det dejligste tjekkiske forår – her en udsigt fra vejen op til den svenske ambassade, der indbød til reception for alle konferencens deltagere.
Anne-Marie Mai

Lagde I mærke til at undertegnede også var nævnt, hvahvahva? Jeg har også selv for nylig søgt at sælge mit begreb, nemlig på The 2008 Conference on Narrative i Austin, Texas. Det gik da vist meget godt. I hvert fald hang det godt sammen med Per Krogh Hansen og Anita Nell Albertsens oplæg. Vi tre havde et panel sammen hvis fællesmængde var forholdet mellem læserens mulighed for interaktion og narrativets åbenhed enten i form af anti-narration, revers narration eller performativ narration. Det går vi nok videre med - Når jeg er kommet hjem, jeg skal nemlig snart forlade Berkeley, Californiens solskin og meget andet dejligt (men også 2 hajdræbte, bandekrige i det nærliggende Oakland, mulig galnings indtrængen på min datters high school, han var dog kun tyv, men skræmmende at ens barn kommer hjem og har været låst inde i klassen mens den 3200 elever store skole gennemsøgtes af bevæbnede vagter og politi - men om de vil ha mere gun control?)
Og så har jeg i hundrede år skyldt at linke til skrivekunstnernes blog, here we go, here we go, here we go, now:
http://www.skrivekunst2007-2008.blogspot.com/


26.04.08. Danskstudiet er meget aktivt med sine nye uddannelser i Skrivekunst og Narratologi. Åben uddannelse i Skrivekunst holdt kursusdage på Ærø Folkehøjskole 12-13 april. Der var gennemgang af stedsteori, skrivning på og om stedet og narratologiske øvelser. Underviserne Maja Lucas, Birgitte Hjerrild og Anne-Marie Mai var i fuldt sving dagen igennem. Men der var også tid at nyde den allerførste danske forårsdag: Det er Maja og Birgitte, der smiler, og Anne-Marie, der fotograferer.

25.03.08 Hm, det er svært at skrive nyheder fra Danskstudiet når man er i USA. Heldigvis har Anne-Marie Mai sendt mig dette:

Postkort fra Gent

Universitetet i Gent havde arrangeret Nederlandske Skandinavist-dage 13-14 marts 2008. Et godt program med forelæsninger om blandt andet dansk kulturpolitik, norsk og svensk litteraturkritik, nordisk kanon, modernismekonstruktioner og litteraturhistorieskrivning blev gennemført. Undertegnede forelæste om litteraturhistorieskrivning og var i øvrigt en glad besøgende i spændende by med 30.000 studerende.
Anne-Marie Mai

Og jeg kan jo dele mit eget seneste portkort hjem til familie og venner med jer, om en udflugt til LA. Nævne vil jeg også at jeg har været til SASS-konference i Alaska - SASS er de nordamerikanske skandinavisters klub. Det var rigtig sjovt at være med der. Tankevækkende at se modersmålsfaget udefra - som et eksotisk indslag i en meget stor amerikansk virkelighed. Jeg deltog blandt andet i en diskussion om postkolonialisme i nordisk sammenhæng, noget jeg har været optaget af i nogen tid som en vinkel på Moderne skandinavisk litteratur, kultur og medier. Det kommer der mere om. Se foreløbig her: http://www.rethinking-nordic-colonialism.org/

07.01.08 GODT NYTÅR. Webredacteuren er pt på Department of Scandinavian ved University of California, Berkeley - men det skal ikke forhindre mig at passe disse sider, således iler jeg med at præsentere en helt ny pjece om den forskning der bedrives af de ansatte ved Dansk, Skrivekunst og Narratologi i Kolding.

Seneste artikler tilføjet : 26.02.2008:

Vi samler statistik ved hjælp af cookies for at forbedre brugeroplevelsen.  Læs mere om cookies

Acceptér cookies