Tragedien samler Norge
Norge er blevet påført deres første nationale traume. Ifølge professor Ask Elklit er deres fremragende psykosociale beredskab med til at samle landet efter sådan en katastrofe.
Norge bliver aldrig helt det samme igen. Det understreger flere norske politikere og eksperter samtidig med at de slår fast, at katastrofen ikke må rykke ved de værdier, som det norske samfund bygger på. Statsminister Jens Stoltenberg udtrykte netop denne holdning ved en stor mindegudstjeneste.
”Midt i alt det tragiske er jeg stolt over at bo i et land, som har magtet at stå oprejst i en kritisk tid. Vi er fortsat rystede af det, der ramte os, men vi opgiver aldrig vore værdier. Vort svar er mere demokrati, mere åbenhed og mere humanitet”.
Også den danske professor i krisepsykologi Ask Elklit påpeger, at tragedien samler Norge. ”Hver tragedie har sin egen historie og særtræk. Tragedien i Norge er enestående i sit omfang og i den kollektive bearbejdning, som en stor del af nordmændene deltager i”, siger Ask Elklit.
Han påpeger desuden, at Norge har et fremragende psykosocialt beredskab, som hjælper katastrofeofrene. Et beredskab, som er opbygget gennem mange år og som er baseret på tidligere katastrofer.
”Det usædvanlige ved det norske beredskab er, at katastrofeofrene får økonomisk hjælp til at opbygge en midlertidig organisation, som har direkte reference til regeringen for at undgå de ministerielle byrokratier. Denne midlertidige organisation har bl.a. til opgave at viderebringe sine erfaringer til ofrene for den næste katastrofe”, forklarer Ask Elklit.
Det betyder, at ofrene for tsunamien i 2004 og deres organisation nu vil hjælpe ofrene for skuddramaet på Utøya med deres erfaringer. Disse forhold vil sandsynligvis hjælpe ofrene i betydelig grad. Alligevel understreger Ask Elklit, at det er forventeligt, at en del af ofrene vil have livslange følgevirkninger efter katastrofen.
”Med den viden vi har i dag, er det imidlertid muligt at identificere de, der er i risikogruppen og tilbyde dem en mere intensiv behandling og støtte”, afslutter Ask.
Professor Ask Elklit har mange års erfaring i krisepsykologi og han har bl.a. undersøgt ofrenes reaktioner efter skuddramaet på Århus Universitet i 1994.
Af Anne Bebe
Kilde: Berlingske Tidende og Jyllandsposten