Skip to main content
DA / EN

Ny robot lader patienter genoptræne uden tyngdekraft

En ny, fintfølende robot skal hjælpe patienter, der ikke selv kan løfte armene. Den modvirker tyngdekraften og gør træningen nemmere ved at aflæse patientens behov.

RoboTrainer Light er tredje generation af robotter til genoptræning udviklet på Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Den består i alt sin enkelthed af en snor, der er forbundet til en motor. Når patienten trækker i snoren, kompenserer motoren for armens egen vægt, og man kan på den måde få motioneret musklerne ved egen kraft, selvom patienten ikke er stærk nok til at løfte sin arm.

”Det kan sammenlignes med at stå med kroppen under vand i svømmehallen og bevæge sine arme. Det kræver en indsats, selvom armene holdes oppe af sig selv,” siger lektor Anders Stengaard Sørensen.

Den simple opbygning gør både robotten billig at producere og nem at anvende, og netop det, at træningen kan foregå på egen hånd i hjemmet, er en stor styrke.

Samarbejde ex-soldat
Den første genoptræningsrobot fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, RoboTrainer, blev udviklet i samarbejde med Allan Lauritsen. Han blev lam i store dele af kroppen efter en faldulykke, som ødelagde knogler og muskler i hans arm, skulder og ben.

Trods lægernes prognoser genvandt Allan Lauritsen størstedelen af sine fysiske evner ved hjælp af et selvudviklet træningsprogram. Allan Lauritsen tog i 2011 kontakt til Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet, og som i samarbejde udviklede den første RoboTrainer med udgangspunkt i Allan Lauritsens træningsprogram.

For mere information kontakt
Lektor Anders Stengaard Sørensen på anss@mmmi.sdu.dk / mob. 2478 2365

RoboTrainer Light er en del af Patient@home projektet.

Læs også mere om Intelligent træning med RoboTrainer på SDU.

Redaktionen afsluttet: 08.10.2015