Skip to main content

Nu bliver vores sociale boligbyggeri flottere

En revolution af vores bygninger er på vej. Forskere fra Det Tekniske Fakultet har udviklet nye teknologier, som giver arkitekter mulighed for at skabe meget billigere pragtbygninger.

Storbyens firkantede boligblokke bliver snart blødt op af kreative krummelurer og bløde kurver. Forskere fra Det Tekniske Fakultet er godt på vej til at ændre vores grundlæggende arkitektur. Ny teknologi gør det nu muligt at bygge flotte og spændende bygninger for færre penge, end det i dag koster at bygge monotone rektangulære betonkarreer med hver sin firkantede altankasse.

- Vi er i gang med at revolutionere hele måden, vi bygger huse på. Vi får flottere bygninger samtidig med, at det bliver billigere, siger Jens Cortsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet. Han har i sin ph.d. været med til at digitalisere byggeprocessen, så robotter rykker ind på byggepladserne og laver arbejde, som før kun kunne udføres af menneskehænder.

Bølger i stedet for firkantet beton
Forskerne har udviklet et system, hvor arkitekter kan tegne bygningen i 3D på computeren. Computersystemet taler sammen med robotter, som fræser forme til betonen ud i store polystyrenblokke. Tidligere lavede man forskallinger af træ, og hvis arkitekterne ønskede at byggeriet skulle have en anden form end den almindelige firkantede, så skulle formen laves med håndkraft, og det blev meget dyrt.

- Derfor har det tidligere kun været prestigebyggerier, hvor arkitekterne kunne tillade sig at lege med formerne, hvorimod almindeligt boligbyggeri begrænsede sig til firkantede kasser for at være så billigt som muligt. Men med hjælp fra computersystemer og robotter er det nu muligt at skabe helt andre bygninger til billige penge, forklarer Jens Cortsen.

Byggerier som Bølgen i Vejle eller Gaudis spektakulære pragtbygninger i Barcelona kan derfor i fremtiden erstatte det sociale boligbyggeri i Vollsmose eller Værebroparken. De nye teknologier giver arkitekterne frihed til at lade deres fantasi vandre og udtænke flottere bygninger.

Robotter arbejder sammen
Men det er ikke kun betonen, der kan formes på nye måder, det kan armeringsstålet, som skal stive bygningen af, også. Netop armering har tidligere været en udfordring for ingeniørerne, fordi maskiner ikke kunne bøje stålet i flere forskellige retninger, så stålgitteret kunne følge de nye kreative former.

- Tidligere har det været meget dyrt at fremstille armering, hvis det skulle bøjes i flere forskellige retninger. En mand skulle med håndkraft stå og bøje armeringen over en dorn. Men vi kan nu få to robotter til at arbejde sammen, så armeringen på den måde kan bøjes i forskellige retninger. Det er meget mere effektivt og præcisionen er meget bedre, forklarer Jens Cortsen.

Billedet: ’Fisken’ er et eksempel på de nye muligheder, som ny teknologi giver for at forme beton. Skulpturen er under opførelse hos virksomheden Paschal A/S i Aarhus. Copyright: TailorCrete

TailorCrete er et internationalt forsknings- og udviklingsprojekt, som vil revolutionere arkitekturen ved at udvikle nye måder at forskalle beton, nye former for afstivning, materialer og nye teknologier, som radikalt vil ændre produktionen og brugen af beton.

For mere information kontakt
Civilingeniør Jens Cortsen fra Mærsk Mc-Kinney Møller Instituttet på cortsen@mmmi.sdu.dk / tlf. 6550 3566

Redaktionen afsluttet: 19.12.2013